Annonce
Læserbrev

Vollsmose Sundhedscenter. Lad os få lavet et sundhedsfagligt tilbud

Annonce

Synspunkt: ”Ikke mere snak – kun handling kan sikre mere lighed i sundhed. Sådan var overskriften på et indlæg november 2019 fra formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose. Det er SF naturligvis helt enig i. Der er så meget fakta, der dokumenterer, at ulighed i sundhed koster samfundet mange penge og, ikke mindst, betyder ekstrem dårlig livskvalitet for udsatte borgere med gennemsnitlig kortere levetid på 10-20 år som konsekvens. Den viden må og skal forpligte regionens politikere til at handle.

Ulighed i sundhed er en kompleks størrelse. Det skyldes flere ting: opvækst, uddannelse, jobmuligheder og hvor man tilfældigvis geografisk er bosat. Fx er den gennemsnitlige levealder ekstremt lavere, hvis man bor i Vollsmose frem for i Gentofte. I regionen ved vi præcist, hvor vi har vores udsatte boligområder, og Vollsmose (distrikt Øst) er det distrikt i hele regionen, hvor uligheden og udfordringen er størst. Netop derfor skal der naturligvis være et kvalificeret lægefagligt tilbud i lokalområdet - og Sundhedsministeriet er enigt. Herfra er der nemlig bevilget 3,6 mio. kr. til indretning af en lægeklinik i Vollsmose Sundhedscenter. Så de fysiske rammer er på plads.

Men de praktiserende lægers organisation (PLO) siger nej, det vil vi ikke. ”Det er ikke nødvendigt”. ”Der er lægeklinikker nok i Odense kommune”, og ”ingen patienter mangler læge”. Og PLO er i tæt alliance med Venstre, LA og DF i regionsrådet. PLO’s argumentation er også, at borgergruppen er for kompleks, og behandlingen af patienterne vil tage længere tid. Dermed bliver den gennemsnitlige indtjening pr. patient mindre. Ja, det er korrekt, og derfor har et flertal i regionen jo tilbudt lægerne andre vilkår end de typiske ved oprettelse af et nyt ydernummer. På trods heraf er svaret: Nej tak – duer ikke.

Regionen har udfordringer med lægedækningen flere steder, og det er tankevækkende, at det netop i et område med de største sundhedsmæssige og sociale udfordringer er sværest, måske nærmest umuligt, at sikre en lokal lægedækning. Regionen har forpligtet sig til, at sundhedstilbuddene skal være nære, trygge og let tilgængelige for borgerne. Hvis ikke den opgave kan løses på traditionel facon, altså hvis lægerne ikke kan, eller vil, medvirke til at sikre et nært og sammenhængende sundhedsvæsen, ja så må vi jo tænke i nye baner. Det kan f.eks. ske ved, at Regionen opretter egen klinik. Det forudsætter dog, at Sundhedsministeriet giver os lov.

Så lad os komme i gang. I samarbejde med Odense Kommune skal vi etablere et godt sundhedsfagligt tilbud. Det er lykkedes i København, Ålborg og Århus – så selvfølgelig kan det også lykkes i Odense. Men det forudsætter politisk vilje. Det har vi i SF.

Vi indgår meget gerne i en konstruktiv dialog med alle parter om den fælles udfordring med at sikre et lokalt kvalificeret lægefagligt tilbud, men vi accepterer ikke at opgive en god sag med et solidarisk sundhedspolitisk sigte, før alle muligheder er afprøvet.

Svendborg 27/08/17 SF SvendborgFoto: Søren Skarby
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce