Annonce
Faaborg-Midtfyn

Vintermøde med Niels Bukh - en gymnastikpioner og hans højskole

Niels Bukh og hans gymnastikhøjskole er omdrejningspunktet, når Ryslinge Frimenighed holder vintermøde. Privatfoto

Ryslinge: Udvid din horisont med et foredrag, når Ryslinge Frimenighed inviterer til vintermøde under overskriften: "Niels Bukh - en gymnastikpioner og hans højskole".

Det foregår i Ryslinge Frimenigheds sal den 5. februar klokken 19.30 på adressen Graabjergvej 4.

I løbet af året 2020 markeres 100-året for indvielsen af Gymnastikhøjskolen i Ollerup. Det giver anledning til at fortælle nogle af de spændende historier, som omgiver skolen og dens stærkt omdiskuterede grundlægger, Niels Bukh.

Historierne om skolen og dens forstander handler om datidens store ambitioner med dansk ungdom, idrætten og gymnastikkens almene betydning og spørgsmålet om Danmarks politiske og folkelige udvikling. Niels Bukh var skaber af verdens første idrætshøjskole, en exceptionel fornyer af den nordiske gymnastik og på nationalt og internationalt niveau stærkt politisk indflydelsesrig med sine nationalistiske ideer og nazistiske sympatier. Nok har historierne rødder i Ollerup på Sydfyn, men de rækker ud over skolens matrikel i en grad, så både skole og grundlægger fik national og international betydning.

Det er Simon Finnerup, cand. mag. og tidligere lærer på Gymnastikhøjskolen i Ollerup, der holder foredraget.

Billetten til arrangementet koster 40 kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

Stort træ spærrede hovedvej: Bilister hjalp med at slæbe grene og dirigere trafik

Leder For abonnenter

Parkering på fortove: Helt ærligt, vi er jo ikke Sverige

Lov er lov, og lov skal holdes, og derfor er vi på denne plads normalt stærke tilhængere af at overholde loven. For landets love, regler, forordninger, cirkulærer, rammer og aftaler er med til at skabe et samfund, hvor alle er stillet ens, uanset økonomisk, aldersmæssig, social, politisk, seksuel eller trosmæssig baggrund og orientering. Alligevel vil vi gøre en undtagelse i sagen om de rigide parkeringsregler, der omtales i avisen i dag. Regler, der gør, at en flyttemand ikke kan parkere sin flyttebil uden for den ejendom i et par timer, mens han bærer sofaer, lænestole og køkkengrej i flyttekasser ud i den ventende bil. Regler, der gør, at en vvs'er ikke kan parkere sin varevogn på et fortov for at løse et akut opstået problem med et lækkende vandrør i en etageejendom. Det er ganske enkelt for stift, for rigidt, for drakonisk. Danmark er et regelsamfund, og hurra for det. Men vi er ikke Sverige. Og vi skal have plads til, at vi også kan bo og leve i vores egne byer. Derfor skal en håndværker selvfølgelig kunne foretage en midlertidig parkering på et fortov uden at skulle frygte en parkeringsbøde. Det er klart, at vores gader og stræder ikke må ende i det rene kaos med biler parkeret på syditaliensk manér; på kryds og på tværs og på langs. Derfor skal vvs'eren, flyttemanden og tømreren parkere med den yderste omhu og omtanke, så han ikke er med til at skabe farlige situationer i trafikken, når gående eller cyklende skal udenom den parkerede lastvogn. Man kan mene, at håndværkere, flyttemænd og andre, der føler trang til at parkere på et fortov i en snæver vending, blot kan vælge lovlydighedens vej og anmode kommunen om en midlertidig parkeringstilladelse. Men helt ærligt: Hvor bureaukratisk kan verden blive? Lykkeligvis udviser mange parkeringsvagter allerede i dag konduite og sund fornuft i disse situationer og undgår at uddele bøder. Det er klogt og bestemt et eksempel til efterfølgelse. For helt ærligt. En flyttebil på et fortov skal der altså være plads til. Også selv om lov er lov.

Fyn For abonnenter

Frederik Barfoed: - Når det skal gå stærkt, kan vi være nødt til at parkere på fortovet

Danmark For abonnenter

Tusindvis af borgere betaler allerede mere end gennemsnittet: Nu risikerer de højere skat efter udligningslussing

Annonce