Annonce
Sydfyn

Vildsvinemysterie: Endnu et dødt vildsvin er strandet på Ærøs kyst

Dette døde vildsvin blev fundet på Risemark Strand mandag eftermiddag. Vildsvinet blev med det samme hentet af beredskabet og sendt til destruktion. Foto: Privat
Mandag eftermiddag fandt en kvinde et dødt vildsvin på Risemark Strand. Dermed er der fundet to døde vildsvin på de ærøske kyster indenfor to døgn. Dyrlæge og Fødevarestyrelsen mener, at det er en tilfældighed.

Ærø: En kvinde fandt mandag eftermiddag et dødt vildsvin på Ærø. Denne gang på Risemark Strand.

Dermed er der indenfor to døgn fundet to døde vildsvin på de ærøske kyster. Det første blev fundet søndag på Eriks Hale i Marstal.

Kvinden, der fandt vildsvinet på Risemark Strand, tog et billede af svinet og lagde det på Facebook, for at advare andre der gik tur på stranden, og derefter kontaktede hun den lokale dyrlæge, som med det samme tog kontakt til Fødevarestyrelsen.

- Beredskabet var i forvejen på øen for at hente det døde vildsvin på Eriks Hale, og de tog derfor vildsvinet på Risemark Strand med med det samme, fortæller dyrlæge Stephanie Østblom Elmsgård.

Hun mener, at det er et tilfælde, at der blevet fundet to døde vildsvin på øen indenfor to døgn.

- Det er tilfældigheder, og jeg har ikke hørt om flere tilfælde, siger Stephanie Østblom Elmsgård.

Det sammen mener Stig Mellergaard, der er chefkonsulent i Fødevarestyrelsens dyresundhedskontor.

I tirsdagens avis udtalte han, at der gennemsnitligt skyller to-tre døde vildsvin op på de danske kyster om året.

Så selvom han mener, at det er et tilfælde, at der nu er fundet to døde vildsvin op på Ærø, så medgiver han dog, at det også er lidt mærkeligt.

- Det er jo svært at filosofere over, hvad der er sket, men en forklaring kan være, at de er faldet i vandet i Tyskland - måske i en flod - og er flydt med havstrømmene op gennem Østersøen og er havnet på Ærø. En anden forklaring kan være, at de er faldet i vandet i Rügen, hvor der er nogle store vildsvinebestande, siger han.

Hvis der bliver fundet et tredje dødt vildsvin på Ærø, hvad gør I så?

- Så er vi ude i statistiske ekstremiteter, for vi oplever normalt kun to-tre gange om året, at et vildsvin skyller i land i Danmark, siger Stig Mellergaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce