Annonce
Debat

Vores stærke sammenhold kommer ikke af sig selv

Foto: Michael Bager

Danmark er et fantastisk land. Vi har det generelt godt med hinanden. Vi passer på hinanden – ikke mindst gennem vores stærke samfundsmodel. Uddannelsesniveauet er ret højt. Det samme gælder oplysningsniveauet.

Vi interesserer os for det samfund, som vi lever i. Endda i så høj grad, at vi har en af verdens højeste stemmeprocenter, når man ser bort fra de lande, hvor man får bøder eller kommer i fængsel, hvis man ikke stemmer.

Vi har også gode medier, der afdækker misbrug og skandaler og kigger magthaverne efter i sømmene. Men de seneste år er der kommet utrolig mange nyheder. Og dermed er det blevet sværere at navigere i, hvad der er indhold og hvad der er støj.

Annonce

Mange historier, der skaber konfrontation og uenighed – men som jeg tvivler på gør vores samfund og sammenhold bedre. Og i halen på mange af historierne er der tilmed afstemninger, hvor man med få valgmuligheder skal tage stilling til komplekse problemstillinger.

Som politiker – og ikke mindst minister – skal jeg helt sikkert være varsom med at konkludere på, hvad der er væsentligt at afdække – og hvad der ikke er. Og ikke mindst hvordan tingene dækkes. Jeg tror heller ikke, at der findes en facitliste.

Det, der kan synes væsentligt for den ene, kan synes ligegyldigt for den anden. Men jeg tillader mig alligevel at dele min egen fornemmelse af, at oplysninger og indhold fylder stadig mindre til fordel for konflikt.


Jeg tvivler på, at det gør Danmark stærkere og bedre, at vi konstant mødes af alt det, der skiller os og skaber kløfter.


Jeg møder mange på min vej, der stempler ud af nyhedsstrømmene, fordi det er for svært at gennemskue, hvornår noget er reelt og vigtigt. Og hvornår det er et forsøg på at skabe en konfrontation. Det bekymrer mig. For dermed mistes den fælles forståelse af vores samfund, som i så mange år har været vores styrke.

Jeg er ikke ude på at kritisere journalistik eller opstille kriterier for, hvad der må dækkes, og hvad der ikke må. På ingen måde.

Men jeg tvivler på, at det gør Danmark stærkere og bedre, at vi konstant mødes af alt det, der skiller os og skaber kløfter.

Grundlæggende er vi jo et godt land. Grundlæggende har vi det jo godt. Grundlæggende kan vi sagtens håndtere dagligdagens uoverensstemmelser med ægtefællen, naboen eller kollegaen. Men ikke hvis vi hver morgen skal stå op til nye konfrontationer. Ikke hvis vi bliver et samfund, hvor vi konstant skal

dele os efter anskuelse. Sammenhold kommer ikke af sig selv. Sammen har vi ansvaret for at vores samfund forbliver stærkt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Grundlovsforhør: 40-årig mand fra misbrugsmiljøet varetægtsfængslet efter knivstikkeri på åben gade

Faaborg-Midtfyn

Deltag i afstemningen: Als-Fyn-broen splitter fynboerne - René vil ikke flytte til Faaborg, hvis der kommer en bro

Annonce