Annonce
Gear

Vilde billeder: Danskere dyrker forladte steder

Som børn elskede de at gå på opdagelse i forladte steder. I dag har de rejst i mere end 30 lande for at forevige steder, som mennesket for længst er forsvundet fra. Her kan du møde de to eventyrer Morten Kirckhoff og Jan Elhøj og gå på opdagelse i deres billeder.

Hvordan kom I i gang med at opsøge forladte steder og tage billeder af dem?

- Vi er barndomsvenner og har altid elsket at gå på opdagelse. Som unge drenge elskede vi at finde forladte steder. I teenageårene var vi en del af graffitimiljøet, hvor man kommer mange forladte steder. For os har det altid været forbundet med sjov og spænding at være sådan nogle steder. Vi dokumenterede aldrig det, vi oplevede, men det begyndte at at gøre for 10 år siden. Vi kørte rundt i Danmark og fandt forladte sommerhuse, tandlægeklinikker og millionvillaer. Alle forladte, men stadig fyldt med inventar. På det tidspunkt begyndte vi også at rejse efter forladte steder i udlandet, og vi fandt ud af, at det ikke kun var et fænomen i Danmark.

Bag om projektet

Morten Kirckhoff og Jan Elhøj er barndomsvenner og har interesseret sig for forladte steder, siden de var drenge.

For 10 år siden begyndte de at fotografere forladte steder i Danmark. Kort efter begyndte de at rejse verden rundt for at opsøge forladte huse, fabrikker, slotte og forlystelsesparker. De har foreløbigt rejst i 30 lande. Blandt andet Kina, Rusland, Sri Lanka, USA, Estland og mange lande i Europa.

De to eventyrer har fire regler: De bryder aldrig noget op for at komme ind til et forladt sted. De iscenesætter aldrig noget på billederne. De fjerner aldrig noget fra stederne. Og de fortæller aldrig, hvor stederne er.

Morten Kirckhoff og Jan Elhøj har udgivet tre fotobøger om deres projekt med at dokumenterer forladte steder. "Abandoned 3" udkom sidste år og er den seneste i rækken.

Du kan læse mere om projektet på www.forladtesteder.dk. Det er også her, man kan købe Morten Kirckhoff og Jan Elhøjs bøger.

GØDNINGSFABRIK I ALBANIEN: I 1966 blev en af de største fabrikker i Albanien opført i byen Fier. Fabrikken fungerede både som kraftværk og gødningsfabrik, indtil det kommunistiske styre kollapsede i 1991. I dag sta?r omra?det hen og huser vilde hunde og skrottyve, som leger kispus med vagterne. Da Morten Kirckhoff og Jan Elhøj gik på opdagelse i fabrikken, var der trukket så meget vand ind, at der levede tusindvis af frøer inde i fabrikken. De to danskere overnattede i øvrigt i deres soveposer på fabrikken, mens vagter patruljerede med maskingeværer uden for - ganske uvidende om de to danskere tilstedeværelse. Foto: Morten Kirckhoff og Jan Elhøj
UNIKT SLOT I ITALIEN: Jan Elhøj (tv.) og Morten Kirckhoff har opsøgt og fotograferet forladte steder i mere end 30 lande i hele verden. Her står de midt i et forladt slot et sted i Toscana. Slottet, der hedder Non Plus Ultra, blev opført i 1605 af Ximenes d'Arangona, der var en del af datidens rigeste familier i Europa. Storheden er ikke til at tage fejl af. Heller ikke selv om slottet står øde hen og kun blive overvåget af vagter. Foto: Jan Elhøj og Morten Kirchhoff

Hvorfor er forladte steder interessante?

- Der er noget fascinerede ved at stå på et sted, som har mistet al betydning. Lige siden vi som mennesker boede i huler, har vi indrettet os og samlet på ting, som har en betydning for os. Om det så er i vores hjem eller på en fabrik. Det er steder, som har en funktion i vores liv. Men lige pludselig kan der ske noget, som gør, at funktionen forsvinder, og tingene mister deres betydning. Men hvorfor? Det spørgsmål dukker altid op, ligegyldigt om vi står i et forladt hus, kirke, fabrik eller forlystelsespark. Den der totale ophævning af et steds betydning og alle de ting, der er blevet efterladt, er interessant.

Hvordan finder i frem til stederne?

- Det er vores store fabrikshemmelighed. I starten kørte vi bare rundt i Danmark og var nysgerrige. Og på en familietur ned gennem Europa kan man også få øje på en hel del interessante steder. I dag bruger vi digitale hjælpemidler til at følge spor, som dukker op. Vi læste for eksempel en artikel, der handlede om at katolicismen har det hårdt i Polen, og at det betyder, at mange små kirker må lukke. Den historie forfulgte vi, og vi brugte flere måneder på at plotte kirke ind på et kort, inden vi tog af sted. Senere hørte vi om nogle turister i Japan, der havde forvildet sig ind i en lukket zoologisk have og havde fundet et forladt slangelaboratorium. Vi fandt den præcise lokation ved hjælp af metatags på nettet og gps-koordinator. Man kan godt sige, at vi er blevet en slags trofæ-jægere. Vores "dyr" er blevet vildere og større med årene. I dag planlægger vi næsten vores ture som operationer.

BILKIRKEGÅRD I USA: Morten Kirckhoff og Jan Elhøj har opsporet og fotograferet et hav af bilkirkegårde. Blandt andet i Danmark, Sverige og USA. Her er vi i sidstnævnte land, hvor en sort Cadillac af ukendte årsager er endt sine dage i en skov. Tilgroet og tilsyneladende ikke i stand til at køre. Foto: Morten Kirckhoff og Jan Elhøj
NARA DREAMLAND I JAPAN: "Vi har aldrig tilbragt så lang tid på ét sted. Menneskerne har forladt forlystelsesparken. Magien er der stadig". Sådan skriver de to danske eventyrer selv om deres billeder fra den forladte forlystelsespark i Japan. Parken blev bygget i 1961, men lukkede i 2006 efter mange år med økonomiske rutsjebaneture. Foto: Morten Kirckhoff og Jan Elhøj

Hvad gør I, hvis stederne er bevogtede?

- Vi går ind om natten. Og så sover vi i vores soveposer på slottet, fabrikken, eller hvad vi nu har fundet, der er forladt. Vi vågner af morgenlyset, og så har vi en hel dag til at gå på opdagelse og fotografere. Velvidende at vagterne passer på os. Om natten sniger vi os ud igen. Indimellem bliver vi opdaget. Men vi har blandt andet en regel om, at vi aldrig må bryde noget op for at komme ind på forladte steder. Vi kan altid vise, hvordan vi kom ind, hvis vi bliver opdaget.

På jeres hjemmeside skriver I selv, at I til tider trænger ind ulovligt. Har det nogensinde givet jer problemer?

- På en rejse i Albanien blev vi opdaget af vagter med maskinpistoler og skudsikre veste. I Ungarn blev vi engang opdaget af en vagt og hans schæferhund klokken to om natten, fordi havde lagt os til at sove i det, der viste sig at være hans rum, på en nedlagt fabrik. Og sidst vi var i Frankrig, blev vi opdaget af politiet. Når det sker, er vi altid ydmyge og spiller aldrig op. Vi plejer at lege dumme turister og siger "Er museet lukket?". Så plejer vagterne vagterne bare at vise os ud.

Annonce
POWERPLANT K I UNGARN: 8 ud af 10 gange går Morten Kirckhoff og Jan Elhøj skuffet fra et forladt sted. Enten fordi det ikke var, som de havde forestillet sig, eller fordi de ikke kunne komme ind. Da de rejste rundt i Ungarn havde de dog heldet med sig, da de opsøgte det nedlagte el-værk Powerplant K, som havde leveret elektricitet til Budapest siden 1910 og frem til lukningen. Morten Kirckhoff og Jan Elhøj sneg sig uden om vagterne og endte i kontrolrummet med det ovale glasloft (billedet), som blev designet den ungarske arkitekt Virgil Borbíró i 1927. Foto: Morten Kirckhoff og Jan Elhøj
SLANGELABORATOIRUM I JAPAN: Det vildeste sted, de har oplevet. Sådan beskriver Morten Kirckhoff og Jan Elhøj det forladte slangelaboratorium, de læste om på de sociale medier og senere selv fandt frem til. Det 30 kvadratmeter store lokale var fyldt med slanger i formaldehyd. Som de to danskere siger: "Vi har fundet mange mærkelige ting, de steder vi har været: rumraketter, ligkistemagasiner og alt muligt andet. Men et slangelaboratorium? Det var en intens oplevelse." Foto: Morten Kirckhoff og Jan Elhøj

I har fire regler: I må ikke bryde noget op. I må ikke iscenesætte noget. I må ikke fjerne noget fra stederne. Og I fortæller aldrig, hvor stederne er. Hvorfor er det vigtigt med de regler?

