Annonce
Sydfyn

Voxpop om sygeplejerske-strejken: Vi ved, de er der, vi har bare ikke set dem

Hvad kender folk til sygeplejerskestrejken? Vi gik på gaden og spurgte. Øverst fra venstre :Thea og Andreas Nauta Nygaard, Line Andersen og Nick Faust. Midterste række: Jonas Pavbro og Agnete Sølund. Nederst fra venstre: LIsbeth Runager, Jan Vognbjerg og Emilie Ryder-Jensen og Tilde Jensen. Foto: Kathrine Becker Damkjær
Mennesket på gaden i Svendborg ved sådan cirka, hvad sygeplejerskernes strejke handler om, men kan godt forstå, at de strejkendes røde t-shirts bliver forvekslet med landsholdstrøjer.

Svendborg: Gaderne er i disse varme sommerdage fyldt med handlende svendborgensere og turister.

Vi har stoppet en håndfuld af dem for at spørge ind til den sygeplejerskestrejke, som har varet i skrivende stund 27 dage - og af kritikere er blevet kaldt hemmelig. Primært på grund af det ifølge forsker Nana Wesley Hansen "ikke ideelle" sammenfald med EM, Tour de France og danskere i sommerferiehumør.

Ved de, hvad strejken handler om? Og har de selv været opslugt af andre ting?

Annonce

De fleste ved godt, hvad konflikten mellem Dansk Sygeplejeråd, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner handler om, men de færreste har set noget til de strejkende sygeplejersker.

Strejken kort fortalt

Sygeplejerskerne vil have mere i løn. De mener, at deres løn tilbage i 1969 blev sat for lave i forbindelse med det, man kalder tjenestemandsreformen, hvor man lavede et lønhierarki.

På den ene side af konflikten står Dansk Sygeplejeråd, der repræsenterer sygeplejerskerne, og den anden side Danske Regioner og Kommunernes Landsforening.

Siden 19. juni har 5000 været i strejke - 10. august bliver yderligere 702 udtaget.

Ifølge DR Nyheder har sygeplejerskernes fagforening penge nok til at holde strejkende kørende i mindst otte uger.

Selvom man har en mindre strejke i forhold til antal strejkende end den store konflikt i 2008, så har det medført en patientpukkel i Syddanmark. 764 patienter stod søndag og ventede på at blive sendt videre til behandling - o den pukkel stiger dagligt.

1 Nick Faust, Svendborg

Foto: Katrine Becher Damkjær

Ved du, hvorfor sygeplejerskerne strejker?

- De vil gerne anerkendes for deres arbejde. Især her efter pandemien, hvor det virkelig har været en presset tid.

- Jeg er selv sosu-assistent og har arbejdet sammen med sygeplejersker på mange måder, så jeg forstår dem godt. Generelt synes jeg, at flere i menneske-fagene skulle anerkendes: pædagogerne, sosu'erne osv.

Har du selv set nogle strejkende eller demonstrationer?

- Nej, jeg har læst en artikel, når jeg er faldet over den, men jeg har ikke set dem. Dog har jeg set små ting som badges på folk, som støtter dem. Jeg har også selv været opslugt af de ting, der fylder som fx fodbold.

2 Emilie Ryder-Jensen og Tilde Jensen, Ringe

Emilie Ryder-Jensen (t.v.) og Tilde Jensen har begge hørt om strejken, men er denne sommer også begyndt at se EM. De har begge sabbatår. Foto: Katrine Becher Damkjær

Ved I, hvorfor sygeplejerskerne strejker?

- De føler, at de ikke får nok i løn og anerkendelse. Jeg overvejer selv at læse til sygeplejerske, så det synes jeg også, de skal. Det har været oppe at vende med, at lønnen ikke er så god, men det ville ikke holde mig fra at blive det, hvis jeg virkelig ville det, siger Tilde Jensen.

Har I selv set nogle strejkende eller demonstrationer?

- Nej, men jeg har set nogle af deres røde t-shirts i gadebillede og har hørt, at nogle har forvekslet dem med fodboldtrøjer. Det forstår jeg på en måde godt. Vi har begge set EM. Vi er normalt ikke fodboldfans, men har alligevel siddet og råbt til storskærmsarrangementer.

3 Lisbeth Runager, Svendborg

Listbeth Runager arbejder til daglig som teknisk designer. Foto: Katrine Becher Damkjær

Ved du, hvorfor sygeplejerskerne strejker?

- Det handler om løn, og det synes jeg, de skal have. Jeg håber, at det snart slutter, så de kan komme tilbage på arbejde.

Har du selv set nogle strejkende eller demonstrationer?

- Nej, jeg har ikke set dem. Der har også været mange ting som fodbold og corona, som har taget opmærksomheden. Jeg læste dog om, at de havde overtaget en indvielse.

4 Jan Vognbjerg, Solrød

Jan Vognbjerg er på sommerhøjskole med sine to sønner, der begge to har prøvet at være forbi skadestuen og skulle sys, hvor sygeplejerskerne arbejde. Foto: Katrine Becher Damkjær

Ved du, hvorfor sygeplejerskerne strejker?

- De vil have mere i løn, og det synes jeg er ok. De knokler og har slidt under corona, og så har vi selv en farmor (Jan Vognbjergs mor, red.), der er sygeplejerske.

Har du selv set nogle strejkende eller demonstrationer?

- Nej, jeg har ikke set nogen i virkeligheden udover på tv. Vi har haft flere ting på programmet og set EM, så vi har også været optaget af andre ting, siger Jan Vognbjerg, der har sine to sønner med i fodboldtrøjer.

5 Thea og Andreas Nauta Nygaard, Stenstrup

Parret bliver meget snart forældre og har overvejet, om strejken ville komme til at påvirke fødslen og forløbet op til, men det har ikke været tilfældet. Foto: Katrine Becher Damkjær

Ved I, hvorfor sygeplejerskerne strejker?

- De strejker for højere løn - for eksempelvis at tjene det samme som en politimand og andre på deres uddannelsesniveau.

Har I selv set nogle strejkende eller demonstrationer?

- Vi har ikke set eller hørt noget, men vi har også været optaget af, at vi snart skal være forældre. Vi har talt om, at det måske ville komme til at ændre på graviditetsforløbet, men vi har primært haft noget at gøre med jordemødre, så det har vi ikke mærket. 

6 Jonas Pavbro, København

Jonas Pavbro er med familien i sommerhus ved Lundeborg. Foto: Katrine Becher Damkjær

Ved du, hvorfor sygeplejerskerne strejker?

- Det handler om, at de er for få og får for lidt i løn. Det er et forældet lønningssystem fra en anden tid, så det er på tide, at man opdaterer det.

Har du selv set nogle strejkende eller demonstrationer?

- Jeg har ikke set nogen her eller i København, hvor jeg bor. Vi er gået på sommerferie og slapper af, men vi har også været optaget af fodbold og andre ting.

7 Agnete Sølund, Give

Agnete Sølunds er uddannet sosu-assistent og har arbejdet i sundhedsvæsnet i mere end 25 år. Foto: Katrine Becher Damkjær

Ved du, hvorfor sygeplejerskerne strejker?

- Det handler om løn. Jeg synes, de selvfølgelig skal have mere i løn. Jeg har selv været sosu-assistent i 25 år og arbejdet på sygehus, så jeg kender godt deres verden. Sidst de strejkede var lige inden, jeg gik på pension, og det var både kedeligt og en mærkelig følelse, at mange ikke var der.

Har du selv set nogle strejkende eller demonstrationer?

- Vi har set nogle i Ebeltoft, men vi ser da også tv-avisen indimellem, så vi har set det der, siger Agnete Sølund, der er afsted med sin mand Flemming. De fortæller, at de to ikke er helt enige om emnet i forhold til sygeplejerskernes løn. 

8 Line Andersen, Odense

Line Andersen bor ved Odense, men studerer til sygeplejerske i Svendborg. Foto: Katrine Becher Damkjær

Ved du, hvorfor sygeplejerskerne strejker?

- De mener ikke, at deres løn svarer til deres uddannelsesniveau og arbejde. Jeg læser selv til sygeplejerske, og jeg har da fået spørgsmål om, jeg virkelig vil det her med den løn, der er ude i praktikken. Man hører også om folk, der søger væk og må finde andet arbejde, fordi de ikke kan få det til at hænge sammen økonomisk. Det har dog ikke skræmt mig væk, selvom jeg synes, de skal have mere i løn. 

Har du selv set nogle strejkende eller demonstrationer?

- Nej. Jeg ser det på Instagram og Facebook, men det har måske også noget at gøre med, at jeg selv læser til sygeplejerske på 3. semester, så kender man flere.  Jeg har ikke selv været ude og demonstrere. Det synes jeg er for de uddannede, det er dem, der ved, hvordan det ude i virkeligheden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Bør miste jobbet og er fritaget for tjeneste: Økonomiudvalg mener, at kommunaldirektør skal ud af vagten

Nyborg For abonnenter

To teenagere sigtet for groft hærværk på kommunens toiletter: Kan se frem til stort erstatningskrav

OB

OB' nye assistentræner Søren Krogh fik debut i Silkeborg efter et par dage med sygdom under kasketten

Assens

Indsats mod social dumping på Vestfyn: Skattestyrelsen besøgte seks virksomheder - fem får besøg igen

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Kerteminde

En stribe spisesteder sætter priserne op: Maden hos kendt grillcafé er allerede blevet dyrere

Nordfyn For abonnenter

Udlejer til skimmelsvamp-lejlighed får håndsrækning: - Det er et meget lille plaster på såret

Danmark

Torsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Husker du Daniel fra Løvens Hule: Juiceeventyret Bardjus begyndte med en joke - nu er målet en trecifret million-omsætning

Faaborg-Midtfyn

Fra Kværndrup mod Ringe: Tre galloway-køer løs på Svendborgmotorvejen

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Erhverv

Odenses to robotkæmper vokser voldsomt: Universal Robots solgte for over to milliarder sidste år

Erhverv For abonnenter

Den ene er oprindeligt opfundet på Lindø, den anden i Skibshuskvarteret - nu mødes de i Give

Kerteminde

Værtshus uddeler gratis shots og øl på mærkedag: Nu skal den have fuld gas efter en hård tid

Annonce