Annonce
Faaborg-Midtfyn

Vinderprojekter afsløret: Fremtidens Forstad er klar til at blive skabt

Platformen er navnet på centrum i den nye bymidte. Platformen kan bruges til forskellige aktiviteter. Tankerne bag den nye bymidte er at gøre plads til andet end et handelsliv, der er under pres. Illustration: Holscher Nordberg

Mere end 200 dukkede op, da kommunen tirsdag aften løftede sløret for en visionær byudvikling i Årslev-Sdr. Nærå.

Årslev-Sdr. Nærå: Lige før sommerferien var mere end 100 borgere på plads i Polymeren for at se nærmere på arkitektforslag til en ny samlende bymidte og en helt ny bydel - også kaldet Fremtidens Forstad.

Tirsdag aften var mere end 200 så på plads i den gamle skofabrik, for her blev sløret løftet for de to vinderforslag, som skal være med til nå målet om 1200 nye tilflyttere til området i løbet af de næste 10-12 år.

- Det er kulminationen på flere års arbejde i administrationen og for jer borgere, for I er kommet med mange input til det her, sagde borgmester Hans Stavnsager indledningsvis.

- Det vi står med i dag, det er visionære bud på en retning for en langsigtet byudvikling af Årslev-Sdr. Nærå, lød det videre fra borgmesteren, inden han kunne afsløre de to vinderprojekter.

De blev studeret nærmere af 65-årige Fritz Rasmussen.

- Det ser da fornuftigt ud indtil videre. Det er noget pænere end det, der skal bygges på Tværvej, mente den 65-årige om den nye bydel.

Han er overbevist om, at den visionære byudvikling er den rette for området.

- Ja, det tror jeg bestemt. Det kan godt være med til, at folk flytter til. Det ser flot ud, understregede han.

Fremtidens Forstad

Arbejdet blev sat i gang med et borgermøde og hundredvis af borger-idéer i 2014. Det skete netop på Polymeren.I marts i år blev der sat gang i arkitektkonkurrencen. Ti forskellige - fem i hver kategori - var indbudt til at deltage.

I hver konkurrence gik to videre til finalen. Vinderne blev kåret i aftes.

Inden projekterne kan gennemføres, skal der laves sammenhængende lokalplaner. I det arbejde vil der også blive holdt borgermøder.

Afsløringen af vinderne blev fejret med cider og kransekage.

Læs mere om Fremtidens Forstad på https://aarslev.fmk.dk/forside

De nye boliger skal skyde op syd for Polymeren. Her er der taget udgangspunkt i det fynske herregårdslandskab. Blandt de nye boliger bliver der skabt hyggelige gårdrum. Illustration: Vandkunsten

Noget særligt

Seks lokalpolitikere har blandt andre været med i juryen. Den ene er Hans Stavnsager.

- Vi ønskede os noget helt særligt, fordi Årslev-Sdr. Nærå med sin meget attraktive beliggenhed har potentialet til at blive den foretrukne forstad til Odense. Derfor valgte vi at udskrive to arkitektkonkurrencer. Begge vinderprojekter har med stor respekt for området og dets særlige DNA skabt noget unikt ikke bare for Faaborg-Midtfyn, men for Fyn og for resten af landet, siger borgmesteren.

Viceborgmester Søren Kristensen (S) er ikke i tvivl om, at bymidteprojektet vil løfte Årslev-Sdr. Nærå. Her er der blandt andet tænkt endnu en hal ind, nye boliger og Platformen - bymidtens nye plads, der udgør det centrale mødested i byen.

- Der er et definerbart centrum og med fire "afdelinger" med skole, en erhvervsdel, Polymeren og hallerne uden om. De peger alle ind mod den her bymidte, og det er et godt greb, og det faldt jeg for. Så er der også en tilpas mængde boliger, og der er plads til en bypark, siger Søren Kristensen.

Der var fyldt godt op på Polymeren tirsdag aften, hvor udvikllingen af Årslev-Sdr. Nærå blev afsløret. Foto: René Johansen
Annonce

Grønne kiler

Boligprojektet består af tre bebyggelsesklynger og har plads til flere hundrede boliger. Den eksisterende natur kiler sig ind mellem de tre klynger. Boligområdet skal placeres syd for Polymeren.

- De har virkelig forstået at binde en ny bydel sammen med den gamle. De har taget højde for det, vi gerne vil med meget grønt og udsyn, så man ikke ødelægger synet for os, der bor her. Samtidig får de nye borgere en flot udsigt, der er et godt stisystem, og så synes jeg godt om det fællesskab, det er bygget op om. Det er meget spændende, siger Anne-Merete Mikkelsen (S), som også har været en del af juryen.

Det er Vandkunsten, der står bag vinderprojektet med et skabe en ny bydel, mens Holscher Nordberg står bag bymidteprojektet. Begge har også afleveret et bud på, hvordan de to projekter kunne forbindes. Her blev det forslaget fra Holscher Nordberg, der skal gennemføres.

Den samlende bymidte og den nye bydel skal bindes sammen af Portalen. Det er en bro, som giver mulighed for ophold. Illustration: Holscher Nordberg
Et bytorv er også tænkt ind i den nye bydel. Illustration: Vandkunsten
Vandkunstens boligprojekt blev vinderen i konkurrence med fire andre. Illustration: Vandkunsten
Der var blomster og champagne til de vindende projekter. Hvert af de 10 projekter fik 200. 000 kroner for at lave et forslag. Foto: René Johansen
Der var fyldt godt op på Polymeren tirsdag aften, hvor udvikllingen af Årslev-Sdr. Nærå blev afsløret. Foto: René Johansen
Der var blomster og champagne til de vindende projekter. Hvert af de 10 projekter fik 200. 000 kroner for at lave et forslag. Foto: René Johansen
Annonce
Navne For abonnenter

Dødsfald: Han byggede H.C. Andersen Hotel  og var ikke færdig med forretninger: Richard Wilhjelm blev 93 år

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Hvem var skyld i letbaneuheld? Både bilist og letbanefører mener, at de havde grønt lys

Assens For abonnenter

Forladt bindingsværkshus jævnet med jorden: Først købte lokale gammel rønne - nu skal de beslutte, hvad grunden skal bruges til

OB

Christian Eriksen genoptræner på OB's anlæg

Odense

Smitten øges, mistrivslen stiger: Studerende på SDU møder syge op til undervisningen

Debat: Stop kødindustriens manipulation - at spise kød gør ingen til 'en rigtig mand'

Kerteminde For abonnenter

Lego-familien stopper solcelleplaner ved fynsk Gods: Skaber kæmpe naturprojekt i stedet

Odense

Blomsterbutik: Kærlighed til blomster i Nørregade

Nyborg

25-årig overtager en af Fyns største bilforhandlere: Med biler for flere millioner og et varelager på 100-150 biler

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Nyborg

Nedrevet køreledning skabte lange køer på stationen: - Det værste er, når man ikke kan få klar besked

Middelfart For abonnenter

Stopper efter 15 måneders ansættelse: Middelfart skal have sin tredje turistchef på tre år

GOG

GOG-stjerner er tv-stjerner - alle vil se ligaens to topklubber

Annonce