Annonce
Erhverv

Vildsvinehegn giver fyldt ordrebog og nye arbejdspladser hos Fredericia-virksomhed

Peter Hove Olesen/Ritzau Scanpix
Fredericia-virksomhed skulle forklare, hvordan man kunne bygge vildsvinehegn væsentligt billigere end andre.

Det 70 kilometer lange vildsvinehegn, der mandag står klar langs den dansk-tyske grænse, har skabt nye arbejdspladser og en fyldt ordrebog hos Fredericia-virksomheden SER Hegn.

- Vi har brugt det som en kæmpe hegnsskole og indført ny teknologi, som vi nu ruller ud i alle vores afdelinger.

- Det kan ikke beskrives, hvor stor en betydning den her opgave har haft for vores firma, siger direktør Henrik Hallenberg Rasmussen.

Det første spadestik til hegnet, der skal holde vildsvin ude af Danmark, blev taget i januar.

Det sidste hegnsfag i vildsvinehegnet monteres mandag formiddag.

Et bredt flertal i Folketinget står bag beslutningen om at etablere hegnet, og der blev afsat 80 millioner kroner til opgaven.

Men SER Hegn kunne ifølge direktøren klare opgaven for 34 millioner kroner og vandt udbuddet.

- Vi tog chancen og indførte ny teknologi i tilbudsfasen. Det har vist sig, at det holdt, forklarer Henrik Hallenberg Rasmussen.

Kun en enkelt gang i forløbet rystede han på hænderne over opgaven:

- Sidste år ved denne tid fik vi et brev fra regeringen, hvor vi blev bedt om at forklare vores usædvanlige lave tilbud. Da var jeg bange.

- Vi havde jo gennemregnet vores tilbud, men vi gjorde det lige et par gange yderligere.

- Det er klart, at når der er over 30 millioner op til nummer to tilbudsgiver, så bliver man lidt nervøs, siger Henrik Hallenberg Rasmussen.

Det er indførelse af ny teknologi, der ifølge direktøren har gjort det muligt at løse opgaven billigere.

- Vi har udviklet en maskine, der driver jernpælene halvanden meter i jorden med gps-teknologi.

- Så hvor to mand før kunne nå 40 pæle med en dagsproduktion, så kan en mand nu sætte 130 pæle, forklarer han.

Desuden fræser en maskine render til hegnet i stedet for at grave dem.

12 medarbejdere blev ansat til at montere hegnet. De bliver nu en del af den faste stab med i alt 65 montører landet over.

Ordrebogen er fyldt, og det har vildsvinehegnet en stor del af æren for, lyder det fra direktøren.

Den samlede pris for vildsvinehegnet lander ifølge Naturstyrelsen på 45 millioner kroner.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Mit Sverige in memorian

Min barndoms Sverige var også min mors og min farfars Sverige. Det var familiebesøg i min mors moster Adeles røde hus i skoven i Halland. Stedet, der stadig emmede af sommerferie paradis for min mor og hendes broder, Roland, i en svunden tid. Familien passede gården som generationer havde gjort det før dem. Adele og hendes broder, Henning, sled og slæbte med at passe besætningen og dyrke den stenede jord. Familiens blod og jord gik i et. Adele og Henning Nilsson døde mætte af dage, ikke fattige, heller ikke rige. Gravstenene på kirkegården i Hishult minder om, at de udgjorde grundstammen af etniske svenskere. Hårdt arbejde havde de, men til gengæld ærligt arbejde fra en tid med et fornuftspræget Sverige, hvor rettigheder og pligter fulgtes ad. Min farfars mor ankom til København fra Blekinge omkring forrige århundredeskifte lige som 100.000 andre etniske svenskere. Som et broderfolk gled de ind i en dansk hverdag på alle niveauer af samfundet. Kun de mange svenske slægtsnavne minder om fortiden. Min oldemor stod på et tidspunkt alene med farfar. Oldemor klarede skærene, og min farfar fandt sin mors fødested i Mørrum, før han gik bort. Ringen blev sluttet. Min længsel mod Sverige er en stærk, ubetinget kærlighed. Det er svenske traditioner, det er Abba, trubadouren Cornelis Wreeswijk, pianisten Jan Johansson, og gensynsglæde med familien i Helsingborg og Skanør. Det er en togtur med Indlandsbanen til Lapland for 40 år siden. Båndene holder trods de mange år, som er gået. Minderne er mange. Jeg sætter en ære i at tale svensk med min familie. Det er velkendt, at Sverige som humanistisk stormagt er ved at blive ført ud over afgrunden. Klinisk renset for fordomme går der en lige linje fra internationalisten og marxisten, Palmes, Rigsdags forslag i 1975 om at gøre Sverige multikulturelt til dagens verdensrekord i antallet af bombesprængninger og voldtægter. Den grænseløse tolerance over for indvandring udvikler sig til en forbrydelse, når det man tolererer er ondskab. Når politikere ved eller bør vide, at indvandring fra 3. verdenslande forøger faren for personfarlig kriminalitet, så mister de deres legitimitet ved ikke at sige fra. I Sverige har den politiske mangfoldigheds utopi udviklet sig til befolkningens modsvarende trøstesløs dystopi i bedste Blade Runner stil med endeløse kampe mellem bevæbnet politi og velorganiserede indvandrerbander. En officiel statsbegravelse kunne være en passende måde, at ære det Sverige politikerne og et flertal af svenskerne selv har lagt i graven; Midnatssolens, de dybe skoves, Pipi Langstrømpes og Emil fra Lönnebergs underfundige Sverige, men også den moderne velfærdsstat funderet på fred fremgang og sikkerhed. Hvil i fred, du blågule, du vil blive savnet, så længe der er nogen, der kan huske dig, du fria, du fjällhōga nord.

Middelfart

Se hele programmet: Navne til Rock Under Broen 2020 afsløret - med populær popduo som genganger

Annonce