Annonce
Sydfyn

Vindmølledebatten: Boomers vs. Toddlers

Visualisering af vindmøller ved Broholm. Tegning: Mogens Leth
Annonce

Læserbrev: "O.K, boomer er den unge Millenial-generations udtryk for, at de har fået nok af den klimaskeptiske, bedrevidende og privilegerede boomer-generation." Skriver Louise Balslev (i læserbrevet "Vindmøller, O.k., boomer" red.), som åbenbart regner sig til tusind-års-børnene.

Jeg er en forty-niner, altså fra 1949, og derfor regnes jeg med til The Baby-Boomers. Men jeg er også udnævnt til Danmarks Mest Effektive Energi-sparer, helt officielt, med diplom fra Energispare-rådet, og en rejse med DSB som præmie. Jeg har håndbygget vindmøllevinger, har sat solfangere op, været med til at skabe Ærø Vindmøllepark ved Risemark, har solceller på taget, og jordvarmeanlæg.

Sidste års el-forbrug var 5.211 kWt, til 140 m2. Og 425 liter benzin til bilen. Som kører pænt langt på literen.

Men jeg er træt af vindmøller, og har været det længe: de er ineffektive, de larmer, de er grimme, de påvirker helbredet hos mennesker og andre dyr, og de slår flagermus, insekter og fugle ihjel.

Jeg har forsøgt at sætte mig ind i, hvorfor larmen fra vindmøllerne påvirker os så forskelligt. Lad mig sammenligne med en cello: strammer du strengene op i en ramme, hører du næsten intet; men hviler strengen på en cello, med bro, dæk, stemmestok og bund, får du en meget kraftig tone.

En vindmølle skaber vibrationer i vingerne, i gearet og i generatoren, men de høres næsten heller ikke. Men alle vibrationer, der går ned i tårnet, rammer fundamentet, der som cello-dækket kommer i svingninger, og alt efter jordlagenes beskaffenhed kan sende lydbølgerne meget langt væk.


Så hvor man vil placere sig, mellem Boomers og Toddlers, afgør man selv, det skal man ikke have smidt i hovedet: indtil da er man en Toddler.


På Ærø, f.eks Lindsbjerg , som mange andre steder, kan det i de berørte huse opfattes som en evigt kørende vaskemaskine. Og lige som motorvejsstøj, eller støj fra industrien, går det på langt sigt ud over helbreddet. Medens trykbølger mellem tårn og vinger slår fugle og flagermus ihjel, der jager insekter tæt ved.

Solceller i større parker er heller ikke nogen god løsning.

Til gengæld er der energi i Svendborg Sund, både som varme, der kan pumpes over i fjernvarmen, og som tidevands-strøm, der kan skabe elektricitet og drive varmepumperne. I hele Europa har man haft møller drevet af tidevand eller floderne: Justinian lod bygge flydende vandmøller på Tiberen omkring 540. I Strangford Lough Narrows fortsatte man traditionen fra Nendrum kloster, der drev en mølle her fra år 619, idet man byggede SeaGen på 1,2 MW i 2007. På 12 år producerede den 11,6 GWt.

Indtil børn lærer at høre efter og forstå verden, kaldes de rollinger, eller på engelsk: toddlers. De er ofte humørsyge, udad-reagerende, kommer med skældsord, og er ret unuancerede. Forståeligt nok. Det må være frustrerende, ikke at have indflydelse på ret meget i denne verden, når man samtidigt har svært ved at tage ansvar for egne handlinger og konsekvenser af egne vilde krav. Det kræver empati, evne til indsigt og vilje til viden.

Så hvor man vil placere sig, mellem Boomers og Toddlers, afgør man selv, det skal man ikke have smidt i hovedet: indtil da er man en Toddler.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Ulven kommer - med hvad?

Odense

Over 30 forslag: Kendt kok, børneven og hyperaktiv tusindkunstner er blandt forslagene til Årets Fynbo 2020

Middelfart For abonnenter

Middelfart-præst har døbt, konfirmeret, viet og begravet i 25 år: - Jeg kan godt finde på at sidde og græde på kontoret

Annonce