Annonce
Odense

Vollsmoseplan skaber intern uro i Enhedslisten

Enhedslistens byrådsgruppe i Odense med Brian Skov Nielsen i spidsen møder intern kritik i dele af partiet for at bakke op om Den sidste Vollsmoseplan, som hele byrådet dermed står bag. Foto: Nils Svalebøg

Hovedbestyrelsesmedlem i Enhedslisten kritiserer de lokale partifæller med Brian Skov Nielsen i spidsen for at bakke op om stor Vollsmoseplan, der blev lagt frem i september.

Annonce

Enhedslisten i Odense burde aldrig have støttet den store plan for Vollsmose, Den sidste Vollsmoseplan, som blev lanceret i september med opbakning fra hele byrådet.

Den kritik lyder nu internt i partiet fra blandt andet Mikael Hertoft, der er medlem af Enhedslistens magtfulde hovedbestyrelse på landsplan.

- Af de samme grunde, som vi er imod ghettoplanerne på landsplan, er jeg også imod ghettoplanen i Odense. Jeg synes, det er en meget dårlig plan, siger han.

Mikael Hertofts kritik er beskrevet i seneste nummer af Enhedslistens Odenses partiblad Ø-posten, hvor man også kan læse, at Vollsmose-planen er blevet debatteret i hovedbestyrelsen, uden det dog endte med nogen konkrete beslutninger.

Mikael Hertoft henviser til, at Enhedslisten ikke støtter regeringens og et flertal i Folketingets ghettoplan. Derfor er det også, mener han, i strid med partiets egen politik at støtte Vollsmose-planen, som rummer mange af de samme elementer.

Hovedbestyrelsesmedlemmet anser Vollsmose-planen for - sammen med de andre ghettoplaner, der for tiden lægges frem rundt omkring i landet - at have national betydning, og derfor blander han sig og siger lige ud, at den lokale byrådsgruppe efter hans opfattelse er gået for langt ved at gå med i aftalen.

- Alt for langt, og det er meget ærgerligt. Jeg vil da opfordre dem (Enhedslistens lokale byrådsmedlemmer, red.) til at trække sig ud af aftalen og i stedet melde sig ind i kampen imod de her ghettoplaner, siger Mikael Hertoft og fortsætter:

- Man har skrevet under på noget, vi er imod, og det har jeg svært ved at forstå.

- Jeg er sat i verden for at sikre, at almindelige mennesker lider så lidt som muligt under den tåbelige politik, der vedtages på Christiansborg, og det gør jeg ved at søge konkret indflydelse lokalt.

Brian Skov Nielsen, frontfigur i Enhedslisten Odense.

Vollmose-planen kort fortalt

I september kunne et samlet byråd præsentere en ny plan for Vollsmose med titlen Den sidste Vollsmoseplan. Ambitionen er at gennemføre en storstilet plan, som én gang for alle normaliserer Vollsmose. Nogle af hovedtrækkene i planen er:1. De fysiske rammer:

1000 eksisterende boliger skal enten nedrives eller laves om til ungdomsboliger, ældreboliger eller ejerlejligheder, og til gengæld skal der opføres 1600 "ikke-almene"-boliger samtidig med, at vejnettet ændres.

Senest efter 12 måneder skal der foreligge en genhusningsplan, som de to boligforeninger, Civica og FAB tilbydes at stå for.

2. Job og integration:

Andelen af ledige skal om 10 år være som i resten af Odense, og det bliver noget af en udfordring, da over halvdelen af de 18-64-årige i Vollsmose i dag hverken studerer eller har et arbejde. Det er mere end dobbelt så mange som i resten af kommunen. Det skal hyppige samtaler, virksomhedspraktikker, mentorstøtte og efterværn blandt andet være med til at ændre på.

3. Mønsterbrud og parallelsamfund:

I dag går 25 procent af Vollsmosebørnene på en fri- eller privatskole, ofte en muslimsk friskole. Men de er dårlige, mener politikerne, fordi de blandt andet kan være med til at medføre negativ social kontrol og parallelsamfund.

