Annonce
Livsstil

Vintest: Boblende vine med syre og saft

Denne uges vintest er af mousserende vine: L. Benard-Pitois Champagne Brut, J.L. Denois, Cremant de Limoux Extra Brut, Berdie Cava Brut Nature Reserva, Weingut Bernhart, 2016 Riesling Brut, By Stokkebye, Stella Mary 2018 Extra Brut og La Collina, Quaresimo. Foto: Martin E. Seymour

Her i sidste kapitel af vinskolen smager vi på mousserende vine. Ja, man skal betale lidt ekstra for at få bobler i glasset, men alle seks vine er på hver deres måde pengene værd. Især cavaen og cremanten skiller sig ud.

1 L. Benard-Pitois Champagne Brut

L. Benard-Pitois Champagne Brut. Foto: Martin E. Seymour

L. Benard-Pitois Brut, Champagne, pinot noir, chardonnay, 12 vol.-%. Pris: 300 kroner hos Bichel.dk:

Skummer fint og har et lille skær af noget lyserødt i farven. Dufter umiddelbart lidt indelukket, men efter lidt tid i glasset kommer noter af æble, citron og brød frem. Boblerne virker en smule grove, men ellers fremstår vinen meget harmonisk i munden. Smagen byder på noter af røde æbler og citrus. Syren er fint afmålt frugtsødmen og giver en afrundet mundfølelse. Et friskt og forholdvis let tilgængeligt glas. Vi lander på fire små stjerner

4

2 J.L. Denois, Cremant de Limoux Extra Brut

J.L. Denois, Cremant de Limoux Extra Brut. Foto: Martin E. Seymour

J.L. Denois, Cremant de Limoux Tradition Extra Brut, Languedoc, pinot noir, chardonnay 12 vol.-%. Pris: 150 kroner hos Bichel.dk:

Skummet lægger sig forholdsvist hurtigt. Farven er citrongul. Duften leder tankerne hen på gul frugt - citrus, mirabeller, gule blommer - lidt toast og en antydning af noget honning. Fine bobler og en solid, citrusagtig syre, der sammen med en behagelig bitter afrunding giver mindelser om grapefrugt. Pæn længde og en flot struktur. Ikke så mange facetter, men meget tydelig i sin stil. Flot vin til pengene. Fire store stjerner.

4

3 Berdie Cava Brut Nature Reserva

Berdie Cava Brut Nature Reserva. Foto: Martin E. Seymour

Berdie, Amar, Cava Brut Nature Reserva, Catelonien, Macabeo, Xarel-Lo, Parellada, 11,5 vol.-%. Pris: 160 kroner hos Vinpusheren.dk:

Flot skum, pæn citrongul farve. En mere parfumeret duft end de to foregående vine: kvæde og gule stenfrugter som blommer og abrikos samt et støvet præg af tør loft. Fylder godt i munden og giver oplevelsen af at være en stor vin. Frugten er moden, men ikke overvældende, og den har en fin, let bitter, krydret finish. Absolut en spændende vin til prisen, der vil klare sig godt til mad. Fire store stjerner.

4

4 Weingut Bernhart, 2016 Riesling Brut

Weingut Bernhart, 2016 Riesling Brut. Foto: Martin E. Seymour

Weingut Bernhart, 2016 Riesling Brut, Pfalz 12,5 vol.-%. Pris: 139 kroner hos vinothek-vincent.dk:

Flot skum. Farven er gulgrøn. Masser af æble, pære, citron og lime i duften, der vælter op af glasset. Godt med frugtsødme, der holdes i skak af en solid syre. En dejlig spændstig vin, hvor de grønne frugter går igen i smagen suppleret med lidt hvid fersken. En fin, letbitter finish, der lige giver vinen det fornødne skelet. En frisk, frugtdrevet og lige ud ad landevejen-vin, der egner sig godt til at blive serveret som aperitif.

4

5 By Stokkebye, Stella Mary 2018 Extra Brut

By Stokkebye, Stella Mary 2018 Extra Brut. Foto: Martin E. Seymour

By Stokkebye, Stella Mary 2018 Extra Brut, Fyn, pinot noir. 12,5 vol.-%. Pris: 395 kroner hos Bystokkebye.dk:

Skummer pænt i glasset. Farven har en snert af noget pink. Duften er let krydret med en ældet note af brune æbler. Virkelig lækker mousse og behagelig frisk syre. Frugten i smagen er til den mørke side: moden æble og pære. En frisk, rank velkomponeret vin, men også feltets dyreste. Sammenlignet med andet dansk, mousserende vin er niveauet højt, og vi runder op til fire stjerner for pionerarbejdet med pinot noir herhjemme.

4

6 La Collina, Quaresimo

La Collina, Quaresimo. Foto: Martin E. Seymour

La Collina, Quaresimo, IGT Emilia-Romagna, lambrusco, 11 vol.-%. Pris: 140 kroner hos vinpusheren.dk:

Farven er dyb og mørk rubinrød. Duften er primært båret af mørke bær. Især hyldebær er ret fremtrædende, men også mørke kirsebær og brombær. Det er en biodynamisk vin, så der kan være forskel på flaskerne. Denne virker ret flad i boblerne, men har masser af mørke bær i smagen. En frugtig og saftig vin med diskrete tanniner. Serveret kold med lidt parmaskinke eller andet charcuteri til, kan den sagtens gå, men denne flaske vælter ikke nogen af stolen.

3

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Fynsk kulturarv havner i hænderne på ’gribbe’: En type bolig har endnu ikke nydt godt af opsvinget

OB

Det klædte OB igen at overfalde modstanderen

Erhverv For abonnenter

Fra pædagogmedhjælper til udvikler i stort it-firma: Nu kan indiske Deepti igen bruge sine kompetencer: Jeg er meget taknemmelig

Kerteminde

Trods glohedt ejendomsmarked: Ingeborg kan ikke sælge sin historiske ejendom

Annonce