Annonce
Sydfyn

Virolog vurderer: Ingen store festivaler før vaccine

Søren Riis Paludan vurderer, at de store festivaler, som vi kender dem, først kommer tilbage, når der er skabt en vaccine. Arkivfoto: Tariq Mikkel Khan
Søren Riis Paludan er professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitets Institut for Biomedicin.
Annonce

Lige nu er det ikke muligt at arrangere en stor festival med eksempelvis 30.000 gæster, hvad skal ændre sig for, at det igen bliver muligt?

- Enten skal der en vaccine til. Eller også skal der på en eller anden måde, hvilket er meget usandsynligt, ske en accept hos folk af, at vi skal leve med et smittetryk. Det er nok de to ting, der kan tillade en festival. Det er usandsynligt, at man kan lave en festival, på en festivalagtig måde, hvor der ikke vil være betydelig smitterisiko.

Vil det også sige, at hvis smitten faldt til et lavt niveau og måske var svær helt at opspore, vil det ikke være nok?

- Hvis antallet af smittede med virussen falder én måned, vil det ikke ændre noget i sig selv. Hvis det faldt til 0 og var udetekterbart, ville sådan nogen som mig sige, at der stadig var en risiko, men jeg tror også, at der ville kunne komme så stort et folkeligt pres, fordi folk glemmer faren, at det kunne være en anden situation.

- Men det er ikke usandsynligt, men heller ikke så sandsynligt, men det er ikke umuligt, at der er en vaccine til sommer. Men jeg ved godt, at en festival skal planlægges lang tid i forvejen.

Hvad er udfordringerne ved at holde en festival, og hvor ligger farerne i forhold til corona?

- Vi ved, at det er, når rigtigt mange mennesker samles på relativt lidt plads, at der er smitterisiko. Det er primært afstanden, fordi håndsprit hjælper ikke ret meget, det er afstanden, der betyder noget. Og det er jo nærmest definitionen på en festival, at der er mange mennesker på lidt plads. Så det er meget svært at adfærdsregulere sig ud af. Det foregår heller ikke så struktureret som på eksempelvis et fodboldstadion. På den måde er koncerter og festivaler noget af det, som er allermest udfordrende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Kerteminde For abonnenter

Lego-ejer har hyret 50 lokale håndværkere til restaurering af Skovsbo Gods: Udføres som i gamle dage

Annonce