Annonce
Assens

Vores egen kirke

Broholm Kirke fik navn efter den gård, hvis ejere skænkede jorden til den.

Broholm Kirke fylder 100 år, og der er stadig brug for en lokal kirke, mener formanden

Annonce

TOMMERUP ST.: Det var helt sikkert en stor dag, da borgerne i den voksende stationsby for 100 år siden kunne indvie deres splinternye kirke.

Med datidens transportmidler var der langt til de nærmeste kirker i Tommerup, Brylle, Vissenbjerg og Ubberud, hvor borgerne alt efter bopæl hørte til, så det var meget velkomment, da Marie Jørgensen, Store Broholm på Stærmosevej donerede et stykke jord til formålet. Derfor fik kirken også navnet Broholm Kirke.

Annonce

Kan ikke undværes

At vi i dag så let som ingenting kommer fra a til b i vores biler, og at kirken, selv om klokkerne aldrig ringer forgæves til gudstjenester, er knap så velbesøgt som i 1907, er ikke nok til, at vi kan undvære den lokale kirke, spørger man Karen Nielsen, formand for menighedsrådet.

- Det er vores kirke. Dér ligger vores kære afdøde. Vi er blevet døbt, konfirmeret og viet dér. Så bliver det éns egen kirke. Man får et tilhørsforhold til den, som selvfølgelig er et andet, hvis man er tilflytter. Vi skal jo også tænke på, at det ikke er alle i den ældre generation, der har biler, siger Karen Nielsen.

Hun afviser bestemt, at én kirke i de nuværende Broholm og Tommerup Sogne ville række.

- Alle dage medregnet er der i gennemsnit 58 kirkegængere pr. gang. Det er slet ikke så ringe igen, siger Karen Nielsen, der forudser problemer ved dåb og højtider, hvis der kun var én kirke.

- Sognene er også så forskellige, at en hel del så slet ikke ville tage til gudstjeneste, tilføjer hun.

Det kunne man blandt andet konstatere for syv år siden, da Broholm Kirke blev renoveret. Da var der ikke mange, der benyttede sig af muligheden for at overvære gudstjenester i Tommerup Kirke, husker Karen Nielsen.

Det var i øvrigt den sidste renovering, hvor menighedsrådet havde frie hænder. Som 100-årig og derover vil beslutninger i forbindelse med renovering skulle via Nationalmuseet.

Broholm Kirke var i mange år en annekskirke til Tommerup. Først i 1979 blev der oprettet et selvstændigt sogn, grænserne blev dog lidt anderledes, idet de kom til at følge Tommerup Kommunes grænser, og områder der før hørte til Vissenbjerg og Ubberud Sogne blev ført tilbage til disse.

Annonce

Festgudstjeneste

Når 100-årsdagen søndag fejres med festgudstjeneste og reception, så foregår det næsten på datoen for indvielsen, der fandt sted 2. juni 1907 efter fem års forarbejde.

Også dengang var det biskoppen, der holdt prædikenen. Dengang hed han Laurits Nicolai Balslev. Ingomar Petersen blev den første præst, med både Tommerup og Broholm Kirke under sig.

En sangduo vil være med til at festliggøre gudstjenesten, der denne søndag er for begge sogne.

Efter gudstjenesten er der reception i Broholm Menighedshus, der kom til i 1988.

- Da kirken fyldte 75, var der middag for menighedsrådet med ægtefæller. Denne gang skulle det være kirkens og sognebørnenes fest, siger Karen Nielsen, der har været aktiv i menighedsrådet i 35 år.

Og da alle - både børne og voksne - er velkomne, har FDF lovet at sørge for underholdning og bålmad for børnene, mens de voksne hygger sig med et let traktement og eventuelle taler.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Annonce