Annonce
Sydfyn

Vindmølledebat: Hvad blev der af demokrati og "borgeren i centrum"?

Visualisering af vindmøller ved Broholm. Tegning: Mogens Leth
Annonce

Læserbrev: Om ganske få dage, helt præcist den 27. oktober, skal det vise sig, om byrådet i Svendborg Kommune lægger større vægt på embedsmandsudtalelser eller fra de borgere, der har gjort indsigelser mod den planlagte opstilling af tre, 150 meter høje vindmøller ved Broholm Slot på Sydøstfyn.

Socialdemokratisk politik er, at “hvad der er godt for erhvervslivet, er godt for borgerne og lønmodtagerne”.

Der er derfor intet overraskende i, at et socialdemokratisk flertal går “all in” for opstillingen af tre kæmpemæssige vindmøller, og ikke giver ret meget for “naboernes” klager, under henvisning til, at det er det pureste “Nimby”: - Not In My Back Yard. “Nimby-isme”-argumentet er gerne noget man smider efter opinionsgrupper, der er uenige i store entrepriser.

På baggrund af høringssvar, har Teknisk Forvaltning (TEU-Svendborg) udgivet en “Hvidbog”.

Nu skal man nok holde sig for øje, at TEU er nødt til at forsvare udvalgets egen indstilling, hvorfor “Hvidbogen” også er en generel tilbagevisning af høringssvarenes kritikpunkter. “Hvidbogen” forholder sig til “FAKTA”.

Som eksempel konstateres det, at de påtænkte vindmøller aldeles ikke er 150 meter høje - nej, de er 149,9 meter høje!

Svendborg kommune har modtaget omkring 345 høringssvar. Af forvaltningens “Hvidbog” fremgår det, at af de svar forvaltningen kan præsentere, med udgangspunkt i lovgivning, cirkulærer, forordninger og beslutninger, nationale som internationale (der tænkes primært på EU), kan klagepunkter tilbagevises med udgangspunkt i disse.

Tiloversblevne kritikpunkter får prædikatet “ubetænkelige”. I sig selv en yderst mærkelig sproglig konstruktion, der må have sin rod i et særligt forvaltningsteknisk “lingo”, men som betyder: “Nimby”. Det er blot følelser, halal-hippie-isme og misforståelser.

Svendborg Kommune havde (har?) et motto, der hed “Borgeren i centrum”. Til tider kunne man godt føle lyst til at møde den pågældende borger.

Ihvertfald er der to “borgere”, der åbenbart er helt i centrum, i denne sag: Lars Kronshage og Carl Christian von Plessen, der er “bygherrer” i det påtænkte vindmølle-projekt. De bor så ikke i Svendborg, men hhv. på Falster og i Tyskland.

Nu lever vi jo alle, i Danmark, i et påstået demokrati. Men “Hvidbogen” gør det tydeligt, at den intenderede “borger i centrum” kan hyppe sin Rosinante, for de vindmøller kommer til at stå, hvor det er bestemt - af andre! For andre.

Demokratiet lever og har det godt - et andet sted ...

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Fynsk professor støtter nye mundbindskrav: - Men vi ved ikke helt, hvor meget det hjælper

Danmark

Krav, undtagelser og straf: Her er alt, du bør vide om reglerne om mundbind

Fyn

Der er mundbind nok: Dagligvarebutikker i Odense er klar til nye restriktioner

Annonce