Annonce
Danmark

Virolog: Smittestigning blandt unge er forudset

Coronasmitten breder sig nu i større grad hos unge, hvilket skyldes, at de er meget mere sammen efter genåbningen. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Smitten stiger blandt de danske unge mellem 15 og 24 år. I Norge ser man et lignende smittemønster, og derfor har man justeret vaccinationskalenderen, så de unge kommer hurtigere til. Herhjemme mener ekspert, at det giver mere mening fortsat at prioritere de mest sårbare.

Corona: Den seneste uge er smitten med coronavirus i Danmark steget markant blandt de unge.

Incidensniveauet blandt de 15 til 19-årige er den seneste uge steget med 59 procent. For de lidt ældre mellem 20 og 24 år er smitten steget med 30 procent.

Det skriver DR.

Annonce

- Det, vi ser, er, at de unge i højere grad end andre aldersgrupper bliver smittet i deres bekendtskabskreds. Vi ser også nogle deciderede smitteudbrud, som starter med ungdomsfester, siger Anette Lykke Petri, direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, der står for smitteopsporingen, til DR.

Smittestigningen blandt de unge er dog ikke umiddelbart nogen overraskelse, forklarer Allan Randrup Thomsen, der er professor i virologi ved Københavns Universitet.

- Det lå i forudsigelserne fra Statens Serum Institut, at der ville komme en markant smittestigning, når vi genåbnede samfundet og specielt skolerne og ungdomsuddannelserne. Smitten foregår ikke nødvendigvis i skolerne men i høj grad også via det sociale samvær, og det er jo præcist det, der er sket, siger han til Avisen Danmark.

Norske unge frem i køen

Onsdag oplyste den norske statsminister, Erna Solberg, på et pressemøde, at norske unge mellem 18 og 24 år vil blive tilbudt vaccination tidligere end oprindeligt planlagt, fordi smitten i øjeblikket er størst blandt de unge.

- Unge voksne har mere social kontakt end ældre voksne og bidrager mere til smittespredningen, sagde Erna Solberg ifølge Ritzau.


Vi taler om et relativt kort tidsinterval, inden vi begynder at vaccinere de unge i begyndelsen af næste måned. Der er jo også et argument i at prioritere vaccinationen af de lidt ældre, så de kan komme fysisk tilbage på arbejde og holde hjulene i gang.

Allan Randrup Thomsen, professor i virologi ved Københavns Universitet


Men selvom Danmark i øjeblikket ser samme smittemønster, er der ikke umiddelbart grund til at justere i den danske vaccinationskalender for at få de unge frem i køen, mener Allan Randrup Thomsen.

- Jeg synes, det er svært at begynde at rokere rundt, for hvilken aldersgruppe er så mest trængende? Princippet for vaccineudrulningen herhjemme har jo hele tiden været at vaccinere de mest sårbare, og alder er altså den største risikofaktor. Tager vi gruppen mellem 30 og 50 år, er risikoen for at blive indlagt i hvert fald to eller tre gange større, end den er for de unge, siger han.

Annonce

To mulige strategier

Allan Randrup Thomsen påpeger, at man kan vælge to vaccinationsstrategier: Enten vaccinerer man de mest sårbare grupper og beskytter dem direkte, eller også vaccinerer man grupperne udenom og opnår en indirekte effekt i kraft af en lavere smittespredning.

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, mener ikke, man behøver justere i vaccinationskalenderen herhjemme, fordi smitten stiger blandt de unge. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Og umiddelbart mener han, at det stadig er mest effektivt at vælge den direkte løsning og prioritere vaccinationen af dem, der er mest sårbare.

- Men det er klart, at det her ikke er hugget i granit. Man kan godt argumentere for den anden løsning, og derfor kan jeg sådan set godt forstå, at nordmændene har ændret holdning. Jeg synes bare, det er mere naturligt at vaccinere den sårbare gruppe direkte, siger han.

Samtidig ser Allan Randrup Thomsen heller ikke nogen grund til at hæve restriktionsniveauet. Der er allerede sat mekanismer i værk, så uddannelsessteder, butiks- og foreningsliv kan lukkes ned lokalt, hvis smittestigning viser sig at blive for voldsom.

- Vi taler om et relativt kort tidsinterval, inden vi begynder at vaccinere de unge i begyndelsen af næste måned. Der er jo også et argument i at prioritere vaccinationen af de lidt ældre, så de kan komme fysisk tilbage på arbejde og holde hjulene i gang, siger han.

Den danske vaccinationskalender

Mandag i denne uge opdaterede Sundhedsstyrelsen vaccinationskalenderen, der viser, hvornår forskellige målgrupper ventes at blive tilbudt vaccination mod coronavirus.

Ud af i alt 16 målgrupper er der 9 tilbage, hvor der fortsat er personer, som ikke er færdigvaccineret. Det drejer sig om følgende:

Frontpersonale i sundheds-, ældre- og dele af socialsektoren ventes færdigvaccineret i uge 25, der slutter 27. juni.

Borgere på 65-74 år ventes færdigvaccineret i uge 22, der slutter 6. juni.

Borgere på 60-64 år ventes færdigvaccineret i uge 25, der slutter 27. juni.

Borgere på 55-59 år ventes færdigvaccineret i uge 26, der slutter 4. juli.

Borgere på 50-54 år ventes færdigvaccineret i uge 27, der slutter 11. juli.

Borgere på 16-19 år samt 45-49 år ventes færdigvaccineret i uge 28, der slutter 18. juli.

Borgere på 20-24 år samt 40-44 år ventes færdigvaccineret i uge 31, der slutter 8. august.

Borgere på 25-29 år samt 35-39 år ventes færdigvaccineret i uge 34, der slutter 29. august.

Borgere på 30-34 år ventes færdigvaccineret i uge 34, der slutter 29. august.

Sundhedsstyrelsen gør opmærksom på, at alle tal er skøn og skal tages med forbehold.

Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Nyt notat afslører dyb frustration i specialenhed mod bander: Kriminelle går under jorden, men kan beholde kontanthjælpen

Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Annonce