Annonce
Fyn

Voksende robotklynge efterlyser plads: - Vi risikerer, de flytter væk

UVD Robots har haft travlt, siden coronaen ramte. Virksomheden, som er del af Blue Ocean Robotics-familien, har netop fået mere plads at udvikle og producere på efter at de flyttet. Arkivfoto: Frederik Steen Nordhagen
Robotklyngen på Fyn er vokset eksplosivt til 133 virksomheder og 3900 ansatte de seneste 10 år. Men vokseværket bremses af manglende plads til virksomhederne.
Annonce

De to store fynske robotvirksomheder Universal Robots (UR) og Mobile Industrial Robots (MIR) har annonceret, at de bygger nyt fælles hovedkontor og produktion på Energivej.

I dag er de to virksomheder, som begge er ejet af amerikanske Teradyne i Boston, placeret på fem forskellige adresser rundt omkring i Tietgenbyen og i UR's hovedkvarter i de tidligere Saur/Danfoss-bygninger på netop Energivej i det sydlige Odense.

Det er dog langt fra alle virksomheder i den hastigt voksende robotklynge med 3900 ansatte, der har mulighed for selv at bygge eller købe de nødvendige kvadratmeter for at sikre pladsen til at vokse i.

Og der er massiv mangel på plads til udvikling, produktion og montage i Odense, lyder det fra flere sider.

Det er et problem for virksomhederne, som kan være tvunget til at se sig om efter andre steder at bo, lyder det fra direktør i Nordicals, Bent S. Jensen.

- Vi mangler især ledige produktionshaller og bygninger på mellem 2000 og 4000 kvadratmeter eller derover. Nogen løser det ved at leje en telthal eller placerer sig på flere adresser, som både UR og MIR hidtil har gjort, siger den erfarne erhvervsmægler.

Annonce

Opfordrer investorer

Direktøren har påpeget problemet igennem længere tid og opfordrer investorer til at bygge nyt til den voksene robotbranche - og andre med brug for meget plads.

- Vi mangler nogle risikovillige investorer, der vil bygge ejendomme med henblik på udlejning til robotvirksomheder og i øvrigt også andre firmaer, der har brug for produktion og lager, siger han.

Erhvervsmægler og direktør i Nordicals, Bent S. Jensen, opfordrer til, at der bygges mere til robotvirksomhederne. Foto: Christian Nordholt

Investorerne er ofte ikke klar til at binde sig til et milliondyrt byggeprojekt, med mindre de har en eller flere lejere klar med en underskrevet kontrakt. Og det er små vækstvirksomheder i robotklyngen ofte ikke.


Vi mangler især ledige produktionshaller og bygninger på mellem 2000 og 4000 kvadratmeter eller derover. Nogen løser det ved at leje en telthal eller placerer sig på flere adresser, som både UR og MIR hidtil har gjort.

Bent S. Jensen, direktør Nordicals.


- Det er lidt historien om hønen og ægget, hvad kommer først. Udfordringen for en robotstartup er, at den ikke kan binde sig til noget, som først står færdigt om halvandet år, så det bliver svært at få investorerne til at bygge, når en potentiel lejer ikke vil binde sig langt ud i fremtiden, siger han.

Annonce

Kæmpe udfordring

Hos Odense Robotics bekræfter investmentmanager Bjørn Polenz, at der er et stigende behov for ledige kvadratmeter hos robotterne og andre brancher i øvrigt også.

- Det er et kæmpe problem, fordi vi bare ikke har kvadratmeter til produktion, montage og lager til vækstvirksomhederne i robotklyngen. Vi har også virksomheder fra andre brancher, som efterspørger bygninger med stor plads. Lige nu er der bl.a. også to virksomheder, som søger lager og logistikplads på 4000-6000 kvadratmeter, fortæller Bjørn Polenz.

Når MIR og UR senere på året sætter spaden i jorden til det fælles nye kæmpebyggeri på 32.000 kvadratmeter til en kvart milliard kroner, er det kulminationen på en lang rejse, hvor begge firmaer er flyttet rundt i Odense mange gange.

Det er netop en del af udviklingen i en vækstvirksomhed, hvor der er behov for fleksible lejemål, siger Bjørn Polenz.

- Det foregår i etaper, hvor virksomhederne flytter i takt med at de får behov for mere plads, mens de hælder alle penge i udvikling af produkter og virksomheder. De hverken kan eller vil bruge pengene på mursten og slet ikke for meget plads, så det er meget afgørende, at de kan flytte i takt med, at de udvikler sig, siger han.

Annonce

Mere plads til UVD-robotten

På et tidspunkt skal der så også sættes fart på både produktion og montage, og der bliver krav om lagerplads, og i den ende af udviklingsrejsen er det bare helt nødvendigt, at robotfirmaet finder egnede lokaler.

Et eksempel er Blue Ocean Robotics, som i datterselskabet UVD Robots pludselig oplevede en markant efterspørgsel på sin desinficerende UVD Robot under coronakrisen. Produktionen foregik i kælderen under KMD-bygningen i udkanten af Odense, men i takt med at ordrerne strømmer ind, blev der akut brug for ny plads. Den fandt Blue Ocean Robotics og datterselskabet først, da Bravida-bygningen på Svendborgvej blev ledig.

Et eksempel på det puslespil, som skal gå op, så længe der ikke bliver investeret i flere nye store kvadratmeter i Odense, lyder det fra Bent S. Jensen i Nordicals.

- Fælles for alle robotvirksomhederne er, at de alle har et gigantisk vækstpotentiale. I dag har de måske tre ansatte, men det kan være 15 på få år, men det er meget svært at udvikle sig, hvis man ikke har bygningen til det, siger han.

Odense Robotics har analyseret området og konkluderer i rapporten "Insight Report 2020", at branchen venter en vækst på 20 procent alene fra 2020-22. Det vil kræve mere plads, og hvis ikke virksomhederne finder den i Odense, så kigger de andre steder hen, lyder det fra Bjørn Polenz.

- Det kan i sidste ende betyde, at hvis vi ikke får gode lokale faciliteter, så flytter de deres produktion til andre steder i landet eller helt ud af landet, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Påvirket fynbo fik taget bilen

Annonce