Fremover skal børnehuse, folkeskoler og sundhedstilbud have så høj kvalitet, at de er det "naturlige førstevalg" for beboerne - og er attraktive for familier udenfor Vollsmose.

Kriminalitetsniveauet blandt børn og unge skal sænkes, så det kommer på niveau med det øvrige Odense. Det skal blandt andet ske ved hjælp af flere bekymringssamtaler og styrkelse af det forebyggende arbejde.

Annonce

Øger konflikten

Konkret mener han, det strider imod Enhedslistens politik at rive almene boliger ned i stort omfang, som der lægges op til i Vollsmose-planen, hvor det er tanken, at 1000 almene familielejligheder skal forsvinde.

- Vi mener ikke, de almene boliger er en del af problemet, men en del af løsningen, siger Hertoft, der også peger på, at omdannelse af boliger til ejer- eller andelslejligheder, som også indgår i Vollsmose-planen, strider imod partiets linje.

Desuden, mener han, øger planen på en række punkter konflikten mellem indvandrere og danskere.

- Der står f.eks. direkte i planen, at man vil gøre sit ypperste for at nedbringe andelen af børn i muslimske friskoler, og at man vil gå til kanten af loven, siger han og tilføjer, at Enhedslisten gerne vil tiltrække flere børn til folkeskolen, men det skal ske ved at gøre folkeskolen bedre.

- Vi er ikke tilhængere af at forfølge privatskoler, hverken muslimske, kristne eller andre typer friskoler for at nå det mål.

Annonce

Søger konkret indflydelse

Brian Skov Nielsen, den lokale frontfigur i Enhedslisten i Odense, siger, han lytter til kritikken fra hovedbestyrelsesmedlemmet.

Han er helt enig i, at regeringens og folketingsflertallets ghettoplan, som Vollsmoseplanen udspringer fra, er noget makværk, som han udtrykker det.

Men Skov Nielsen forsvarer alligevel, at Enhedslistens byrådsmedlemmer i Odense er med i aftalen om Vollsmoseplanen.

- Jeg er sat i verden for at sikre, at almindelige mennesker lider så lidt som muligt under den tåbelige politik, der vedtages på Christiansborg, og det gør jeg ved at søge konkret indflydelse lokalt, siger Brian Skov Nielsen.

Han mener, partiet i forhandlingerne om Den sidste Vollsmoseplan har fået indrømmelser, som gør det værd at indgå i aftalen. Blandt andet er andelen af boliger, der efter planen rives ned, kun cirka halvdelen af det, regeringen i sin ghettoplan har lagt op til.

- Det, mener jeg, er et markant aftryk på den her plan, som gør den mindre slem, end den ellers ville have været, siger han.

Brian Skov Nielsen vil i øvrigt ikke garantere, at Enhedslistens foreløbige ja til Vollsmose-planen også betyder opbakning, når den skal omsættes til konkret handling.

- Vi har i første omgang sagt ja til at nedsætte en udviklingsbestyrelse, og den kommer så tilbage med en plan, som skal i byrådssalen. Til den tid må vi se, hvad planen går ud på.

Mikael Hertoft fra hovedbestyrelsen håber, at Enhedslistens i Odense forlader aftalen.

Tror du, det sker?

- Jeg ved ikke, hvad jeg tror, men jeg håber på det, siger han.

Udviklingsbestyrelsen, Brian Skov Nielsen henviser til, skal arbejde videre med forslag til den konkrete udmøntning af initiativerne i Den sidste Vollsmoseplan.

Bestyrelsen består af Odense Kommunes økonomiudvalg og repræsentanter fra Vollsmoses boligorganisationer. Der er i aftalen ikke sat nogen fast dato på, hvornår udviklingsbestyrelsen skal vende tilbage til byrådet med konkrete forslag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

En ny kærlighed med svære vilkår: - Det er specielt at fri til en kvinde, når man er gift med en anden

Kerteminde

Mårhund løs på Hindsholm

Kultur

Grum fremtidsvision indhentet af corona

Annonce