Annonce
Debat

Vores ældrepleje er ikke er god nok

I julen døde min kære mormor. 91 år gammel. Selv om døden aldrig kommer belejligt, var det en smuk død, hvor hun var omgivet af os, der stod hende nærmest.

De sidste år af livet boede hun på et plejecenter med omsorgsfuldt personale og god pleje. Men det er desværre ikke alle ældre forundt. For hånden på hjertet, så har vi endnu ikke den ældrepleje i Danmark, som vores ældre har fortjent. Alt for meget tid bruges på registrering og administrative opgaver. Det går ud over de ældre, og det kan vi simpelthen ikke være bekendt.

Vi løser ikke problemerne ved at kritisere hinanden på tværs af politiske skel i Folketinget og i kommunerne. Så skal vi gøre noget, der for alvor kan ændre forholdene, skal vi gøre det sammen. Regeringen udpegede for et par år siden syv kommuner, som fik mulighed for selv at tilrettelægge deres service på blandt andet ældreområdet. Det har givet spændende resultater. Derfor skal det udbredes.

Annonce

Det er de færreste blandt vores plejepersonale, der har valgt deres uddannelse og hverv for at taste tal i skemaer.

Plejepersonalet har ikke brug for mere dokumentation og flere skemaer. De har brug for mere tid til den enkelte ældre. Og ansvar forpligter selvfølgelig. Det gør det altid. Så derfor vil vi kun kunne forbedre forholdene, hvis ledelsen på det enkelte plejecenter tager opgaven på sig og omsætter de færre regler til mere pleje og omsorg for vores ældre. At der bliver flere aktiviteter og udflugter. Mere tid til den nærværende samtale og mere tid til pleje.

Som landspolitikere bliver vi nødt til at stole på kommuner og plejepersonale. Derfor forpligter ansvaret også os. Vi skal ikke gøre enkeltsager til store og generelle politiske problemer. Derimod skal enkeltsagerne håndteres af den lokale ledelse, som der så til gengæld må være en forventning om tager fat om udfordringer. Gør de ikke det, er det et lokalt politisk ansvar. Ikke et nationalt politisk ansvar, som fører til nye regler og endnu mere bureaukrati for alle – også de der ikke har problemerne.

Det er de færreste blandt vores plejepersonale, der har valgt deres uddannelse og hverv for at taste tal i skemaer. Derfor er det også et selvstændigt mål at skabe større arbejdsglæde hos medarbejderne på ældreområdet. At se dem gå gladere på arbejde og have rummet til at træffe egne beslutninger.

Jeg får ikke min mormor tilbage. Men jeg har et brændende ønske om politisk at gøre vores ældresektor endnu bedre. Jeg ved, det ville glæde hende, hvis hun stadig levede. For det var hende der lærte mig, at livet først er værdiløst den dag, man ikke har noget at kæmpe for.

På tinge

Syv folketingsmedlemmer, der alle er valgt på Fyn, skriver på skift klummen ”På tinge”. De syv er: Trine Bramsen (S), Lars Chr. Lilleholt (V), Rasmus Helveg Petersen (R), Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) Karsten Hønge (SF), Mai Mercado (K), og Victoria Velasquez (EL).

Annonce
Odense For abonnenter

Rollo skabte utryghed i villakvarter: Nu er han død

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Sort røg fra skorstenen: Fynsværket skal droppe kul, men sidste år blev der skovlet ekstra meget kul i ovnen

Erhverv For abonnenter

Utrygge buschauffører: Flere og flere unge stiger på bussen og siger, de har astma, for så skal de ikke bære mundbind

Fyn

Chefredaktøren anbefaler: Fem varme historier i en kold tid

Kerteminde

Restaurant åbner efter planen i forsommeren: Nu er firkløveren bag klar med koncept og navn

For abonnenter

Mads og Lena fra 'Årgang 20': Hvis et af børnene ikke vil på tv længere, så stopper vi

Navne For abonnenter

Dødsfald: Trompeten har lydt for sidste gang: Peter var både til Carl Nielsen og det populære

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning, inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Faaborg-Midtfyn

Den sidste hjælpende hånd fra afdød ildsjæl: Efterlader millionbeløb til en række af områdets foreninger

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

GOG

Emil Lærke er tabt for GOG og skifter til udlandet til sommer og direktør Kasper Jørgensen er virkelig ærgerlig over det.

Erhverv For abonnenter

Buschauffører vil have fordøren lukket og kontanterne ud:  - Bliver vi lagt ned, bliver trafikken i Odense også lagt ned

Middelfart

International handelsvirksomhed får nej til at fjerne bevaringsværdig skorsten: Den skal i stedet renoveres med hjælp fra fonde

Annonce