Annonce
Odense

Se med fra dronen: Vollsmose-lejligheder skilles ad bid for bid

Med de første nedrivninger i Bøgeparken er den store omdannelse af Vollsmose for alvor blevet synlig. Boligblokkenes indre er lige nu ved at blive skilt ad og sorteret bid for bid. Foto: Michael Bager
Bunker af store betonstykker og stribevis af containere i Bøgeparken vidner om, at den omfattende nedrivning af boliger i Vollsmose er i gang. Lejlighederne skilles ad bid for bid og sorteres, inden en stor maskine hentes ind fra Tyskland for at klippe bygningerne fra hinanden.

Odense: I én af de mange containere står komfurer og køleskabe stablet som legoklodser. I en anden stikker trægulve op. Bunker af brudt beton fylder på pladsen. Og mænd i hvide dragter er ved - med sand - at højtryksrense miljøskadeligt maling af betonvægge og -lofter inde i lejlighederne.

- I dag er nedrivning ikke bare én stor kugle, konstaterer Niels-Henrik Hjerpsted, projektchef hos entreprenørvirksomheden Enemærke & Petersen, der siden november har været i gang med at rive de første boliger ned i Bøgeparken.

I alt 1000 lejligheder skal de kommende år rives ned som del af den store omdannelse af Vollsmose, der med 1600 nybyggede boliger og erhverv skal blive en mere blandet bydel.

Annonce

Og det begynder altså i Bøgeparken, hvor beboerne i efteråret sidste år flyttede ud af de i alt 139 lejligheder i både højhusets 13 etager og i den lavere nabobygning.

Siden har omkring 15-20 medarbejdere dagligt været i gang med først at bryde de solide beton-garageanlæg ned for at give plads til maskinerne, så er køkkener, døre og gulve pillet ud af lejlighederne, tapet og maling er fjernet, og selv limen under fliserne på de mange badeværelser er taget af væggene, fordi limen rummer asbest.

Den store tysker

Masser af containere er kørt væk, og når foråret nærmer sig, rykker der stor, tysk hjælp ind på pladsen.

- Der rives ikke mange højhuse ned i Danmark, og derfor bliver der hentet en maskine i Tyskland, fortæller Niels-Henrik Hjerpsted.

Fyens Stiftstidendes rullende redaktion

Fyens Stiftstidende fylder 250 år, og det fejrer vi ved at komme endnu tættere på fynboerne. I hele 2022 stiller C. A. Larsen Automobiler en Peugeot e-Expert til rådighed for redaktionen.

Bilen er indrettet som rullende redaktion og kører på el, for bæredygtighed er et af de emner, Fyens Stiftstidende vil beskæftige sig med i løbet af året.

Følg med på fyens.dk og i avisen. Har du et forslag til, hvor den rullende redaktion skal køre hen, så send det til lba@fyens.dk.

Maskinen skal klippe bygningerne fra hinanden, og for at hjælpe den helt op i 13 etagers højde er der planer om at bygge en såkaldt betonpude - altså en slags forhøjning - der løfter maskinen det sidste stykke.

Og når nedklipningerne tager fart, vil der også blive sprøjtet vand på for at få støvet til hurtigt at lægge sig og genere naboerne mindst muligt.

Der er tæt på at være helt tomt i de foreløbig 139 fraflyttede lejligheder i Bøgeparken i Vollsmose. Selv limen bag fliserne på badeværelses-væggene er fjernet inden den endelige nedrivning, fordi limen indeholder asbest. Det forklarer Niels-Henrik Hjerpsted, der er projektchef hos entreprenørvirksomheden Enemærke & Petersen, som står for nedrivningen. Foto: Michael Bager

For mennesker og maskiner arbejder tæt på flere af de lejlighedskomplekser, der skal bestå. Og det er selvsagt ikke alle, der er begejstrede for omvæltningerne og forflytningerne, der er blevet mødt af hård kritik fra flere beboere og organisationer.

Annonce

Åbner porten

Men de nedrivende håndværkere er blevet taget vel i mod i området, understreger Niels-Henrik Hjerpsted.

- Vi er gæsterne i Vollsmose, og det vil vi være i mange år. Vi kan godt sætte os ind i, at vi kommer og bryder ind i deres dagligdag med støv og støj, og derfor skal vi komme med et smil, siger han og tilføjer, at de også har lokale aktører med på holdet.

Det kan se voldsomt ud, men det er nedbrudte garageanlæg, der lige nu ligger og venter på en maskine, der kan knuse den solide beton og på den vis gøre det lettere at få det kørt væk fra Bøgeparken. Foto: Michael Bager

Flere beboere kommer selv og spørger løbende efter job, og den første er blevet ansat som servicemedarbejder i skurvognene et par gange om ugen.

- Normalt ville vi tage et rengøringsfirma udefra, men det er helt oplagt at ansætte nogle af beboerne fra området, mener Niels-Henrik Hjerpsted.

- Det er med til at give os en god start, og beboerne er venlige og vil gerne være med.

Nedrivninger i Vollsmose

Med Den Sidste Vollsmoseplan, der politisk blev vedtaget i 2018, skal 1000 ud af bydelens 2900 lejligheder rives ned. 

Arbejdet er nu begyndt i Bøgeparken, hvor nedrivningerne af i alt 287 boliger er fordelt i fire etaper frem mod 2026.

Der skal også rives boliger ned i flere andre parker i Vollsmose, de resterende 1900 lejligheder skal renoveres, og private investorer skal samtidig bygge 1600 nye boliger i området. 

Formålet er, at Vollsmose skal have en mere blandet beboersammensætning og i højere grad ligne mere gennemsnitlige boligområder, ligesom planen skal sikre, at Odense lever op til lovgivningen om, at andelen af almene familieboliger i ghettoområder inden 2030 reduceres til maksimalt 40 procent.

Andre kigger forbi for at spørge, om de må få et køleskab eller andet, der bæres ud af lejlighederne.

- Og så har vi i en afgrænset periode haft åbnet porten for det, siger projektchefen om for eksempel tiden op til jul, hvor det var del af julehjælp.

Annonce

Nyt byggeri på vej

Ifølge planen vil de to første bygninger i Bøgeparken være helt forsvundet og kørt væk til november, hvorefter der bliver sået græs og gjort klar til de investorer, der ventes at komme med penge og planer for nyt byggeri.

Og Niels-Henrik Hjerpsted og resten af holdet?

De rykker videre til næste renoverings- og nedrivningsetape i Bøgeparken, hvor det både er hele og halve boligblokke, der skal rives ned.

Både Bøgeparkens højhus og den lavere nabobygning til højre er lige nu ved at blive tømt for køleskabe, gulve, fliser, toiletter, døre, tapet og maling, inden der i løbet af foråret rykker en stor maskine ind fra Tyskland for at klippe bygningerne i stykker. Foto: Michael Bager
Adskillige containere lægger rum til sorteringen af både køleskabe og komfurer og trægulv og døre. Foto: Michael Bager


Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Charlottes børn har flere gange sovet på banegården: Transportminister vil nu have undersøgt behovet for nattog på Svendborgbanen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Sikke et pletskud - pludselig var de sjældne ugleunger lige foran Oles kamera: - Det er et meget specielt øjeblik

Kerteminde For abonnenter

Odense Havn har ulovligt bygget stort bassin: Kerteminde Kommune erkender fejl

Sydfyn

Slut med Stenstrup-manøvren: Bramsen og Helveg vil lave vigespor på Svendborgbanen

Navne For abonnenter

Som far så datter - Anika får energi af sit frivillige arbejde

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

Nordfyn

Beredskabet måtte opgive søgningen: Mand svømmede ud på midten af sø og forsvandt fra overfladen

Navne For abonnenter

Stjerne i "Langt fra Las Vegas": Nu er Sofie revystjerne på Fyn

For abonnenter

Kim solgte sin virksomhed for et trecifret millionbeløb: - Man skal aldrig blive iværksætter for pengenes skyld

Erhverv

Stålgigant ansætter på livet løs til ny fabrik - breder sig over kæmpe areal

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Sport For abonnenter

Modgangen vendt til endnu en triumf - Odense Håndbold ser frem til drømmefinalen mod Esbjerg

Odense For abonnenter

Kendt fra Bagedysten - nu sælger hun kager i Odense: - Folk kan blive helt chokerede over prisen

Faaborg-Midtfyn

Kommune betalte for lidt i løn: Kludrede i ansættelser og må efterbetale 191.500 kroner

Annonce