x
Annonce
Nordfyn

Vilde dyr: Pas på - du kan møde en odder på vejen

De nye skilte er placeret på begge sider af Bybækken, der løber under Odensevej. Undersøgelser fra Vejdirektoratet har vist, at skiltet får bilisterne til at sænke farten med to-tre kilometer i timen. Foto: Betty Rasmussen
To nye advarselsskilte på Odensevej lige uden for Bogense skal advare trafikanterne om, at de kan risikere at møde en odder, der krydser vejen. Kommunen mangler stadig den formelle tilladelse til at sætte skiltene op.

Bogense: Hvis du i den seneste tid har kørt på Odensevej til eller fra Bogense, har du sikkert set de nye skilte, der er sat op på begge sider af vejen kort før, Bybækken løber under vejen.

Trekantede advarselsskilte med et dyr på. Et dyr, som vi ikke er vant til at blive advaret mod på de danske veje.

Det er en odder. Og skiltene er sat op for at advare trafikanter om, at en af de oddere, der er observeret i nordfynske vandløb, kan finde på at krydse vejen. For odderen bryder sig ikke om at svømme under en vej, den foretrækker at løbe over vejen.

- Og en odder kan faktisk blive dobbelt så tung som en stor ræv, så det kan medføre ulykker, hvis man kører ind i sådan en eller forsøger at undvige den, fortæller vejingeniør i Nordfyns Kommune Tom Hørmann.

Odderen er et fredet dyr, der er omfattet af EU's beskyttelsesdirektiv, men advarselsskiltene er altså primært sat op af hensyn til trafiksikkerheden, siger Tom Hørmann, der - naturligt nok - ikke har noget bevis for, at en odder rent faktisk har krydset Odensevej. Men han har hørt rygter om det.

Annonce

Skilte sat op i utide

Egentlig burde de to odder-skilte slet ikke være sat op endnu. Skiltene er så nye, at de ikke er godkendt til almindeligt brug endnu. Foreløbig har Vejdirektoratet sat odderskilte op i nærheden af Skive i en tre-års forsøgsperiode.

Tom Hørmann har søgt Vejdirektoratet om, at Nordfyns Kommune kan få dispensation til at sætte de to skilte op som et forsøg ligeledes i tre år, men har endnu ikke fået svar fra Vejdirektoratet.

Derfor var medarbejdere i vej-afdelingen lidt for hurtigt ude, da de bestilte skilte dukkede op, så skiltene blev sat op ved Bybækken, før der var grønt lys til det fra myndighederne.

- Jeg har talt med Fyns Politi, og vi var enige om lige at vente at se, hvad Vejdirektoratet svarer på henvendelsen, og hvis ikke vi får svar inden for overskuelig fremtid, så blænder vi dem af, indtil jeg får et svar, siger Tom Hørmann.

Ud over at advare bilister mod, at oddere kan finde på at krydse Odensevej, er der også udlagt trædesten langs vandløbet under vejen i et forsøg på at lokke odderen til at holde sig fra vejen.

Det var i november sidste år, at en medarbejder i Vand og Miljø i Nordfyns Kommune fandt sikre tegn på, at mindst to oddere opholder sig i Bogense Bybæk, ligesom der også blev fundet oddere i tre andre nordfynske vandløb.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Danmark

Live: Børn og lærere er ikke forsøgskaniner, siger Søren Brostrøm

Mindeord For abonnenter

Mindeord: Pia Tørving var sprællevende, spændende og engageret - sådan vil vi huske hende

Annonce