Annonce
Nyborg

Villaejer fik ret i Espergærde

Den tredje boligblok i Campushaven bliver - ligesom de to første - bygget i flere etager og ligger tæt på parcelhusene på Nordmarksvej. Det er en af lighederne med en sag fra Espergærde, som nu er afgjort i Statsforvaltningen. Arkivfoto: Kasper Riggelsen

Naboer skal høres i forbindelse med byggeri i to etager. Det skete ikke i en sag fra Espegærde, og derfor var byggetilladelsen ikke gyldig, har Statsforvaltningen afgjort.

Nyborg/Espergærde: Der er flere ligheder mellem situationen ved Nordmarksvej i Nyborg og den situation, en beboer i Espergærde i Nordsjælland havnede i for et par år siden.

Det handler nemlig begge steder om villaejere, der pludselig får nybyggeri på nabogrunden. Med det resultat, at naboerne i de nye huse kan se direkte ned i villaejernes haver, hvor beboerne tidligere kunne opholde sig, uden nogen kiggede med.

Sagen fra Stokholmvej i Espergærde er længere fremme end sagen ved Nordmarksvej, og for en måned siden fik en villaejer i Espergærde ret i sin klage til Statsforvaltningen, der fører tilsyn med landets kommuner: Nabobyggeriet, en stribe rækkehuse i to etager, var opført på baggrund af en ulovlig byggetilladelse, lød afgørelsen.

Helsingør Kommune vedtog først en lokalplan for det nye byggeri, men der var ingen præcis udpegning af byggefelter, der bestemte, hvor bygherren måtte bygge i en, halvanden eller to etager. Naboerne brokkede sig ikke meget, for de regnede med, at de lave huse ville ligge ind mod deres grunde.

Da kommunen udarbejdede byggetilladelsen for rækkehusene, blev naboerne slet ikke hørt. Og det er en fejl, for et byggeri i to etager, hvor der kan blive betydelige indbliksgener, kræver en grundig omgang blandt andet med høring af naboerne og helhedsvurdering. Det skete ikke, og derfor er byggetilladelsen ugyldig, har Statsforvaltningen afgjort.

Problemet er bare, at rækkehusene på nabogrunden for længst er bygget, og de nye ejere flyttet ind. En nedrivning kommer nok ikke på tale, så derfor er en form for erstatning til beboerne i villaerne den mest sandsynlige udgang på sagen.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kemisagen: Odense Kommune har været absurd langmodig

Det er overraskende og opsigtsvækkende, at der stadig ikke findes en plan for, hvordan de efterladte kemikalier fra den krakkede virksomhed Printline i det nordøstlige Odense vil blive bortskaffet. Overraskende, fordi problemet har været kendt i årevis. Opsigtsvækkende, fordi kommunen har udvist en helt absurd langmodighed med ejeren af den industribygning, hvori kemikalierne opbevares. Realiteten er, at der siden 2016 – nu skriver vi som bekendt 2020 – har stået tonsvis af kemikalier i en erhvervsejendom beliggende tæt ved et boligkvarter i Seden. Til overflod er der, som avisen beskriver i dag, øjensynligt ikke udsigt til, at kemikalierne kommer væk foreløbig. Det bør Odense Kommune ærlig talt håndtere bedre. Det er vigtigt at understrege, at det ikke er Odense Kommunes skyld, at kemikalierne står, hvor de står. Ansvaret er først og fremmest Printlines, for man burde, da konkursen nærmede sig, have afsat midler fra virksomhedens side til at få bortskaffet kemikalierne. Det havde ethvert moralsk ansvarligt firma gjort. Det gjorde Printline bare ikke. Og det gjorde Seden Ejendomsinvest, der ejer den pågældende industribygning, heller ikke. Det er ryggesløst. Der er overhovedet ingen tvivl om, at det direkte ansvar for, at kemikalierne ryddes på forsvarlig vis, hviler på de to private virksomheder. Odense Kommune har imidlertid et ansvar for borgerne i området, og derfor er det på sin plads, at kommunen påtager sig opgaven med at få ryddet grunden for de mange ton kemikalier, herunder stærke koncentrationer af salpetersyre og svovlsyre. Også selv om kommunen ikke mener, at "der er en overhængende miljørisiko ved opbevaringen af kemikalierne", sådan som en kontorchef i Odense Kommune forklarer i dagens avis. Regningen må man efterfølgende få kradset ind fra de ansvarlige virksomheder. Sagen bør give myndighederne anledning til at gennemtænke, hvordan man skærper kravene til virksomheder, der anvender eller opbevarer kemikalier. For sådanne virksomheder skal drives ansvarligt. Også i Seden.

Sport

Fynboer fejrede sporten: Se de 10 bedste billeder fra Årets Sportsnavn

Fyn

2822 husstande uden strøm

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];