x
Annonce
Fyn

Voxpop: Hvad trækker dig til Syddansk Universitet?

Åbent Hus på SDU. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Mange tusinde unge fyldte lørdag Syddansk Universitet i Odense, hvor der var åbent hus og orientering om det væld af uddannelser, man kan tage på stedet. Vi spurgte nogle af de unge, hvorfor de var interesseret i at gå på stedet.

Brødtekst

Annonce
Emilie Thomsen, Vojens, 20 år. Foto: Frederik Steen Nordhagen

Emilie Thomsen, Vojens, 22 år

Hvad kigger du efter her på SDU?

- Jeg overvejer at læse enten HA Erhvervsøkonomi eller bare ren økonomi, og jeg er her for at blive lidt klogere på, hvilken af uddannelserne, jeg skal vælge. Jeg har gået på HHX (handelsgymnasium), og da blev jeg vil med erhvervsøkonomi - budgetter, regnskaber og den slags. Nu er jeg i gang med mit andet sabbatår, og jeg har virkelig lyst til at komme i gang med en uddannelse igen.

- Jeg vil enten gå her eller på CBS i København, men det er dyrt og svært at finde en bolig i København, så det bliver nok til Odense. Det vil min familie også blive glad for, da det er tættere på dem i Vojens. Min kæreste regner også med at begynde på en uddannelse her på SDU til sommer, og så vil vi nok finde en lejlighed sammen i Odense.

Monica Latouche Hansen, Odense, 22 år

Hvad kigger du efter her på SDU?

- Jeg kigger på mange forskellige uddannelser, for jeg er ikke så sikker på, hvad jeg vil. Jeg overvejer at læse psykologi, så det skal jeg høre noget mere om.

- Jeg tog studentereksamen fra Skt. Knud i 2017 og har arbejdet siden, nu har jeg virkelig lyst til at læse, og jeg håber, at jeg kan starte til sommer.

- Jeg bor hjemme hos mine forældre, men hvis jeg kommer i gang nu, kan det være, at jeg senere finder et andet sted i Odense at bo.

Monical Latouche Hansen, Odense, 22 år. Foto: Frederik Steen Nordhagen

Anna Tügel Søholt, Svendborg, 20 år

Hvad kigger du efter her på SDU?

- Jeg skal finde ud af at beslutte mig for, hvilken uddannelse jeg skal søge ind på. Jeg vakler mellem historie og psykologi, jeg interesserer mig meget for begge dele. Jeg tog studentereksamen fra Nyborg Gymnasiums IB-linje i 2019, og jeg vil gerne i gang nu, men det kommer an på, hvilken af uddannelserne jeg kommer ind på, da jeg måske skal læse flere fag op.

- Jeg overvejede også at læse i København, men lejepriserne derovre afskrækker mig. Og jeg kan godt lide Odense som by, så der er egentlig ingen grund til at søge længere væk. Måske skal jeg dele en lejlighed med en veninde, der også overvejer at begynde at læse her.

Anna Tügel Søholt, Svendborg, 20 år. Foto: Frederik Steen Nordhagen

Alberte Bilde Jakobsen, Odense, 19 år

Hvad kigger du efter her på SDU?

- Jeg er ved at uddanne mig til mejerist på Kold College i Odense, og der har jeg beskæftiget mig meget med kemi og mikrobiologi. Nu overvejer jeg at læse videre til ingeniør med hovedvægt på de samme fag. Så jeg er her for at høre mere om ingeniøruddannelsen.

- Jeg kan mærke, at jeg gerne vil vide mere, end det der ligger i mejeristuddannelse, også for at få et mere spændende arbejde. Jeg har arbejdet på flere mejerier som en del af min uddannelse, og jeg kan godt lide den praktiske tilgang, så derfor hælder jeg mod at blive ingeniør. Jeg er så ung at jeg godt kan uddanne mig mere. Jeg regner med, at jeg skal beskæftige mig med mejerier eller i hvert fald fødevarer, når jeg bliver færdig.

- Jeg bor allerede i Odense i en lejlighed sammen med min kæreste, der læser til robotingeniør, så det er så let.

Alberte Bilde Jakobsen, Odense 19 år. Foto: Frederik Steen Nordhagen

Oscar Holm, Amager, 20 år

Hvad kigger du efter her på SDU?

- Jeg vil gerne være ingeniør, og jeg er kommet her i dag, fordi indholdet i nogle af SDU's ingeniøruddannelser tiltrækker mig. Om et kvarter skal jeg ind og høre mere om det. Jeg vil gerne læse bygningsteknik, men blandt andet på Danmarks Tekniske Universitet kan man kun gøre det på en kortere uddannelse som diplomingeniør. Her i Odense kan man tage uddannelsen på civilingeniør-niveau.

- Lige før talte jeg med en studerende, der går på uddannelsen nu, og det fik jeg virkelige meget ud af, det bekræftede mig i mine tanker.

- Det gør mig ikke noget at skulle væk fra København, det er da meget spændende - det er jo kun en time i tog. Min kæreste overvejer også at læse noget business i Odense, så kunne vi jo dele en lejlighed herovre.

Oscar Holm, Amager, 20 år. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce