Annonce
Bagsiden

Vinderplakat til Fjordens Dag er fra en helt anden fjord

Tine Jørgensen fra Fjordens Dag med vinderplakaten. De fire dommere har stillet sig op på Banegårdspladsen med en meters indbyrdes afstand. Fra venstre: Chefredaktør Poul Kjærgaard, borgmesterene Peter Rahbæk Juel, Odense, Morten Andersen, Nordfyns, og Kasper Ejsing Olesen, Kerteminde. Foto: Hans Faarup
Vinder af plakatkonkurrence skal se Odense Fjord for første gang, når han på Fjordens Dag 13. september modtager sin præmie.

137 forslag til plakaten for Fjordens Dag 2020 blev onsdag bedømt af borgmestrene fra de tre fjordkommuner, Odense, Kerteminde og Nordfyns samt samt Fyens Stiftstidendes chefredaktør.

På forhånd havde de snakket om, at 30-års-jubilæet skulle markeres med en enkel plakat, der udstrålede liv og signalerede, hvor vi var henne i verden.

Så overraskelsen var stor, da vinderen viste sig at være en nordjyde, der aldrig har set Odense Fjord ... og var inspireret af Limfjorden.

Annonce
Årets vinderplakat for Fjordens Dag. Kunstneren erkender, at mågerne nok ikke er farvemæssigt helt korrekte, men at de har fået det rette grafiske udtryk. Illustration: Søren Emil Søe Degn

Liv og aktiviteter

Samtlige indsendte plakater var fordelt på borde i det lokale på Banegårdspladsen i Odense, der også huser Café Stiften. Her sorterede borgmestrene Morten Andersen (V), Nordfyn, Kasper Ejsing Olesen (S), Kerteminde, og Peter Rahbæk Juel (S), Odense, mange fra hurtigt, fordi de havde for mange detaljer.

- Jeg kan altid godt lide, at vi signalerer, at nu er vi ved Odense Fjord, sagde Morten Andersen.

- Og det skal signalere en dag med liv og aktiviteter for hele familien, tilføjede Kasper Ejsing Olesen, mens flere fisk, fugle og badebroer forsvandt, så feltet var nede på 12 plakater.

Børne-tv fra 70'erne

Peter Rahbæk Juel og chefredaktør Poul Kjærgaard faldt i staver over en plakat, der skilte sig ud ved at være overvejende rød i stedet for blå og med en skikkelse, der bragte minder frem om 1970'ernes børne-tv.

Imens fjernede Morten Andersen en plakat med en grønlig og knoppet fisk:

- Den fisk er coronaramt. Det går ikke, sagde han, og Poul Kjærgaard satte ord på, hvad de alle fire tænkte:

- Efter en tid, hvor alt har været lukket ned, vil vi have liv og mennesker på plakaten.

Så blev feltet skåret ned til fire.

Finalefeltet i plakatkonkurrencen. Foto: Hans Faarup

Hvor er portalkranen?

- Sært, at ingen har det mest synlige ved fjorden med: Portalkranen ved Lindø, sagde Peter Rahbæk Juel.

Morten Andersen greb fat i en plakat med to børn med fiskenet og spand, fisk under overfladen og tre måger i luften.

- Aha. Den her kunne være taget fra en drone, der er lettet fra HCA Airport, sagde han.

Jo mere dommerne så på "drone-plakaten", jo bedre kunne de lide den. Og så blev den kåret som vinder.

107 kunstnere havde indsendt 137 plakater, der var bredt ud på bordene i det lokale, der huser Café Stiften. Foto: Hans Faarup

Inspireret af Livø

Skaberen af plakaten viste sig at være 31-årige Søren Emil Søe Degn fra Hjørring. Han er grafisk designer i kommunikationsafdelingen ved Aalborg Universitet og flytter snart til Klarup, lidt øst for Aalborg, hvor han og kæresten har købt hus.

Han har gennem årene deltaget i mange plakatkonkurrencer, man aldrig vundet før. Han ved godt, hvad præmien på 10.000 kroner skal bruges til:

- Vi venter vores første barn til juli, så pengene skal gå til hus og baby, siger den glade vinder, som indrømmer, at han kommer til at se Odense Fjord for første gang, når han skal have overrakt sin præmie.

- Jeg er fra Ranum ved Løgstør, og jeg husker, hvordan vi som børn fangede fisk og krabber ved Rønbjerg og Livø, så det er inspirationen. Jeg syntes, det var en sjov vinkel at se det oppefra, hvor man får det hele med: Fuglene, børnene og fiskene under vandet, forklarer han.

Vi tror på det

Fjordens Dag 2020 finder sted 13. september, og trods coronakrisens udfordringer er Jesper Flemming Petersen fra arrangørgruppen optimistisk:

- Vi tror på, det lykkes. Medmindre vi får et forbud af myndighederne, sagde han efter kåringen.

- Selv om det ikke blev en fynbo, der vandt, har vi da gjort noget for at få nogen hertil, bemærkede Kasper Ejsing Olesen, og tilføjede:

- Fyn skal det være.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Carlslund genåbnet: Så er der atter æggekage med flæsk og bacon

Fyn For abonnenter

Se video af biljagten på Svendborgmotorvejen: Ulriks fire kameraer fanger farlige trafikanter og bilkabule-syndere

Annonce