Annonce
Fyn

Voldsom stigning i økonomisk kriminalitet: Anmeldelser leder kun til få domme

Mens antallet af anmeldelser af bedrageri, underlæb, skyldnersvig og mandatsvig er steget med 491 procent på 10 år, er antallet af domme til betinget eller ubetinget fængsel for de samme sagstyper faldet med 14 procent. Arkivfoto: Michael Bager
Antallet af anmeldelser af økonomisk kriminalitet som bedrageri, skyldnersvig, underslæb og mandatsvig er næsten seksdoblet i de seneste 10 år. Modsat er antallet af domme for de samme forbrydelser faldet i samme periode.

Hvis man er ansat som politimand i politiets afdelinger for økonomisk kriminalitet, har man igennem de seneste år fået ualmindeligt travlt med at følge med tempoet i anmeldelserne af økonomisk kriminalitet som bedrageri, underslæb, skyldnersvig og mandatsvig.

Imellem 2009 og 2018 er antallet af anmeldelser af forbrydelser i forhold til de paragraffer i Straffeloven steget med enorme 491 procent, mens antallet af domme til betinget elle ubetinget fængsel efter de samme sagstyper er faldet med 14 procent.

Tallene kommer blandt andet bag på SF’s retsordfører Karsten Hønge.

- Det er jo fuldstændigt chokerende tal. Og det dokumenterer jo bare, at der er et behov for at sætte helt anderledes ind over for økonomisk kriminalitet, siger han.

Tallene gør også indtryk i Venstre, hvor retsordfører Preben Bang Henriksen peger på, at partiet vil gå til de kommende forhandlinger om en ny flerårsaftale med politiet med et klart krav om, at en markant større del af politiets ressourcer skal gå til efterforskningen af økonomisk kriminalitet.

- Det er jo ikke nogen hemmelighed, at jubelen ikke bryder ud på politigården, når der langes en anmeldelse for økonomisk kriminalitet over disken. I alt for mange år har denne kriminalitet været nedprioriteret i den politimæssige behandling. Den tid, hvor man som i Olsen Banden foretrækker at efterforske den manglende cykellygte fremfor Høje Nord-sagen skal være slut, siger han.

Annonce
Det er næsten en slags gordisk knude, hvor man simpelthen har en udfordring med at få nok folk, der kan efterforske de her meget komplekse sager.

Claus Oxfeldt, forbundsformand for Politiforbundet

Politiformand: Det er en gordisk knude

Forbundsformand for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, peger på, at det er ekstremt kompliceret og derfor også meget ressourcekrævende at efterforske sager om økonomisk kriminalitet.

- Det ér et prioriteret område, men jeg er sådan set enig i, at vi er nødt til at prioritere det endnu højere. Men det kræver ressourcer og hænder. Det er kompliceret kriminalitet, som kræver virkelig tung efterforskning, siger Claus Oxfeldt, der peger på, at han kort før jul gik fra et møde med SØIK (det tidligere Bagmandspolitiet) med en fornemmelse af, at betjentene var frustrerede.

- Det er næsten en slags gordisk knude, hvor man simpelthen har en udfordring med at få nok folk, der kan efterforske de her meget komplekse sager. Og når man lykkedes med at rekruttere nogle kompetente mennesker, der også kan have andre uddannelser, så ser vi desværre tit, at de bliver headhuntet fra virksomheder, der måske kan betale dem tre gange så meget i løn.

Claus Oxfeldt peger dog på, at politibetjentene i SØIK og i politikredsenes afdelinger for økonomisk kriminalitet gør alt, hvad de kan.

- Det er i alle politifolks interesse at komme efter de her folk, der svindler og bedrager. Det skal altså ikke kunne betale sig at være kriminel på nogen niveauer. Og det skal det heller ikke, selvom det er kompliceret at efterforske, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Inden ny lov er færdig: V og K i Odense vil aktivere indvandrere på fuld tid

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];