Annonce
OB

Ville bare synge sange for dem: OB-fans nægter sig skyldige i angreb på AGF-tilhængere

De tiltalte blev 13. maj 2018 efterhånden anholdt forskellige steder i Kongens Have, hvor politiet var talstærkt til stede. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Retssagen mod 20 unge OB-fans, der blandt andet er tiltalt for at have angrebet AGF-tilhængere i Nørregade, begyndte mandag. De tiltalte afviser at have planlagt et angreb.

Omfattende kan man vist godt kalde den sag, der mandag begyndte i retssal 14 i Retten i Odense. Her sidder 20 yngre mænd på anklagebænken, blandt andet tiltalt at have forstyrret den offentlige ro og orden og for at forsøge at komme i slagsmål med AGF-fans forud for superligakampen mellem OB og AGF på Odense Stadion 13. maj 2018.

De unge mænd kalder sig alle for fodboldfans, og langt hovedparten er erklærede tilhængere af OB.

Der er afsat fem retsdage til sagen, og mandagen gik rask derudad med afhøringer af gruppen af unge mænd fra en ende af, efter at deres tilsammen seks forsvarere havde oplyst, at de alle nægter sig skyldige i tiltalen, der er rejst imod dem jvf. straffelovens paragraf 134 a, der kan give fængsel i op til et år og seks måneder.

15 af de tiltalte nåede at blive afhørt mandag, og de var nogenlunde enige om, at de var mødtes i en gruppe på omkring 25-30 mennesker på værtshuset Baren (det tidligere Sprogø), der ligger nær havnen på Thomas B. Thriges Gade.

Derfra var det deres fælles plan at fortsætte til James Dean Bar på Mageløs, hvorfra en stor gruppe OB-tilhængere skulle gå i samlet flok til stadion.

Annonce

Forbi Nørregade

Men på vej til James Dean Bar ville gruppen lige et smut forbi udeholdets fanzone i Nørregade, hvor flere hundrede AGF-fans var samlet ved Sir Club. Her ville OB-tilhængerne synge nogle sange og vise sig frem for AGF-tilhængerne.

I stedet skete der noget helt andet. Ifølge anklageskriftet gik de 20 tiltalte til angreb på udeholdets fans ved at kaste forskellige genstande efter dem. Flere af de tiltalte var ifølge anklageskriftet bevæbnet med flasker og maskeret med elefanthuer.

Men den udlægning var ingen af de 15 tiltalte, der blev afhørt mandag, enige i. De forklarede en efter en, at de var kommet til Nørregade med fredelige hensigter, men at de lige pludselig så en meget stor gruppe AGF-fans komme imod sig, og flere af dem lagde også mærke til politiet, der ifølge nogle af de tiltalte råbte til dem, at de skulle forlade området. De tiltalte forklarede, at de reagerede ved at løbe væk fra Nørregade.

Efterhånden ankom de allesammen til Kongens Have, hvor de blev anholdt. Nogle ved Odense Slot, andre ved søen ved siden af Odense Teater.

Kanonslag og elefanthuer

Flere af tiltalte var ifølge anklageskriftet i besiddelse af forskellige former for fyrværkeri da de blev anholdt, blandt andet kanonslag, romerlys og blitz-fyrværkeri, og det erkender de da også. Nogle af dem havde også elefanthuer med. Dem havde de med, forklarede de i retten, fordi de skulle bruge dem på stadion. Elefanthuer ser godt ud, som en af de tiltalte sagde.

Anklageren læste i sine afhøringer en række beskeder op, som nogle af de tiltalte havde sendt til hinanden i dagene op til kampen. En af beskederne lød:

"Århus får ikke lov at slippe denne gang". En anden lød: "Det ville være fedt med lidt action i de odenseanske gader".

Ifølge de tiltalte betød beskederne dog ikke noget særligt. Det var bare den særlige jargon i gruppen at tale på den måde. Lidt ligesom når man før en fodboldkamp taler om at kæmpe og gå i kamp, som en af forsvarerne også påpegede.

Retssagen fortsætter tirsdag.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Michelin misser Fyn endnu engang

Læserbrev

Debat: Lad os gøre Ærø til affaldsfrit samfund i 2030

Læserbrev: Ærø dækker et geografisk overskueligt område. Det giver muligheder, som vi bør udnytte. Administrativt er vi en kommune i samme ret som landets øvrige 97 kommuner, men også på det punkt er Ærø med 6.000 indbyggere mere overskueligt end for eksempel nabokommunerne Sønderborg og Svendborg, med omkring 50.000 indbyggere. Ærø har en unik mulighed for at blive modelsamfund for andre kommuner, vi kan lave forsøg og eksperimenter i kommunalt regi, som kan gøre os til frontløbere og inspirere andre. Jeg synes vi skal give Ærø videre til vores børn mindst lige så frodigt og rent, som vi overtog øen fra vores forfædre. Affald - de første ca. 15 år, jeg boede på Ærø, blev affaldsbjerget i Husmarken fordoblet. Nu sender vi vores affald til forbrænding i Svendborg - ude af øje, ude af sind. Da mine oldeforældre var børn, var der ikke noget der hed affald. Jo, selvfølgelig var der det, men det var ikke affald der blev dynget op på lossepladser eller brændt af, det indgik i naturens kredsløb som gødning eller blev genanvendt. De havde heller ikke de mængder af emballage, som fylder min skraldespand, før det bliver kørt og sejlet til Svendborg. Hvis vi vil, kunne Ærø blive det første (næsten) affaldsfrie samfund i Danmark. Vi kunne informere hinanden massivt om hvilke emballagetyper og produkter der kan genanvendes og samle dem behørigt ind - disse vil være en ressource, der kunne sorteres og raffineres på Ærø. Det er teknisk muligt at indføre afregning af dagrenovation efter vægt, så blev det billigere for dem der tænker i genanvendelse når de køber varer og sorterer effektivt, eller bare har lidt affald, og det ville blive dyrere for dem, der fylder meget i beholderen til forbrænding. Organisk affald kunne hjemmekomposteres, eller vi kunne producere biogas. Mulighederne er mange, og vi kan, hvis vi vil. Jeg synes, vi skal sætte en ambition om, at Ærø er et affaldsfrit samfund i 2030.

Fyn

Lastbil tabte tre ton tung anhænger på motorvej: - Vi kunne have stået med en kæmpe katastrofe

Fyn For abonnenter

På motorvejen: Ud af øjenkrogen så Sofie en lastbilanhænger komme glidende imod sig

Annonce