Annonce
Sport

VM set fra Fyn:

Eduardo Bianchi fremviser stolt Uruguays farver. Der er fire stjerner på halstørklædet - for to VM-titler og to gange olympisk guld. Eduardo Bianchi spiller normalt back i Røde Stjerne Odense og har en backs karakteristiske huggende gangart, men er fiberskadet for tiden. Foto: Niels Abildtrup

Eduardo Jorge Estrup Bianchi er søn af en dansk sømand, der mødte sin kone i Montevideo. Men et attentat på statsminister Estrup tilbage i 1885 var tæt på at ødelægge den historie.

Hvis den unge typograf Julius Rasmussen, der i 1885 forsøgte at skyde Danmarks konseilpræsident (statsminister, red.) J.B.S. Estrup på åben gade i København, havde været mere koldsindig, var denne artikel aldrig blevet skrevet.

Nu reddede held og en frakkeknap, som den første kugle prellede af på, den kontroversielle statsherre, og det betød, at manden med det klingende navn Eduardo Jorge Estrup Bianchi endte i Odense. Nok er han født i Uruguay, men han er en fjern efterkommer af Estrup og kom ad snørklede veje til Fyn.

Netop Danmark er et slemt minde for Eduardo Bianchi.

- Selv om jeg da både holder med Uruguay og Danmark, gjorde det ondt, da Uruguay tabte 1-6 i Mexico i 1986 og 1-2 i VM i Sydkorea i 2002, siger han og fortsætter:

- Der er store forventninger til Uruguay, fordi vi har fået nye, unge stjerner frem i store europæiske klubber som Betancur i Juventus til at støtte Suarez og Cavani i angrebet. Men jeg var godt nok skuffet over spillet i første kamp mod Egypten, selv om vi til sidst vandt 1-0.

Annonce

Navn: Eduardo Jorge Estrup Bianchi. Søn af Henry Carlo Algreen Estrup, der voksede op i Aalborg. Forfaderen er J. B.S. Estrup (1825-1913), dansk godsejer og konservativ politiker, der var Danmarks 14. konseilspræsident, svarende til statsminister fra 1875 til 1894.Hjemland: Uruguay.

Alder: 60.

Bopæl: Odense.

Beskæftigelse: Specialarbejder i plastsaks på tavlefabrik i først Seden og nu Middelfart i snart 40 år.

I Danmark siden: 1977.

Skal se VM: Sammen med familien - fruen og to børn og svigerfamilie.

Uruguays landshold kaldes "La Celeste" efter de himmelblå farver. Foto: Niels Abildtrup

23 dage mod Genoa

Eduardo Bianchi kom til Danmark ad kringlede veje. Faderen var dansk sømand og mødte en pige i Uruguays hovedstad Montevideo.

- På et tidspunkt bliver det for hårdt for ham at arbejde på havet, og min mor ønskede ikke længere, at han skulle væk så lang tid ad gangen. Så han søgte pension i Danmark og fik at vide af konsulatet, at han skulle bo i Danmark i tre år først.

- Så min far tog til Danmark og flyttede til Odense og boede hos sin søster på Johannevej i Åløkke-kvarteret, men på et tidspunkt var pengene i familien ved at slippe op, og i stedet for at købe en flybillet måtte jeg og min mor sejle med skib fra Montevideo over Rio, Santos, Lissabon, Barcelona, Cannes og til Genoa i Norditalien. Det tog 23 dage. Skibet blev solgt i Genoa, og vi fik penge af ejerne til at tage toget til Danmark, hvor vi har været lige siden.

- Min søn Stefan på 26 er helt vild med Uruguays landshold og har trøjer og halstørklæder fra landet, selv om han er født her i Danmark. Naturligvis holder jeg med Uruguay, men jeg har nu boet længere i Danmark og har dobbelte følelser. Jeg håber, at begge lande når så langt som muligt.

- Men jeg var dybt skuffet over Uruguays indsats i den første kamp mod Egypten, selv om vi vandt 1-0. Men hvis vi kan forbedre os, har vi mulighed for at få med helt frem. Vi har fået flere dygtige unge spillere som Betancur fra Juventus og flere andre, der kan skabe nyt liv på holdet, Og vi har stadig Suarez og Cavani helt fremme, siger den snart 60-årige Uruguay-indfødte.

Uruguay til VM

Uruguay har deltaget i VM i alt 12 gange.Bedste resultat: Verdensmester i 1930 og 1950.

Største navn gemme tiderne: Obdulio Varela.

Største navn ved dette VM. Luis Suarez (angriber, spiller i Barcelona).

Ekspertvurdering: Uruguay vinder gruppen foran Rusland, Ægypten og Saudi-Arabien. Skal så formentlig møde enten Spanien eller Portugal i ottendedelsfinalen. Hvis Uruguay vinder den kamp, kan holdet gå hele vejen.

Så både 09, 13 og OB

- Da jeg kom til Odense, gik jeg på stadion hver søndag og så både B1913, B1909 og OB, som alle var med helt fremme. Jeg holdt med alle tre hold, indtil OB blev den store klub, fortsætter Eduardo Bianchi, som taler flydende dansk og med listig humor.

- Jeg har boet dobbelt så lang tid i Danmark som i Sydamerika og føler mig lige så meget som dansker som en fra Uruguay, men jeg bliver aldrig betragtet som dansker, fordi mit danske har en stærk accent, konstaterer Bianchi - dog uden at virke trist. Men med den klassiske sydamerikanske henslængthed, som sad han på Parana-flodens bred og kiggede ud over de mudrede vande.

Ærgrelse hører sig næppe til, når ens fjerne og berømte forfader har overlevet et attentat, og man selv kun lige netop havde råd til billetten til Europa.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Elcykel stjålet

Kerteminde For abonnenter

Politikere gik stik imod anbefalinger: Nu skal sag om 10. klasser gå om

Annonce