Annonce
Rejser

Virkelighedens ”Badehotellet”: Tuxen satte Nymindegab på danmarkskortet

Laurits Tuxen havde en enorm udlængsel og rejste rundt i store dele af verden for at male. Det afspejles i hans værker. Foto: Vardemuseerne
En ny særudstilling på Nymindegab Museum går helt tæt på portrætmaleren Laurits Tuxen, der i 1879, da han var 25 år, ”opdagede” det vestjyske fiskerleje Nymindegab. Han grundlagde kunstnerkolonien Nymindegabmalerne og blev selv en stor europæisk fyrstemaler.

I sommeren 1879 ankommer en ung mand til den lille vestjyske by Nymindegab, der på det tidspunkt er Danmarks største fiskerleje. Han er 25 år og maler og har lige været i Frankrig for at male smukke landskaber og autentiske mennesker, som er kutyme for datidens ambitiøse malere.

Det er kort før midsommer, nætterne er lyse, hylden blomstrer, og Nymindegab er fuld af hundredvis af unge mænd og kvinder fra de vestjyske gårde. De er rejst ud til kysten for at fiske og bor i tørvehytter ved stranden. De har været der siden påske. Kvinderne er i gang med at koge tran af fiskeindvolde, de har samlet i store baljer hele foråret, så stanken er forfærdelig.

Laurits Tuxen, som den unge maler hedder, har aldrig tidligere været i Nymindegab, men forelsker sig med det samme i stedet.

Annonce

- Han bliver fuldstændig bjergtaget. Det ved vi, for dels har vi hans malerier, dels har vi de breve, han sender hjem til sine forældre fra Nymindegab. Han skriver, at ingen vil tro ham, når han maler det her. Det er fantastiske motiver. Han slutter af med at skrive ”og her har ingen maler været før mig”. Han har en følelse af at være den første, der har fundet noget, som ingen har set før, fortæller Claus Kjeld Jensen, der er direktør for Vardemuseerne.

Nymindegab Museum, der er en del af Vardemuseerne, har netop åbnet en ny særudstilling om Laurits Tuxen. Udstillingen har fået titlen ”Tuxen - helt privat”.

- Vi har lånt mange Tuxen-malerier fra private mennesker, det vil sige malerier, der normalt ikke kan ses af offentligheden og ikke har været udstillet før, fortæller Claus Kjeld Jensen og tilføjer, at museets besøgende også kan få indblik i nogle af de breve, Tuxen skrev til sin første kone og til sine forældre i København.

Kunstnerkoloni

Laurits Tuxen får en stor malerkarriere og bliver en af Europas bedste portrætmalere. Han maler blandt andet portrætter af den danske Christian 9., den russiske zar og den engelske dronning Victoria.

Kvinderne i Nymindegab kogte tran af fiskeindvolde. Trannen blev brugt i lamper. Foto: Vardemuseerne

- Han vender tilbage til Nymindegab flere gange, hans kolleger kommer til Nymindegab, og han sender sine elever til Nymindegab. Der opstår ganske langsomt en malerkoloni, hvor forskellige kunstmalere kommer i de næste 50-60 år og maler Nymindegab. Og derfor har vi i dag en ret fin samling af kunst fra Nymindegab, men Tuxen var den første, der kom hertil, fortæller Claus Kjeld Jensen.

Laurits Tuxen kommer fra det bedre borgerskab i København og har en stor udlængsel, derfor rejser han mere end de fleste på den tid. Hans liv er derfor milevidt fra de mennesker, han portrætterer i Nymindegab.

Laurits Tuxen malede sin første kone, Ursule, iført brudekjole. Det var i øvrigt også ham, der designede kjolen. Desværre døde Ursule ung, og Tuxen giftede sig senere med Frederikke, som han fik et langt liv sammen med. Foto: Vardemuseerne

- Det, der er så fint ved Tuxen, er, at han har en enorm respekt for det, han ser, og han bliver enormt forelsket i stedet og de mennesker, han møder. Han ser de fantastiske landskaber og mennesker, der bare er maleriske i sig selv. Respekten er der også den anden vej. Fiskerne fornemmer kærligheden fra Tuxen og accepterer ham, fortæller museumsdirektøren.

Selv om lugten af tran må have være ulidelig, har Tuxen kun øje for det smukke i Nymindegab.


Jeg plejer gerne at sige, at der må have lugtet, som hvis Roskilde Festivalen havde kørt i tre måneder. Men Tuxen elsker det, for han kan se motiverne. Det er det, han kan som kunstner. Han kan se det på en anden måde end du og jeg kan. Kunstnerne lærer os at se landskaberne på en ny måde.

