Annonce
Odense

Voldeligt masseslagsmål blandt chimpanser var usædvanligt: - En konsekvens af, at dyrene lever i hierarki

Det er ikke usædvanligt, at der er konflikter hos chimpanserne i Odense Zoo, men sjældent udvikler det sig til et masseslagsmål, som det gjorde søndag eftermiddag. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Det er usædvanligt, at bølgerne går så højt, som de gjorde blandt chimpanserne i Odense Zoo søndag eftermiddag, fortæller administrerende direktør Bjarne Klausen. Her var hele flokken involveret i et voldeligt masseslagsmål.

Odense: Søndag eftermiddag gik det voldsomt for sig på chimpanseøen i Odense Zoo.

Et masseslagsmål blandt en af menneskets nærmeste slægtninge, chimpansen, udviklede sig i en sådan grad, at dyrepasserne til sidst måtte tilkalde et skytte, der kunne gribe ind, hvis en af chimpanserne fik forvildet sig ud af indhegningen.

Så galt gik det dog ikke, og efter et par timers råben og skrigen fra anlægget, fik dyrepasserne lukket chimpanserne ind i stalden, hvor de faldt til ro.

Annonce

Mandag eftermiddag er det stadig ro, der hersker over flokken, som kun vil være at finde inde i stalden de næste par dage, for ifølge direktør for Odense Zoo, Bjarne Klausen, kan man tydeligt mærke på flokken, at bølgerne gik højt dagen forinden.

- Dyrepasseren kan klart mærke det. De plejer at sove om formiddagen, men det har de ikke gjort, og så kan hun mærke, at de reagerer lidt anderledes på nogle af de ting, hun gør. De er mærkede af situationen, og det bekræfter os i, at det var en alvorlig konflikt, fortæller Bjarne Klausen.

- Chimpanser kan hidse sig voldsomt meget op, helt op i de højeste oktaver, men de falder også meget hurtigt til ro igen. De tilgiver hurtigere, end vi mennesker gør.

Særligt voldsomt slagsmål

Ifølge direktøren var søndagens slagsmål voldsomt ud over det sædvanlige.

- Det der gør det usædvanligt er, at de alle sammen var involveret. Normalt er det et par stykker der diskuterer, og så kommer hannen, og får dem til at slappe af. Men i går var hele banden med i det, og de bed og slog hinanden, siger Bjarne Klausen og understreger, at der ikke er nogen af chimpanserne, der er kommet alvorligt til skade.


Chimpanser kan hidse sig voldsomt meget op, helt op i de højeste oktaver, men de falder også meget hurtigt til ro igen. De tilgiver hurtigere end vi mennesker gør.

Bjarne Klausen, administrerende direktør i Odense Zoo


Han forklarer samtidig, at det er meget normalt, at der er uoverensstemmelser mellem chimpanserne. Det er ifølge direktøren en konsekvens af, at dyrene lever i et hierarki med en tydelig leder. Og zoo-direktøren mistænker også, at det var en magtkamp, der lå til grund for søndagens masseslagsmål.

- Det kan enten være to hunner, der er kommet op at diskutere på grund af en rangordning. Vi har også en ung han, som synes, han skal udfordre den dominerende han. Når han stiller sig op og spiller smart, svarer den dominerende han igen, og så er der gået et eller andet galt der. De andre begynder jo også at bakke op om hver deres kandidat.

Annonce

Ekstra øje på chimpanserne

I naturen ville den slåede chimpanse forlade flokken. Den mulighed har chimpanserne i fangenskab ikke, og derfor bliver der også holdt særligt øje med chimpanseflokken i Odense Zoo.

- Den dominerende han er rigeligt dominerende, og den unge han er 10 år gammel, og er ved at komme i puberteten, og derfor mener han, at han er rigtig stærk. Det er han så ikke alligevel, når han slås med den store. I naturen kan man bare flygte op i et af de mange træer. Det kan de ikke her, men til gengæld kender de anlæggets begrænsninger, så de er gode til at slippe væk fra hinanden. Men det er også derfor, vi holder ekstra øje med dem, siger Bjarne Klausen.

Slagsmål førte til druknedød i 2017

Det er tidligere sket, at et voldsomt slagsmål blandt chimpanserne i Odense Zoo har haft en fatal udgang.

Ved en intern magtkamp i 2017 druknede den 20-årige chimpanse Ricardo i voldgraven rundt om chimpanseøen i Odense Zoo, efter at have været oppe at toppes med sine artsfæller. 

Chimpanser kan ikke svømme, og voldgraven er lavet som en ekstra sikkerhedsforanstaltning for at holde gæster og chimpanser adskilt.

Ricardo var kommet til Odense Zoo to år forinden og var udset rollen som alfahan.

At man valgte at tilkalde en skytte, er ifølge Bjarne Klausen en normal sikkerhedsprocedure, der skal sikre gæsternes sikkerhed, hvis det skulle ske, at et farligt dyr slipper ud af sit anlæg.

- Anlægget er sådan set sikkert nok i sig selv, men vi vil gerne gå med livrem og seler, og derfor tilkalder vi en skytte, hvis vi har en situation, hvor vi i vores fantasi kan forestille os, at der bliver behov for en skytte.

Ingen af de ansatte i Odense Zoo så, hvad der gik forud for masseslagsmålet blandt chimpanserne, og derfor opfordrer de søndagens gæster til at sende en mail til Danni Larsen på dla@odensezoo.dk, hvis man ligger inde med en video fra starten af optrinnet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce