Annonce
Kultur

Vold og afklædning: Instruktør har omsat oplevelser fra sin fynske ungdom til kortfilm

"Young" er Kristian Håskjolds nyeste kortfilm. Den tager udgangspunkt i nogle af de mennesker og oplevelser, der prægede hans ungdom i Nørre Aaby. Foto: Jesper Duelund
Filminstruktøren Kristian Håskjold boede det meste af sin barndom og ungdom i Nørre Aaby, og opvæksten i den lille by spiller en stor rolle i hans nye kortfilm.

Nørre Aaby/København: 19. september havde "Young", der er instruktøren Kristian Håskjolds afgangsfilm fra filmuddannelsen Super16, premiere på filmmagasinet Ekkos hjemmeside.

Uddannelsen varer normalt tre år, men den blev forlænget med et halvt år, fordi forårets coronanedlukning udskød Kristian Håskjolds optagelser til filmen.

Kortfilmen, der varer 23 minutter, har ifølge den 31-årige instruktør været særlig vigtig for ham at lave, da den tager udgangspunkt i oplevelser fra hans egen opvækst i Nørre Aaby.

"Young" handler om den unge pige Pernille, som opdager, at der bliver spredt et rygte om hende. Hendes veninder opildner hende til at konfrontere den pige, de mistænker har sladret. Men situationen går over gevind, og de tre piger ender med at overfalde og afklæde den mistænkte pigen.

Annonce

Bidt af film

Det er over 10 år siden, Kristian Håskjold flyttede fra Nørre Aaby. I dag bor han i København, men indtil han fyldte 20 år, boede han i den lille by tæt på Middelfart.

Det var her, han fik sit første hjemmevideokamera i konfirmationsgave, og det skulle vise sig at blive optakten til hans filmkarrieren.

Selv om det ifølge ham selv ikke lå i kortene, at han skulle ende som instruktør, blev han hurtigt bidt af det.

- Der var ikke rigtig nogen i min familie, der arbejdede med kreative fag, men for mig holdt det aldrig op med at være sjovt. Jeg havde ingen dårlige oplevelser, når jeg lavede film.

"Young" er Kristian Håskjolds nyeste kortfilm. Den tager udgangspunkt i nogle af de mennesker og oplevelser, der prægede hans ungdom i Nørre Aaby. Foto: Jesper Duelund

Kristian Håskjold begyndte med at lave sine egne genindspilninger af blandt andet "Matrix" og "Rejseholdet", og folk omkring ham fik hurtigt øjnene op for hans talent og passion.

- Jeg havde også et par lærere på min folkeskole, som kunne se, at det var noget, jeg brændte for. Min engelsklærer endte faktisk med at give mig film med hjem, som jeg kunne se, og som motiverede mig til at blive ved.

Annonce

En vigtig film

Selv om det efterhånden er lang tid siden, Kristian Håskjold flyttede fra Nørre Aaby, har han ikke glemt sine fynske rødder. Opvæksten bruger han som inspiration i sit arbejde og senest i kortfilmen "Young".

- Nørre Aaby er jo ikke en særlig stor by. Det, jeg oplevede ved at bo i en lille by, var, at alle vi unge kendte hinanden. Alting blev blandet sammen, så man kunne ikke altid vælge, hvem man gerne ville hænge ud med, forklarer Kristian Håskjold.

- Hvis man sætter det lidt på spidsen, betød det, at unge, der voksede op med meget moralske forældre, kunne finde på at gøre grænseoverskridende ting, fordi de så gerne ville passe ind i fællesskabet.

Kristian Håskjold føler ikke, at han blev presset ud i situationer, hvor han måtte gøre noget, han ikke havde lyst til, men oplevelserne har alligevel sat sine spor.

- Jeg tror, det var vigtigt for mig at lave filmen, fordi jeg lige så godt kunne være endt i en situation, hvor drengestreger havde udviklet sig til ungdomskriminalitet.

- I filmen har jeg især det psykologiske og selve miljøet. Det var det, der var vigtigt for mig at belyse.

Annonce

Gamle videooptagelser

I arbejdet med kortfilmen lod Kristian Håskjold sig også inspireret af karakterer og episoder fra sin egen opvækst. Blandt andet er en af filmens centrale scener, hvor de tre veninder begår et overfald, stærkt inspireret af virkelige hændelser.

- Jeg har været inspireret af nogle af de piger, jeg er vokset op med, og hvor den ene mest prøvede at passe ind. Der var en pige, som de andre forfulgte og lavede psykisk terror på. I virkeligheden var det ofte verbal eller med fysisk vold, mens de i filmen tvinger den anden pige til at tage sit tøj af, fortæller Kristian Håskjold.

- Den del har jeg hentet fra en anden episode i Nørre Aaby, hvor en fyr, jeg gik i skole med, blev tvunget til at tage alt sit tøj af til en byfest. Så det er en sammenblanding af de to episoder, som begge må have været forfærdelige og traumatiserende oplevelser.


Hvis man sætter det lidt på spidsen, betød det, at unge, der voksede op med meget moralske forældre, kunne finde på at gøre grænseoverskridende ting, fordi de så gerne ville passe ind i fællesskabet.

Kristian Håskjold


En af de andre scener, der er hentet fra Kristian Håskjolds tid i Nørre Aaby, fandt han på, da han kiggede på gamle optagelser fra sit hjemmevideokamera.

- Jeg havde en masse gamle videooptagelser fra dengang. Der er blandt andet en sekvens i filmen, hvor en fortæller om, at han har været ude og slås. Den scene er nærmest taget direkte fra en af hjemmevideoerne.

Annonce

Spillefilmsdrømme

"Young" har været længe undervejs og skulle have været færdig i september. Men da optagelserne var sat til at blive skudt i foråret under den første coronanedlukning, blev Kristian Håskjold og hans mandskab nødt til at udskyde både optagelserne og premieren flere gange.

- Vi havde planlagt, at filmen skulle have biografpremiere omkring 10. januar, men restriktionerne blev udskudt så mange gange, at vi besluttede os for at holde en online premiere i stedet. Vi vil jo også gerne videre med andre projekter.

Kristian Håskjold

Født 3. april 1989 i Kolding, og flyttede senere til Nørre Aaby, hvor han boede, fra han var syv, til han blev 20 år.

Han bor i dag i København og har de seneste tre og et halvt år gået på filmuddannelsen Super16.

Har blandt andet instrueret kortfilmene "En værdig mand", "Forever now" og senest afgangsfilmen "Young".

Han har ligeledes instrueret TV 2 Play-serien "Kemohjerne", der blev udtaget til visning på Sundance Film Festival som den første danske serie nogensinde.

Han har både vundet og været nomineret til flere store filmpriser i ind- og udland. 

Og Kristian Håskjold er allerede begyndt på flere nye projekter. Blandt andet arbejder han på en tv-serie, hvor han både er episodeforfatter og instruktør.

- Lige nu er vi også i gang med at arbejde på en spillefilm. Vi har søgt en pulje for spillefilmsdebutanter ved Det Danske Filminstitut. Om to uger skulle vi gerne få svar på, om vi går videre til en samtale, fortæller Kristian Håskjold.

- Det vil være en kæmpe barnedrøm, som går i opfyldelse, hvis vi klarer os igennem nåleøjet. Jeg har også en drøm om at arbejde i udlandet, og det kunne være et stort skridt på vejen, hvis jeg fik lov til at instruere min egen spillefilm.

Hvis Kristian Håskjold får godkendt sin spillefilmsidé, håber han, at det bliver muligt at vende tilbage til barndomsøen.

- Det kunne være ret fedt at optage filmen på Fyn. Jeg havde håbet, at vi kunne optage "Young" i Nørre Aaby, men det kunne desværre ikke lade sig gøre, så jeg har til gode at optage på Fyn, synes jeg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce