Annonce
Erhverv

Virusudbrud slår hårdt mod Kinas økonomi

Aly Song/Reuters
Det første øjebliksbillede af Kinas økonomiske tilstand under virusudbrud viser større nedgang end forventet.

Virusudbruddet i Kina rammer den økonomiske aktivitet på landets fabrikker hårdt. Det viser nøgletallet PMI.

Annonce

I februar faldt indkøbschefernes indeks (PMI), der tager pulsen på fremstillingsindustrien, til 37,5. Det er det laveste niveau i de 15 år, indekset har været i brug i Kina.

Det oplyser Kinas statistiske bureau lørdag ifølge Reuters.

Skillelinjen mellem fremgang eller tilbagegang går ved 50. Alt under 50 er udtryk for en faldende aktivitet.

Analytikere havde i en rundspørge foretaget af Reuters i snit ventet en måling for februar på 46,0.

Det langt lavere tal er det første officielle øjebliksbillede af den økonomiske tilstand i Kina, siden udbruddet af et nyt coronavirus i provinsen Hubei. Næsten 3000 personer i fastlands-Kina er døde i udbruddet.

I forsøget på at inddæmme virusset er de værst ramte byer stort set blevet afskåret fra omverdenen, og der er indført omfattende rejserestriktioner. Fabrikker er blevet tvunget til at holde lukket, og de mange tiltag har "lammet den økonomiske aktivitet", skriver Reuters.

Kinas økonomi ventes på grund af udbruddet at have udviklet sig svagt i første kvartal. Finanshuset Nomura forventer en vækst i bruttonationalproduktet på 2,0 procent i kvartalet sammenlignet med de tre første måneder af 2019.

Det er efter kinesiske forhold en meget lav vækst, og langt under cirka seks procent, som er det kinesiske styres officielle mål for væksten i 2020.

Officielle data har vist, at kun omkring 30 procent af Kinas små- og mellemstore virksomheder onsdag i denne uge havde genoptaget produktionen efter fejringen af det kinesiske nytår i januar.

Mange migrantarbejdere er på grund af rejsebegrænsninger og strenge karantæneregler for smittede personer ikke vendt tilbage til fabrikkerne fra deres hjemstavnsprovinser.

Små- og mellemstore virksomheder er rygraden i Kinas økonomi. De står for over 80 procent af den samlede beskæftigelse i landet og bidrager med over 60 procent af bruttonationalproduktet.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Der er lys - også i den mørke tid

Da Hitlers sorte fugle fløj over Danmark i de tidlige morgentimer for 80 år siden, var det begyndelsen på fem mørke år. Begivenhederne 9. april 1940 var imidlertid også begyndelsen til, at danskerne endnu engang indså, at det lille land højt mod nord ikke kan klare sig alene. Læren af besættelsen var derfor blandt andet, at vi aktivt skal indgå i samarbejder, der rækker langt ud over vores egne grænser, hvis vi skal kunne løse vores sikkerhedsmæssige, politiske og økonomiske problemer. Derfor er 9. april 1940 på den ene side en sort dag, på den anden side en lysets dag, fordi det da stod klart, at vi er nødt til at binde os tæt sammen med andre lande for at løse fælles udfordringer. Besættelsen er på sin vis baggrund for Danmarks engagement i krigene på Balkan, i Irak og i Afghanistan. Den er også årsagen til, at danske politifolk og jurister og folkeretseksperter har været udstationeret i talrige stater verden over. Og den er katalysator for vores tætte samarbejde med andre europæiske og vestlige lande i EU, FN, Nato, WHO og talrige andre internationale institutioner og sammenslutninger. Bevares: Det er ikke, fordi dansk forsvars- og udenrigspolitik har været konsekvent. Fodnotetiden i 1980'erne står som et lavpunkt i vores omgang med vores allierede. På samme måde er danskernes til tider meget valne holdning til EU-samarbejdet et problem. Det ændrer imidlertid ikke på, at vi qua besættelsen har forstået det betydningsfulde i at samarbejde med andre. Også, når epidemier raser. Engang var Danmark et lille, fattigt land. Lille er landet stadig, men det har udviklet sig til at høre til blandt de rigeste lande i verden. Det skyldes ikke, at vi har store mængder af naturressourcer eller et særligt gavmildt klima. Det skyldes vores evne til at samarbejde med andre lande. Besættelsen og de mørke år, der fulgte, understreger - ligesom alt, hvad der er sket i de seneste måneder - at det er vigtigt, at vi fortsat forpligter os i EU, Nato og andre organisationer, der er med til at holde verden rundt om os i balance. Uden EU og uden Nato ville vores økonomiske, politiske og sikkerhedspolitiske grænser engang været blottet. Derfor skal vi holde fast i at ville samarbejde. Også i disse tider. For der er lys i den mørke tid.

Annonce