Annonce
Assens

Vindmøller ved Helnæs: Nej, tak - flyt dem

Ved Helnæs Fyr er der en laber udsigt. Her ses Pernille Naudrup-Jensen sidde og nyde udsigten. Hun bor sammen med Anders Lindskov, der er imod havvindmøller 4 km fra kysten i Lillebælt. Foto: Kim Rune

Opdateret 23. maj 2018

Helnæs: - Enormt, enormt, enormt stort.

Sådan beskriver Anders Lindskov fra Helnæs det nye, store havvindmølleparkprojekt i Lillebælt godt fire km ud for Helnæs, Torø Huse og Aa Strand.

Det er Sønderborg Forsyning, der sammen med samarbejdspartnere, med støtte fra Sønderborg Kommune, står bag vindmølleprojektet.

Vindmøllerne vil dække et areal på cirka 30 kvadratkilometer, og der skal rejses enten 20 møller på 200 meters højde eller godt 40 møller på godt 150 meter, ifølge Sønderborg Forsyning. Hvis projektet går igennem.

Helnæs Fyr er 28 meter højt.

Anders Lindskov og ligesidende modstandere af vindmøllerne har oprettet gruppen Red Lillebælt for at råbe op om planerne.

- Det vil ødelægge et stort og vigtigt naturområde, mener Anders Lindskov, der bor i den gamle fyrmesterbolig på Helnæs.

- Vi taler om et enormt anlæg. Både vandret og lodret, siger han.

Til sammenligning er det er ligeså stort som Horns Rev 1, oplyser han. Forskellen er blot, at det er placeret 14 km vest for Blåvandshuk i Nordsøen, mens Lillebælt-projektet er cirka fire km fra kysten. Horns Rev 1 har også mindre vindmøller end Lillebælt.

- Men kan du ikke forstå, der skal være grøn energi?

- Det er dansk energipolitik, at vi skal have grøn energi. Jeg forstår absolut godt det globale problem (med CO2 osv., red.). Men der er andre muligheder end at stille det lige i de skønneste, fineste naturområder, svarer Anders Lindskov.

- Jeg får spørgsmålet stukket i næsen hele tiden. Det er lidt en frækhed at stille det til en skaderamt. Det er lidt ligesom at spørge ham, der er blevet overfaldet af en voldsmand: Hvem skulle voldsmanden så give sig til at slå på, tilføjer han.

Havvindmølleparken Lillebælt Syd

I 2007 oprettede Sønderborg Kommune ProjectZero, et offentligt/privat partnerskab med Bitten & Mads Clausens Fond, Syd Energi, DONG Energy og Nordea-fonden. Mål: At være CO2-neutral i 2029.

Der er derfor planer om havvindpark i Lillebælt med 20 vindmøller på hver godt 200 meter i højden fire km fra den fynske kyst. Alternativt godt 40 vindmøller på hver 140 meter.

Prisen er ca. 2,5 mia. kr. Investorer skal skyde penge i.

Energistyrelsen har givet tilladelse til en forundersøgelse og VVM. Deadline: 15. december i år. Senere skal gives en etableringstilladelse.

Kilder: Bl.a. Sønderborg Kommune, Sønderborg Forsyning, Red Lillebælt.

Helnæs Fyr set fra oven. Foto: Kim Rune

Ok med vindmøller, men ...

Foruden synet, er frygten lydgener og det blitzende lys fra møllerne i en afstand af ca. 9 km. Samt gener for dyrene.

Anders Lindskov siger, at han ikke har noget imod vindmøller. Det er alene placeringen.

- Vi erkender, der er mange aspekter i energiforsyning. Men vi mener, der er andre muligheder. Det er specielt interessant nu i forbindelse med energiforliget, siger Anders Lindskov.

Helnæs Fyr. Foto: Kim Rune
Annonce

På gammelt grundlag

Til TV2/Fyn har Energiminister Lars Christian Lilleholt (V) oplyst, at han ikke kan gøre noget ved afstandskravet til kysterne. Den var før fire kilometer, i dag otte. Men projektet er godkendt ud fra de gamle regler. - Jeg tror ikke, vores mulighed for at få rettet lovgivningen med tilbagevirkende kraft er realistisk, siger Anders Lindskov. - Så kan der være en mulighed i, at man kunne konvertere de gamle tilladelser med nogle nye. Der håber vi, der er kan være en åbning med energiforliget: At vi kan sige, at man kunne tilbyde de forskellige projekthavere attraktive vilkår til at flytte det ud i Nordsøen. - Als får jo også vindmøllerne at se. Det er vel lige for lige? - De får møllerne at se på en del af et 100 km kystbælte, som de har. Vi får det at se på vores forholdsvis lillebitte Lillebælt-område, svarer Anders Lindskov. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra borgmester i Sønderborg Kommune, Erik Lauritzen (S).
Pernille Naundrup-Jensen ved Helnæs Fyr peger ud i Lillebælt på det areal, hvor projektmagere gerne vil stille vindmøller op. Foto: Kim Rune
Annonce

Forsyning: Misvisende

I en mail til redaktionen gør Sønderborg Forsyning opmærksom på, at vindmøllerne ikke bliver 250 meter høje, som Stiftstidende ellers har skrevet om, vindmøllerne kunne blive i området Lillebælt syd. Og som også Red Lillebælt, mener de kan blive.

"Det er rigtigt, at 250 meter høje møller gentagne gange er blevet nævnt – men det skyldes en fejlagtig læsning af tilladelsen til forundersøgelsen", skriver projektleder Iben Nielsen fra Sønderborg Forsyning.

"De 250 meter høje møller, der potentielt kan komme på markedet, er 9,5 og 12MWs møller – og sådanne møller MÅ vi simpelthen ikke opstille, qua begrænsningerne i forundersøgelsestilladelsen, da de ganske enkelt er større end den møllestørrelse på max 8MW, der er givet tilladelse til", tilføjer hun.

Selv uden begrænsningen havde det været uhensigtsmæssigt.

Derfor finder Sønderborg Forsyning Red Lillebælts tegninger for misvisende. Dog mener Sønderborg Forsyning, at tegningerne på Red Lillebælts hjemmeside "måske (er) geometrisk korrekte i forhold til møller med en højde på 250 meter, men allerede her er de viste møller 50 meter højere end de højeste møller, der reelt kunne bliver sat op", skriver Iben Nielsen i mailen.

Vindmøllerne kan enten placeres i et sydligt eller nordligt område i Lillebælt.

Sønderborg Forsyning skrev selv før et borgermøde sidste år i Thorøhuse Forsamlingshus, at vindmøllerne kunne blive op til 250 meter i højden, men det er altså ikke længere tilfældet.

Pernille Naundrup-Jensen ved Helnæs Fyr kigger ud i Lillebælt til areal, hvor projektmagere gerne vil stille vindmøller op. Foto: Kim Rune
Helnæs Fyr. Foto: Kim Rune
Lillebælt ved Helnæs. Foto: Kim Rune
Pernille Naundrup-Jensen ved Helnæs Fyr kigger ud i Lillebælt til areal, hvor projektmagere gerne vil stille vindmøller op. Foto: Kim Rune
Pernille Naundrup-Jensen ved Helnæs Fyr kigger ud i Lillebælt til areal, hvor projektmagere gerne vil stille vindmøller op. Foto: Kim Rune
Helnæs Fyr. Foto: Kim Rune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce