Annonce
Indland

Vollsmose: Millioner at spare på hjælp til belastede unge

53 belastede unge er kommet i uddannelse og arbejde efter fokuseret gadeplansindsats i Vollsmose.

53 belastede unge er kommet i uddannelse og arbejde efter en fokuseret gadeplansindsats i Vollsmose.

Samfundet sparer millioner, hver gang et ungt menneske forhindres i at ende i en kriminel løbebane.

Det viser en dugfrisk undersøgelse fra Center for Boligsocial Udvikling (CFBU), som Fyens Stiftstidende har fået adgang til.

Undersøgelsen, som offentliggøres senere i dag, viser, at
de mest belastede unge over bare fem år koster samfundet 900.000 kroner mere end lovlydige unge. De kriminelle giver øgede udgifter til blandt andet politi, retsvæsen og overførselsindkomster.

I Vollsmose har man succes med en såkaldt gadeplansindsats, der har fået 53 ud af 69 belastede unge til at starte på en uddannelse eller komme i arbejde.

- Indsatsen virker, fordi den er baseret på veldokumenterede metoder med en meget høj grad af faglighed. Det er lykkedes at få fat på de unge, som man ellers har rigtig svært ved at få fat på, fortæller Lasse Kjeldsen, der som specialkonsulent ved CFBU har været med til at evaluere projektet.

Gadeplansindsatsen har kørt fra 2011-2014 og består af et mentorforløb, netværksmøder og en fritidsjobsindsats.

Her har 69 ud af 91 unge i alderen 15-17 år gennemført et forløb på ni måneder. Af de er 53 altså kommet i gang med en uddannelse eller i arbejde. Antager man, at disse unge ellers var endt i kriminalitet, men nu forbliver lovlydige og selvforsørgende, har det sparet samfundet for 62,1 millioner kroner.

Annonce

De har ikke andre

Mentorerne udgør en bærende del af gadeplansarbejdet. De fungerer som rollemodeller og har til opgave at vejlede og rådgive den unge.

Mentorerne har alle en pædagogisk baggrund og kan ved hjælp af specielle samtaleteknikker skabe en god og langvarig relation til den unge, fortæller Lasse Kjeldsen.

- Mentorerne er tit den eneste voksne, som den unge kan tale med. Ofte har de den samme baggrund og kan derfor sætte sig ind i de kulturelle barrierer. Men der er også andre, som ikke har. Det afgørende er, at de tager sig tid til at lære den unge at kende og så tager udgangspunkt i vedkommendes ressourcer, siger han.

Ifølge Lasse Kjeldsen er der ingen entydig opskrift på, hvordan man får belastede unge på ret kurs. Men der skal være et attraktivt alternativ inden for en overskuelig fremtid.

- De skal kunne se for sig, at det er muligt at få succes. Nogle gange kan et skoleskift være løsningen. For andre handler det om at få startet op i en fodboldklub, så de bliver fjernet fra de kriminelle miljøer. Vigtigst er det, at den unge selv har et ønske om at leve et bedre liv, siger han.

Gadeplansindsatsen er støttet med 11 millioner kroner fra Ministeriet for By-, Bolig og Landdistrikters pulje til helhedsorienteret gadeplansarbejde.

- Vigtigst er det, at den unge selv har et ønske om at leve et bedre liv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Vemmelund igen udenfor i Middelfart

Annonce