Annonce
Indland

Vildsvinehegn justeres for at undgå sammenstød med dyr

Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Naturstyrelsen ser nu på en justering af vildsvinehegnet, der nedsætter risikoen for, at dyr får ben i klemme.

Naturstyrelsen vil justere dele af det 70 kilometer lange vildsvinehegn langs den dansk-tyske grænse, efter at et krondyr forleden blev fundet dræbt i hegnet.

- Det synes vi, der har ansvaret, heller ikke er særligt sjovt, og vi kan se, at det afføder stærke reaktioner.

- Derfor er vi forpligtet til at prøve at gøre noget for at undgå den slags situationer, siger skovrider og projektchef Bent Rasmussen, Naturstyrelsen Vadehavet.

Billeder af krondyret, der angiveligt led en langsom og pinefuld død efter at have fået en klov i klemme i hegnet, har de seneste dage floreret på sociale medier.

Tidligere på efteråret hang et rådyr fast i hegnet og måtte aflives af en landmand.

- Vi har kendskab til to dyr, der konkret har siddet fast, et krondyr og et rådyr.

- Så ved vi, at der er fundet et mindre antal hjortedyr i nærheden af hegnet, som er kommet til skade. Måske fordi de har siddet fast. Men der kan også være andre årsager, siger Bent Rasmussen.

Naturstyrelsen har taget kontakt til udvalgte lodsejere og jægerrepræsentanter for at finde en løsning på problemet.

- Vi prøver på at finde en teknisk løsning, så ben og klove ikke kan komme ind i maskerne og sætte sig fast.

- Det kan være noget med at gøre de øverste 60 centimeter af hegnet mere fintmasket på udvalgte strækninger, men det kan også være en anden teknisk løsning, siger han.

Der vil efter skovriderens mening ikke være behov for at justere hegnet på hele strækningen.

Det vil kun være nødvendigt de steder, hvor rå- og kronvildt ynder at springe over.

- Vi har fra starten vidst, at der i et eller andet omfang vil være dyr, der kommer til skade i hegnet. Sådan er det, uanset hvor man sætter hegn op.

- Så det handler om at minimere risikoen for, at der sker skader, mest muligt, siger skovrideren.

Han forventer, at en løsning på problemet kan være klar i begyndelsen af det nye år.

Der er ifølge skovrideren luft i budgettet til justering af hegnet.

Oprindeligt var der afsat 80 millioner kroner til hegnet, men indtil videre lyder regningen på cirka 45 millioner kroner.

Hos WWF Danmark er seniorbiolog Thor Hjarsen skeptisk i forhold til meldingen fra Naturstyrelsen.

- Nu ved vi ikke, hvilke justeringer af hegnet der kommer. Men hegnets grundlæggende konstruktion er problematisk. Det er et hårdt stadionhegn, der er konstrueret på en måde, der ikke giver dyr mange chancer, siger han.

Organisationen har klaget til Bern-konventionen over hegnet, som efter WWF Danmarks opfattelse hindrer vilde dyrs mulighed for at sprede sig.

Bern-konventionen handler om beskyttelse af Europas vilde dyr og planter samt naturlige levesteder.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Byråd sætter punktum for Odeon-sag: Men der mangler stadig en undskyldning

Leder For abonnenter

Odeon har tumlet rundt som en beruset balletdanser

Det er ynkeligt, at selskabet bag Odeon ikke vil undskylde de løgne, som man var sendt ud i offentligheden for at dække over sagen om den systemkritiske kinesiske dansetrup Shen Yuns aflyste optræden i musik- og teaterhuset. Odeon-selskabet har, som det fremgik af avisen tirsdag, i stedet valgt at "beklage" sin optræden via en advokat, men man har ikke haft mod og mandshjerte nok til at sige det lille, men vigtige ord "undskyld". Det er uhørt dårlig stil; en uforskammet opførsel. Derfor må man håbe, at Odeon tager ved lære af forløbet og den berettigede kritik, der er blevet rejst mod selskabet. For selvfølgelig skal man undskylde, når man stikker en løgn. Odeon har i Shen Yun-sagen tumlet rundt som en beruset balletdanser midt i et balletkompagni. Man har løjet for offentligheden, og man har løjet for sin kontraktpartner, Odense Kommune. Det har absolut ikke været kønt at se på. Det er blevet grundigt tilbagevist, at aflysningen af den kinesiske dansetrups optræden skyldtes pres fra det kinesiske regime. Der findes ganske enkelt ikke skyggen af dokumentation for, at den kommunistiske supermagt Kina har forsøgt at diktere programmet i et musik- og teaterhus i hjertet af Danmark. Der er andre og bedre forklaringer på, at Shen Yun-truppen ikke fik lejlighed til at optræde i Odeon. Alene det faktum, at truppen er ukendt i offentligheden og derfor næppe ville have haft gennemslagskraft til at samle et større publikum i Odeon, kan begrunde, at truppen fik et nej fra Odeon. Det kunne man imidlertid have sagt højt og dermed sparet sig selv for megen ballade. Ligesom man fra Odeons side kunne have sagt, at der var åbenlyse samarbejdsproblemer mellem den kinesiske trup og musik- og teaterhuset. Det er nu engang altid bedst at sige tingene, som de er - også når det er ubekvemt. Selv om sandheden ifølge mundheldet er ilde hørt, er sandheden altid at foretrække. Derfor må Odeon mande sig op og lære at sige tingene, som de er. Også, når det handler om at afvise ukendte, kinesiske dansere. Alt andet er ynkeligt.

Annonce