Annonce
Erhverv

Vind slår kul som andenstørste energikilde i Europa

Vindmøller er nu Europas andenstørste kilde til energi. Arkivfoto.

Der bliver installeret flere og flere vindmøller, og vindenergi overhaler nu kul, skriver forening.

Vindmøller bliver rejst over hele Europa. Det betyder, at vindenergi efter 2016 er blevet Europas andenstørste energikilde, da vindmøller nu har slået kulkraftværker.

Det konkluderer interesseorganisationen Wind Europe i sin rapport for 2016.

- Med en samlet total kapacitet på 153,7 gigawatt overhaler vindenergi kul som den andenstørste kilde til energiskabelse i Europa, skriver Wind Europe.

Ifølge rapporten blev der installeret 12,5 gigawatt ny vindmøllekapacitet i Europa i 2016. Det var lidt over halvdelen af al den energi, der blev tilført i året.

Wind Europe beretter, at vindenergi i 2007 blev større end fyringsolie, i 2013 blev større end atomkraft, i 2015 blev større end end vandkraft og altså i 2016 større end kul, når det kommer til installeret kapacitet.

Kun naturgas står nu for mere af Europas energiforbrug.

Der er dog tale om installeret kapacitet, og det betyder dermed ikke, at vindenergi står for næstmest el. Det blæser ikke hele tiden, ligesom solen ikke altid skinner på solceller. Derfor er produktionen lavere end kapaciteten.

- Nyheden viser, at nu er vind og sol meget tæt på at kunne give fossile brændsler baghjul i konkurrencen.

- Energiindustrien arbejder benhårdt på at nedbringe omkostninger, skriver Lars Aagaard, direktør for interesseorganisationen Dansk Energi, i en kommentar til rapporten.

Danmark er et af de lande, der er længst fremme, når det kommer til at bruge vindenergi.

Ifølge Wind Europes rapport stod vindenergi for 36,8 procent af Danmarks energiforbrug i 2016. Det er det højeste tal i hele Europa.

- I Danmark, hvor vi har mest el-vindkraft i verden, er udfordringen nu at få mest muligt ud af den grønne strøm.

- Næste skridt i den grønne omstilling er at bruge vores stadigt grønnere strøm til opvarmning og transport. Knækker vi den kode, kan vi kan sælge løsningerne i hele verden, skriver Lars Aagaard.

Danmark er et af verdens førende lande inden for vindenergi med selskaber som Vestas og LM.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Tyv i Mercedes

Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Annonce