Annonce
Erhverv

Virksomheder er blinde: Hackere har fri adgang til firmaer

Danske virksomheder gør ikke nok for at sikre sig mod ødelæggende it-angreb, viser ny undersøgelse fra Dansk Industri.

Hackerangreb kan lukke mindre firmaer, advarer ekspert

Danske virksomheders it-systemer er hullede som oste og lige til at snige sig igennem for hackere, der enten er ude efter kontanter eller informationer.

Det viser en ny undersøgelse, udarbejdet af Dansk Industri, som 124 danske virksomheder har svaret på.

Hele 80 procent af de adspurgte virksomhederne anvender ikke såkaldte sikkerhedsstandarder, som er en kompliceret tjekliste, der sørger for, at alle tænkelige huller i it-systemet er lukkede for hackere.

Formand for Dansk Industri ITEK Adam Lebech ser tallene som alarmerende.

- Det er bekymrende, at der ikke er tilstrækkeligt fokus på it-sikkerhed, når hackerangreb kan være ødelæggende for forretningen og have betydning for hele virksomheden, siger han.

It-sikkerhedsekspert, Peter Kruse, der arbejder for it-sikkerhedsfirmaet CSIS, er alvorligt bekymret for de danske virksomheders manglende viden om it-sikkerhed.

- For tre måneder siden blev Sony grovhacket, og det kostede dem over en milliard at komme på fode igen. For virksomheder med mindre ballast, er der sandsynlighed for, at et hackerangreb betyder, at de må dreje nøglen om, siger han.

Annonce

Virkeligheden er alvorlig

På Fyn alene er antallet af anmeldte hackerangreb steget fra fire til 54 mellem 2013 og 2014, oplyser Fyns Politi, mens tallet på landsplan lå på 178 i 2014.

Men ifølge Peter Kruse er virkeligheden langt mere alvorlig. Hos CSIS registrerer man nemlig viruser blandt sine kunder, og lige nu er mindst 131.500 computere inficerede. Bag 85 procent af viruser gemmer der sig datatyve, fortæller han.

- Virksomhederne er simpelthen blinde for, at der siver data ud i gigabytestørrelse, som datatyve sælger videre. Min bekymring er total, fordi Danmark kan miste konkurrenceevnen, når konkurrenter kan købe sig til at udtrække data og på den måde vinde ordre, siger han.

Hold din pil henover grafen og se, hvor mange anmeldte sager om hacking Fyns Politi har fået:

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Liveblog: Kirkeminister dropper at arbejde for åbne kirker i påsken

Annonce