Annonce
Danmark

Voksendessert med et pift af sommer

Grundlagen af vanilje, vand og sukker (i gryden) kan holde sig på køl i et par uger, så man kan lave en hurtig sorbet på ismaskinen. Agurkerne sikrer en læskende smag til sorbeten med gin, men her skal lagen være uden vanilje. Om det er en dyr eller billig spiritus betyder mindre, og man kan selv eksperimentere med mængden. Foto: Michael Bager

Sorbet, granit eller bare frossent sukkervand er den nemmeste måde til at få ismaskinen i rotation. Og med agurk og gin bliver sorbet en hurtig læskende appetitvækker i sensommeren.

Appetitvækker: Araberne har æren for navngivningen af alkohol, det samme for sorbet. De to bliver i denne forenet ugens Endelig fredag i en lækker appetitvækker eller hurtig dessert til sensommerens lune aftener.

Ordet sorbet kommer af det arabiske serbet for afkølet frugtsaft, og al-khul giver næsten sig selv. Sorbet er det første, nemme trin ind i isens verden, og Morten Heibergs "Heibergs is", som udkom i en opfrisket udgave i foråret er en fin guide ind i det kolde univers, hvor æggeblommer og fløde sætter fylde på desserterne. Men den kvikke is er sorbet, og med en grundlage i form af et opkog på halvt sukker, halvt vand og eventuelt en stang vanilje har man en base i køleskabet til en rap dessert i nye og næ.

Annonce
En agurkesorbet er hurtigt lavet, men giver en del skræller. Foto: Michael Bager

Det normanniske hul

Lagen kan holde et par uger på køl og sænker tærsklen for, hvornår man vil lave sorbet til dessert eller som opkvikker i form af en trou normand - det normanniske hul - som er den ganefrisker, som giver energi til den sidste del af et måltid. I Frankrig er den ofte på æble og kan få godt selskab af en calvados.

Den sjoveste og mest farverige af ugens to opskrifter er agurkesorbet med gin, som kombinerer det grønne, vegetale med spiritus i en ginsorbet i en læskende, frisk sorbet med tekstur fra agurk af en grovhed, som kokken selv skal styre i fremstillingen af sin puré.

Sorbet er desuden den perfekte metode til at få motioneret ismaskinen, som i mange hjem er parkeret i kælderen eller på øverste hylde i køkkenet. Sorbet kræver sukker, vand og smagsgiver og i det helt enkle tilfælde kan man forvandle sin gin & tonic til en sorbet ved at bruge sukkerlage, tonic, gin og lidt citronsaft til en hurtig sorbet.

Spar på gin

Sorbeten til denne Endelig fredag er fremstillet med Hendrick's Gin - en absolut dejlig, men også dyr gin - og med den givne opskrift træder elementet af gin i baggrunden. Man kan uden problemer anvende sin yndlingsgin eller et enebærdomineret mærke uden samme raffinerede botaniske noter, som er økonomisk overkommelig. Finsbury, Gordons, Bombay Sapphire eller Tanqueray, mulighederne er mange.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Fynboer fejrede sporten: Se de 10 bedste billeder fra Årets Sportsnavn

Fyn

2822 husstande uden strøm

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Odense Sporveje vil nedlægge stoppesteder

1995 4,7 millioner kroner. Så mange penge lagde 11.852 glemsomme fynske bilister i statskassen for ulovlig parkering i 1993. Hovedparten af afgifterne, der som bekendt er på 400 kroner pr. gang, blev lagt af 8816 i Fyns største politikreds, Odense. De 3036 øvrige afgifter er blevet opkrævet jævnt fordelt over resten af Fyn. Selv om afgiften for ulovlig parkering blev fordoblet fra 200 til 400 kroner 1. april 1991, kan de seks fynske p-kontrollører fortsat uddele lige så mange afgifter – ca. 12.000 – om året, konstaterer politikommissær Poul Dahl. 398 bilister klagede over afgiften, men kun 172 fik medhold og pengene eftergivet – oftest i forbindelse med læge- eller sygehusbesøg, der uventet trak ud. 1970 Statsbanerne udbyder i dag en ny Storebæltsfærge til 50 millioner kroner i licitation, og på forhånd ventes de fire værfter i Helsingør, Nakskov, Ålborg og Odense at være interesseret i ordren. Efter planen skal den nye tredækker leveres til sommeren 1972 eller muligvis først til foråret 1973. Samtidig viser en prognose, at færgekapaciteten skal fordobles inden udgangen af 1970-erne, hvis der ikke ret hurtigt tages beslutning om en bro mellem Fyn og Jylland. Færgen kommer i store træk til at ligne ”Arveprins Knud” og får en kapacitet på 450 personbiler og 1500 passagerer. En ny jernbanefærge, der kan overføre gennemgående eksprestog mellem Nyborg og Korsør, ventes bestilt til levering i 1973. 1945 Fra Odense Sporvejes begyndelse har der eksisteret en del faste stoppesteder på særligt trafikerede steder, men sporvejsselskabet overvejer at likvidere dem. Det gælder ved hjørnet af Klaregade og Mageløs samt ved hjørnet af Mageløs og Kongensgade, hvor der nu opsættes almindelige stoppestedsskilte i stedet. Ifølge driftsbestyrer Schaumann sker nedlæggelsen af de faste stoppesteder ud fra hensynet til at gennemføre en hurtigere drift under de nuværende, besværlige trafikforhold, hvor der er stort pres på sporvognene. De faste stoppesteder virker kun forsinkende, og hvis der ingen passagerer er at optage og afsætte, vil sporvognene altså fremtidig kunne køre videre uden standsning.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];