Annonce
Sport

Voldsomt styrt i Polen: Jesper til VM med titaniumplade i nakken

Kim Pliniussen (tv) og Jesper Vilstrup Thomsen er ikke professionelle mountainbikeryttere. Men de går i den grad op i deres sport - det bliver til cirka 15 timers træning hver uge. Arkivfoto: Magnus Ørum Harkjær.

Jesper Vilstrup Thomsen kom alvorligt til skade, da han i maj var involveret i et dramatisk styrt i Polen. Men mountainbikerytteren har kæmpet sig tilbage, og han er nu klar til at stille op til VM for første gang.

Otterup: For cirka fem måneder siden ligger en lemlæstet Jesper Vilstrup Thomsen fra Otterup på en bjergskråning i Polen. Med 40 kilometer i timen er han netop styrtet på sin mountainbike og er røget direkte ud i grøften med hovedet først. Han ligger derfor i store smerter, og han frygter, at VM i 24 timer solo i oktober hænger i en tynd tråd.

Kim Pliniussen fra Nørreby, der kører dette firedages løb sammen med sin styrtede makker, får tilkaldt en terrængående ambulance. Køretøjet transporterer Jesper Vilstrup Thomsen hen til en vej på bjerget, hvor en almindelig ambulance holder klar til at køre ham videre til den lokale skadestue.

Situationen er kritisk, og Jesper Vilstrup Thomsen bliver scannet med det samme. Styrtet fører flere voldsomme skader med sig: Noget af nakken er brækket og en flig er slået af nakken, en diskusskive er ødelagt i nakken, venstre skulderblad er brækket tre steder, og fire ryghvirvler er beskadiget.

Jesper Vilstrup Thomsen og Kim Pliniussen bliver ret hurtigt enige om, at den polske skadestue ikke er et af de bedste steder at havne på i sådan en kritisk situation, fordi de ikke kan kommunikere med de ansatte på engelsk. Derfor kontaktes Jespers forsikringsselskab, og via SOS sendes et lille ambulancefly til Krakow i det sydlige Polen, og det lander efterfølgende i Beldringe i HCA Airport.

- Jeg bliver kørt direkte ud på OUH, hvor de starter helt forfra med min behandling. Det polske sygehus sender i øvrigt en forkert journal med os, så det var dejligt at komme i helt trygge hænder i Danmark, hvor jeg får en dybt professionel behandling. Jeg betaler med glæde min skat efter sådan en god oplevelse, konstaterer Jesper Vilstrup Thomsen, som var ret tæt på at blive lam, da nogle af nerverne i nakken var tæt på at blive revet over.

- Jeg er ikke bange for at sætte mig op på cyklen - også selvom jeg efterfølgende er styrtet igen. Styrt er en del af sporten, så det er svært at komme udenom, men jeg passer selvfølgelig på mit helbred.

Jesper Vilstrup Thomsen, mountainbikerytter.
Styrt er en del af sporten, fortæller Jesper Vilstrup Thomsen, der i maj kom alvorligt til skade på et bjerg i Polen i forbindelse med et løb. Arkivfoto: Magnus Ørum Harkjær.

Fem dage på OUH

Mountainbikerytteren ender med at være indlagt på OUH i fem dage. Jesper Vilstrup Thomsen bliver blandt andet opereret i nakken og får sat en titaniumplade ind mellem hvirvlerne, og den skal sidde der for evigt.

- Jeg kommer aldrig til at glemme 31. maj 2018, og nu har jeg et minde i nakken for altid, siger Jesper Vilstrup Thomsen og smiler lidt.

Det smertefulde minde ødelægger heller ikke det store mål om VM i Skotland i oktober. Ni dage efter det dramatiske styrt i Polen sidder Jesper Vilstrup Thomsen på en kondicykel i det private hjem i Otterup. En kondicykel, som en venlig sjæl på Facebook valgte at låne ud til den skadesramte mtb-rytter.

- Det var den eneste måde, som jeg måtte bevæge mig på, så det var bare om at komme i gang igen og få nogle kilometer i benene, fortæller Jesper Vilstrup Thomsen.

- Det har hele tiden været mit mål at køre mit første VM i oktober, og jeg kunne ikke have klaret det uden opbakningen fra min egen og Kims familie. Og vigtigst af alt - jeg er ikke bange for at sætte mig op på cyklen - også selvom jeg efterfølgende er styrtet igen. Styrt er en del af sporten, så det er svært at komme udenom, men jeg passer selvfølgelig på mit helbred, siger han.

Makkerparret er sponseret og får betalt udgifter til løb og transport, men de betaler selv for udgifter til udstyr. Arkivfoto: Magnus Ørum Harkjær.
Annonce

Stadig top 10

I marts talte avisen for første gang med Jesper Vilstrup Thomsen og Kim Pliniussen, der til daglig arbejder på fuld tid som henholdsvis maskinarbejder ved REA Automatdrejning i Otterup og havneassistent i Bogense Havn og Marina. Her var målet for begge ryttere at komme i top 10 i det skotske højland, Fort William, hvor VM i 24 timer solo afvikles 20. og 21. oktober. Og dette mål står stadig ved magt i dag.

- Jeg er tilbage i den samme form, så vi vurderer, at det er realistisk, siger Jesper Vilstrup Thomsen, som dog også erkender, at der er mange ubekendte faktorer.

- Vi skal køre mod de allerbedste, som vi aldrig har kørt mod før, så i princippet kan vi ikke vide, hvor stærkt feltet er, men det er jo VM.

Både Jesper Vilstrup Thomsens og Kim Pliniussens familie tager med til Skotland for at bakke op om jernmændene i de 24 timer, hvor det nordfynske makkerpar skal forsøge at køre så langt som overhovedet muligt. Ruten er på omkring 13 til 15 kilometer og vil foregå i omkring 400 højdemeter per omgang.

- Vi kommer til at få kriser indimellem, men vi kommer helt sikkert til at gennemføre løbet - med mindre vi bliver ramt af uheld, fastslår Kim Pliniussen.

Kim Pliniussen må betegnes som en mand gjort af et helt ekstremt stof. Cykelkæmpen har tidligere gennemført verdens hårdeste moutainbikeløb i den nordnorske ødemark i Finnmark - og så endda hele tre gange. I 2019 går Kim Pliniussen og Jesper Vilstrup Thomsen efter en podieplads i Finnmark, hvor de kører som et hold.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Formuen er på vej mod to milliarder: Odenses største butiksejer Karsten Bill Rasmussen har haft et fantastisk år

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Byudvikler vil udstykke 136 nye grunde nord for Langeskov, men der er et problem: - Man risikerer at blokere for den positive udvikling

Odense For abonnenter

Nye lejligheder buldrer frem: Er parcelhusets dage talte som odenseanernes favorit?

Middelfart

Fra softguns til enarmede tyveknægte: Spillehal flytter og får tre gange så meget plads

Faaborg-Midtfyn

Skulle aldrig have dumpet skrald i naturområde: Politiet fandt lynhurtigt frem til ejermanden

Fyn

Mistænkeligt fund af cykeldele måske fra Fyn i varevogn: Ukrainske mænd anholdt og fængslet

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Navne

Fynske dødsfald

Hvem skal passe farmor

342 sosu'er er guld værd: Se alle indstillingerne til "Fyns bedste sosu" her

Nyborg

Sommerhuse-ejere begraver stridsøksen efter afgørelse i klagesag: - Vi orker ikke mere ballade

Odense For abonnenter

Byvandrer: - De laver spas med Morten Korchs buste

Kerteminde For abonnenter

Fra amputation til elitesport: Benamputerede Kristel sagde farvel til para-landsholdet med en personlig rekord i Tokyo

Assens

Syv bryllupper, fire nye luksuslejligheder og en kæmpe tipi: Gæsterne er vilde med outdoor-paradis på Helnæs

Annonce