Odense: I én af de mange containere står komfurer og køleskabe stablet som legoklodser. I en anden stikker trægulve op. Bunker af brudt beton fylder på pladsen. Og mænd i hvide dragter er ved - med sand - at højtryksrense miljøskadeligt maling af betonvægge og -lofter inde i lejlighederne.
- I dag er nedrivning ikke bare én stor kugle, konstaterer Niels-Henrik Hjerpsted, projektchef hos entreprenørvirksomheden Enemærke & Petersen, der siden november har været i gang med at rive de første boliger ned i Bøgeparken.
I alt 1000 lejligheder skal de kommende år rives ned som del af den store omdannelse af Vollsmose, der med 1600 nybyggede boliger og erhverv skal blive en mere blandet bydel.
Og det begynder altså i Bøgeparken, hvor beboerne i efteråret sidste år flyttede ud af de i alt 139 lejligheder i både højhusets 13 etager og i den lavere nabobygning.
Siden har omkring 15-20 medarbejdere dagligt været i gang med først at bryde de solide beton-garageanlæg ned for at give plads til maskinerne, så er køkkener, døre og gulve pillet ud af lejlighederne, tapet og maling er fjernet, og selv limen under fliserne på de mange badeværelser er taget af væggene, fordi limen rummer asbest.
Den store tysker
Masser af containere er kørt væk, og når foråret nærmer sig, rykker der stor, tysk hjælp ind på pladsen.
- Der rives ikke mange højhuse ned i Danmark, og derfor bliver der hentet en maskine i Tyskland, fortæller Niels-Henrik Hjerpsted.
Fyens Stiftstidendes rullende redaktion
Fyens Stiftstidende fylder 250 år, og det fejrer vi ved at komme endnu tættere på fynboerne. I hele 2022 stiller C. A. Larsen Automobiler en Peugeot e-Expert til rådighed for redaktionen.
Bilen er indrettet som rullende redaktion og kører på el, for bæredygtighed er et af de emner, Fyens Stiftstidende vil beskæftige sig med i løbet af året.
Følg med på fyens.dk og i avisen. Har du et forslag til, hvor den rullende redaktion skal køre hen, så send det til lba@fyens.dk.
Maskinen skal klippe bygningerne fra hinanden, og for at hjælpe den helt op i 13 etagers højde er der planer om at bygge en såkaldt betonpude - altså en slags forhøjning - der løfter maskinen det sidste stykke.
Og når nedklipningerne tager fart, vil der også blive sprøjtet vand på for at få støvet til hurtigt at lægge sig og genere naboerne mindst muligt.
For mennesker og maskiner arbejder tæt på flere af de lejlighedskomplekser, der skal bestå. Og det er selvsagt ikke alle, der er begejstrede for omvæltningerne og forflytningerne, der er blevet mødt af hård kritik fra flere beboere og organisationer.
Åbner porten
Men de nedrivende håndværkere er blevet taget vel i mod i området, understreger Niels-Henrik Hjerpsted.
- Vi er gæsterne i Vollsmose, og det vil vi være i mange år. Vi kan godt sætte os ind i, at vi kommer og bryder ind i deres dagligdag med støv og støj, og derfor skal vi komme med et smil, siger han og tilføjer, at de også har lokale aktører med på holdet.
Flere beboere kommer selv og spørger løbende efter job, og den første er blevet ansat som servicemedarbejder i skurvognene et par gange om ugen.
- Normalt ville vi tage et rengøringsfirma udefra, men det er helt oplagt at ansætte nogle af beboerne fra området, mener Niels-Henrik Hjerpsted.
- Det er med til at give os en god start, og beboerne er venlige og vil gerne være med.
Nedrivninger i Vollsmose
Med Den Sidste Vollsmoseplan, der politisk blev vedtaget i 2018, skal 1000 ud af bydelens 2900 lejligheder rives ned.
Arbejdet er nu begyndt i Bøgeparken, hvor nedrivningerne af i alt 287 boliger er fordelt i fire etaper frem mod 2026.
Der skal også rives boliger ned i flere andre parker i Vollsmose, de resterende 1900 lejligheder skal renoveres, og private investorer skal samtidig bygge 1600 nye boliger i området.
Formålet er, at Vollsmose skal have en mere blandet beboersammensætning og i højere grad ligne mere gennemsnitlige boligområder, ligesom planen skal sikre, at Odense lever op til lovgivningen om, at andelen af almene familieboliger i ghettoområder inden 2030 reduceres til maksimalt 40 procent.
Andre kigger forbi for at spørge, om de må få et køleskab eller andet, der bæres ud af lejlighederne.
- Og så har vi i en afgrænset periode haft åbnet porten for det, siger projektchefen om for eksempel tiden op til jul, hvor det var del af julehjælp.
Nyt byggeri på vej
Ifølge planen vil de to første bygninger i Bøgeparken være helt forsvundet og kørt væk til november, hvorefter der bliver sået græs og gjort klar til de investorer, der ventes at komme med penge og planer for nyt byggeri.
Og Niels-Henrik Hjerpsted og resten af holdet?
De rykker videre til næste renoverings- og nedrivningsetape i Bøgeparken, hvor det både er hele og halve boligblokke, der skal rives ned.