Annonce
OB

Ville bare synge sange for dem: OB-fans nægter sig skyldige i angreb på AGF-tilhængere

De tiltalte blev 13. maj 2018 efterhånden anholdt forskellige steder i Kongens Have, hvor politiet var talstærkt til stede. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Retssagen mod 20 unge OB-fans, der blandt andet er tiltalt for at have angrebet AGF-tilhængere i Nørregade, begyndte mandag. De tiltalte afviser at have planlagt et angreb.

Omfattende kan man vist godt kalde den sag, der mandag begyndte i retssal 14 i Retten i Odense. Her sidder 20 yngre mænd på anklagebænken, blandt andet tiltalt at have forstyrret den offentlige ro og orden og for at forsøge at komme i slagsmål med AGF-fans forud for superligakampen mellem OB og AGF på Odense Stadion 13. maj 2018.

De unge mænd kalder sig alle for fodboldfans, og langt hovedparten er erklærede tilhængere af OB.

Der er afsat fem retsdage til sagen, og mandagen gik rask derudad med afhøringer af gruppen af unge mænd fra en ende af, efter at deres tilsammen seks forsvarere havde oplyst, at de alle nægter sig skyldige i tiltalen, der er rejst imod dem jvf. straffelovens paragraf 134 a, der kan give fængsel i op til et år og seks måneder.

15 af de tiltalte nåede at blive afhørt mandag, og de var nogenlunde enige om, at de var mødtes i en gruppe på omkring 25-30 mennesker på værtshuset Baren (det tidligere Sprogø), der ligger nær havnen på Thomas B. Thriges Gade.

Derfra var det deres fælles plan at fortsætte til James Dean Bar på Mageløs, hvorfra en stor gruppe OB-tilhængere skulle gå i samlet flok til stadion.

Annonce

Forbi Nørregade

Men på vej til James Dean Bar ville gruppen lige et smut forbi udeholdets fanzone i Nørregade, hvor flere hundrede AGF-fans var samlet ved Sir Club. Her ville OB-tilhængerne synge nogle sange og vise sig frem for AGF-tilhængerne.

I stedet skete der noget helt andet. Ifølge anklageskriftet gik de 20 tiltalte til angreb på udeholdets fans ved at kaste forskellige genstande efter dem. Flere af de tiltalte var ifølge anklageskriftet bevæbnet med flasker og maskeret med elefanthuer.

Men den udlægning var ingen af de 15 tiltalte, der blev afhørt mandag, enige i. De forklarede en efter en, at de var kommet til Nørregade med fredelige hensigter, men at de lige pludselig så en meget stor gruppe AGF-fans komme imod sig, og flere af dem lagde også mærke til politiet, der ifølge nogle af de tiltalte råbte til dem, at de skulle forlade området. De tiltalte forklarede, at de reagerede ved at løbe væk fra Nørregade.

Efterhånden ankom de allesammen til Kongens Have, hvor de blev anholdt. Nogle ved Odense Slot, andre ved søen ved siden af Odense Teater.

Kanonslag og elefanthuer

Flere af tiltalte var ifølge anklageskriftet i besiddelse af forskellige former for fyrværkeri da de blev anholdt, blandt andet kanonslag, romerlys og blitz-fyrværkeri, og det erkender de da også. Nogle af dem havde også elefanthuer med. Dem havde de med, forklarede de i retten, fordi de skulle bruge dem på stadion. Elefanthuer ser godt ud, som en af de tiltalte sagde.

Anklageren læste i sine afhøringer en række beskeder op, som nogle af de tiltalte havde sendt til hinanden i dagene op til kampen. En af beskederne lød:

"Århus får ikke lov at slippe denne gang". En anden lød: "Det ville være fedt med lidt action i de odenseanske gader".

Ifølge de tiltalte betød beskederne dog ikke noget særligt. Det var bare den særlige jargon i gruppen at tale på den måde. Lidt ligesom når man før en fodboldkamp taler om at kæmpe og gå i kamp, som en af forsvarerne også påpegede.

Retssagen fortsætter tirsdag.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Lynfrosten giver nye muligheder

Klumme

Hvad er målet med udligning?

Temaet i rigtig mange samtaler i denne tid er den kommunale udligning. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har været til et møde, uden at det har været bragt op. Sidst til et møde med plejefamilierne i Assens Kommune i mandags, hvor den manglende udligning nævnes af flere som en årsag til den besparelse, som kommunen har valgt at lægge på plejefamilierne. Til det skal jeg dog også sige som kommunalpolitiker i Assens, at det også er et spørgsmål om prioritering, og hvis viljen havde været der i byrådet, kunne der have været prioriteret anderledes. Men det er et faktum, at der er stor forskel mellem kommuner i forhold til kommunernes mulighed for at opretholde en god service. Foreningen Bedre Balance har opgjort, at kommunerne i hovedstadsområdet kan bruge 186 kroner for hver gang, kommunerne i resten af landet kan bruge 100 kr. pr. sårbart barn. Skal vi acceptere det? Sundhedsministeren har sagt: “Vi skal knække den ulighed, der betyder, at et barn, der i dag fødes i Gentofte Kommune. i gennemsnit kan regne med at blive 83,4 år, mens det barn, der fødes i Lolland, bliver 77,7 år. Alene på grund af postnummeret.” Ja selvfølgelig skal vi knække uligheden, siger alle. Men er forudsætningen så ikke, at vi må starte med at sikre alle kommuner samme mulighed for service - samme mulighed for at sikre de svage børn et godt liv. Da man oprettede regionerne, var man enige om, at der ikke måtte være forskel på kvaliteten af behandlingen på sygehusene. Derfor bliver pengene til regionerne fordelt med den målsætning, at det er muligt. Når det så handler om kommunerne, så burde vi starte med diskussionen af om vi - som på sygehusområdet - mener, at der bør være samme kvalitet i alle kommuner. Når Mette Frederiksen udråber sig som børnenes minister, så ville jeg forvente, at vi var enige om, at der ikke må være forskel på støtten til det svage barn alene på grund af hvilken kommune, barnet er født i. Derfor vil jeg foreslå, at vi tager hul på en diskussion om, hvorvidt vi vil acceptere ulighed på tværs af landets kommuner. Mit og DF's udgangspunkt er, at vi ønsker et lige Danmark. Et Danmark, hvor det, at man bor i det ene eller andet postnummer, ikke er afgørende for et barns chancer for et godt liv eller kvaliteten af ældreplejen. Jeg vil gå til forhandlingerne med troen på, at vi kan blive enige om en politisk målsætning for udligningsreformen. Og kan vi det, så tror jeg på, at der er håb for et mere lige Danmark.

OB

Pølser og øl fra morgenen i Ådalen

Annonce