Claus Kjeld Jensen


- Jeg plejer gerne at sige, at der må have lugtet, som hvis Roskilde Festivalen havde kørt i tre måneder. Men Tuxen elsker det, for han kan se motiverne. Det er det, han kan som kunstner. Han kan se det på en anden måde end du og jeg kan. Kunstnerne lærer os at se landskaberne på en ny måde, forklarer Claus Kjeld Jensen.

Annonce

”Badehotellet”

Nymindegab Museum blev fornyet sidste år og gik fra at være et kulturhistorisk museum til at blive et kulturhistorisk kunstmuseum.

- I dag handler museet i virkeligheden kun om én ting, nemlig om det kulturmøde, der var i slutningen af 1800-tallet, da Nymindegab var et fiskerleje, hvor der pludselig kom nogle spændende mennesker fra København. Det handler om det kulturmøde, der opstod, da kunstnerne møder fiskerne, og fiskerne møder kunstnerne, og de følgende år, hvor Nymindegab vokser op og bliver et feriested, siger Claus Kjeld Jensen.

Claus Kjeld Jensen er museumsdirektør på Vardemuseerne, som Nymindegab Museum er en del af. Foto: Vardemuseerne

Skuespillere, advokater og andre veluddannede begynder at rejse fra København til Nymindegab for at holde ferie. Skagen har ry for at være meget livlig, mens Nymindegab har ro og plads til eftertænksomhed.

- TV2’s serie ”Badehotellet” kunne lige så godt være foregået i Nymindegab i 1930’erne. Vi har en fin nøgleroman fra 1919, der netop handler om livet på strandhotellet, der i dag er kroen, siger Claus Kjeld Jensen.

Annonce

Lyt til Tuxen

Udstillingen om Tuxen er det nye museums første særudstilling

- Imens vi planlagde udstillingen sidste år, udkom en bog med Tuxens breve, der er skrevet af et af hans oldebørn, Marianne Abrahamsen. Hun arvede en kasse med breve, der er skrevet mellem Tuxen og hans første kone, Ursule, der kom fra Belgien, men desværre døde meget ung. Senere blev han gift med Frederikke, som han fik et langt liv sammen med. Da vi læste den bog, blev det pludselig klart for os, at udstillingen skulle handle om den private Tuxen, siger museumsdirektøren.

Nymindegab Museum

Særudstillingen ”Tuxen - helt privat” kan opleves på Nymindegab Museum frem til 24. oktober i år.

Udstillingen rummer en række af Laurits Tuxens private breve, som er udlånt af hans oldebarn Marianne Abrahamsen.

Derudover er museet kommet i besiddelse af privatejede Tuxen-malerier, der ikke tidligere har været udstillet.

Nymindegab Museum har adressen Vesterhavsvej 294, 6830 Nr. Nebel.

Gæsterne har mulighed for at have en audioguide i ørerne, når de besøger museet, så de ikke nødvendigvis skal læse så meget, men i stedet lytte.

Laurits Tuxens barnebarn Marianne Abrahamsen arvede en kasse med hans gamle breve. De er udlånt til Nymindegab Museum i forbindelse med udstillingen. Foto: Vardemuseerne

- Man kan høre historien bag nogle af malerierne i form af Tuxens breve, der er læst op af skuespillere. Man får fornemmelsen af, at det er Tuxens eller Ursules egen stemme, man hører, siger Claus Kjeld Jensen.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Nyborg For abonnenter

Sygeplejerske fra Nyborg undrer sig over regeringens plan om nærhospital i hendes hjemby: - Det er helt malplaceret

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Det begyndte med en legetøjsgravemaskine for tre år siden: Nu er firmaet på byggepladser i hele verden

Nordfyn For abonnenter

Daniella blev kørt ned - og folk kører stadig for stærkt: Politiet udskrev 75 bøder på 23 timer

Middelfart

Skeletter, skøre ansigter og vilde designs: Se alle læsernes græskarfotos fra årets uhyggeligste højtid her

Assens

Nu står det helt klart: Ingen kommunale kroner skal  investeres i porno, våben og olie

Faaborg-Midtfyn

Er det valgets største bommert? Han efterlyser bedre skoler, men hans valgplakat skæmmes af stavefejl

Navne For abonnenter

Hov, hvad er nu det for nogle sjove små skilte: Torben tager kampen op mod fartdjævlene

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Debat

Lad os lige vente på bookmakernes odds: Kristian Nielsen fik mig med på stemmesedlen

Assens

Michelle og Jonas har byens mest mærkværdige bil: - Så kan jeg da finde den, hvis folk stjæler den

Fyn

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Nyborg

Ups! Uheld på køreteknisk anlæg: Elev-lastbil væltede om på siden

OB For abonnenter

Svært at se at noget bliver bedre: OB mangler at rykke sig bare en meter

Kerteminde

Grillos-Mike stopper på 'Hovedet': - Nogle gange er det jo ikke altid godt, når det går godt

Annonce