Annonce
Leder

Vollsmoseplanen: En gylden chance

De parallelsamfund, som vitterligt giver problemer i Vollsmose i dag, skal brydes ned.

Den omfattende nedrivnings- og udviklingsplan for Vollsmose, der offentliggøres senere i dag, er en gylden chance for Odense, for Vollsmose og for beboerne i den plagede bydel. Hvis planen føres ud i livet som skitseret, får Fyns største by 1000 nye lejeboliger i god kvalitet. Samtidig bliver Vollsmose omdannet til en attraktiv bydel med en langt mere varieret beboersammensætning end i dag. Endelig vil de beboere, der skal ud af deres nuværende boliger, i god ro og orden få stillet andre billige boliger til rådighed.

Ingen bliver med andre ord stillet ringere end i dag; tværtimod.

Derfor er det som udgangspunkt en god plan, som kommunen og boligselskaberne har strikket sammen under vanskelige betingelser.

Bevares: Man kan uden større besvær finde utallige udfordringer i planen og dusinvis af indvendinger mod den. F.eks. er det oplagt, at fattigdommen, arbejdsløsheden og kriminaliteten ikke forsvinder, blot fordi man flytter fattige, arbejdsløse eller kriminelle mennesker fra én adresse til en anden. En konsekvens af planen er derfor, at andre dele af Odense kan se frem til at få en mere broget beboersammensætning, end man hidtil har haft. Det kan give nye udfordringer og potentielt ny ballade, og derfor er det vigtigt, at kommunen og boligselskaberne bliver markant bedre til at styre beboersammensætningen i Odenses andre boligområder, end man hidtil har evnet i Vollsmose.

Det gælder også parallelsamfundene. De parallelsamfund, som vitterligt giver problemer i Vollsmose i dag, skal brydes ned, og derfor skal de ikke erstattes af andre parallelsamfund i Bolbro, ved Nyborgvej eller i andre mere eller mindre udfordrede boligområder i byen. Nedrivnings- og udviklingsplanen for Vollsmose skal tværtimod være med til at sikre, at Odense får bremset fremvæksten af parallelle samfund - og derfor påhviler det kommunen og boligselskaberne at sikre, at man får fordelt Vollsmoses beboere på en sådan måde, at ingen andre boligområder bliver trukket skæve.

Sagen er, at det aldrig har været betonen eller lejlighederne eller boligblokkene i Vollsmose, der i sig selv har givet problemer. Det har alene været beboersammensætningen. Og derfor viser planen en fin vej for byen, bydelen og beboerne.

Der skal stadig falde mange aftaler på plads, inden planen kan realiseres - ikke mindst skal man finde investorer og de umådeligt mange millioner kroner, der skal bruges til nye veje, nye boliger og nye attraktive områder. Det bliver dyrt.

Odense Kommune har imidlertid intet valg. Regeringens ghettoplan er ubønhørlig: Ghettoerne skal væk. Og de skal ikke erstattes af nye.

Det bliver ingenlunde let. Men den udviklingsplan, der fremlægges i dag, fremstår alligevel som en gylden chance.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Folketingspolitikere støtter flere tog på Vestfyn: Uld i mund om regningen

Fyn

Hjertestop-ordning har klaret sig over al forventning: Nu overvejer regionen at skrotte den

Annonce