- Det handler om at kunne retfærdiggøre det, vi gør, og alle de fede oplevelser, vi får. Det giver et kick at se og fotografere forladte steder. Men vi vil ikke være skyld i, at stederne bliver smadret, eller at tingene bliver stjålet derfra. Det, vi gør, bevæger sig på grænsen mellem at være lovligt og "trespassing". Derfor gør vi alt, hvad vi kan, for at holde vores sti ren. Vi tager ikke noget, så vi ikke kan blive anklaget for at stjæle. Og vi bryder aldrig noget op, så vi kan altid vise, hvordan vi kom ind, hvis vi bliver opdaget.

Hvorfor er det vigtigt for jer at dokumentere stederne med jeres kamera?

- Fordi vi tit er det sidste vidnesbyrd. Alle de steder, vi fotograferede til vores første bog (de har udgivet tre fotobøger fra deres rejser, red.) findes ikke længere. Alt er væk. For os handler det om at dokumentere de steder, som forsvinder. Det giver os også mulighed for at give andre et kig ind i den verden, vi oplever.

I har set mere end 1000 forladte steder. Hvad er det vildeste, I har set?

- Det må være slangelaboratoriet i den lukkede zoo i Japan. Det var en crazy oplevelse at finde det her 30 kvadratmeter store lokale, der stod kolber fyldt med slanger og formaldehyd over det hele. Nogle af kolberne var smadret, og der lå slangeskeletter på gulvet. Vi har fundet mange mærkelige ting, de steder vi har været: rumraketter, ligkistemagasiner og alt muligt andet. Men et slangelaboratorium? Det var en intens oplevelse.

SPØGELSESBY I SVALBARD: Sportshal, øvelokale, børnehave, skole og kulturhus. Pyramiden, en sovjetisk og senere russisk bosættelse, var et helt samfund i sig selv. Her sørgede det statsejede mineselskab Arktikugol og alle dets medarbejdere for, at der var liv i byen, lige indtil hele molevitten lukkede 10. januar 1998 på grund af dårlig økonomi. Kort efter var alle familier sejlet hjem til Rusland. I dag er Pyramiden en spøgelsesby, hvor der først og fremmest lever isbjørne. Derfor havde Morten Kirckhoff og Jan Elhøj rifler med, da de forevigede det forladte sted med deres kameraer. Foto: Morten Kirckhoff og Jan Elhøj
HOSPITAL I USA: På en af deres rejser til USA, fandt Morten Kirckhoff og Jan Elhøj frem til et gammelt universitetshospital, som blev lukket for cirka 10 år siden. I lokalet på billedet, som har været brugt til undervisning, er der bænke til de studerende, som har overværet obduktioner af de lig, der er blevet opbevaret i de kølebokse, som også ses på billedet. I skufferne ligger der save, skalpeller og boremaskiner. Foto: Morten Kirckhoff og Jan Elhøj

Hvad er det mest mærkelige forladte sted, I har oplevet på jeres ture?

- Det var en kæmpevilla i Tyskland. Der stod blandt andet et flygel i huset, der var jazzplader og flasker i hjemmebaren. Man kunne se, der var blevet levet et smukt og rigt liv. Men i gangen stod der en gravsten med et navn på. Vi fandt ud af, at det var endt i en slagsmål mellem arvingerne. Så voldsomt, at farens gravsted ikke var blevet passet. Huset havde stået sådan i 15 år og var gået i forrådnelse. Men man kunne stadig fornemme det smukke jetsetliv. Den kontrast vidner om, at livet ikke er en dans på roser. Heller ikke selv om man har mange penge.

Bliver I nogensinde skuffede, når I komme frem til et forladt sted?

- Det gør vi 8 ud af 10 gange. Vi håber altid, at vi bliver mødt at det vildeste sted. Men der går lang tid, fra vi hører om et sted, til vi står der. Inden vi er fremme kan stedet være væk, købt eller brændt ned. Skuffelsen er mangfoldig. Nogle gange kan vi ikke komme ind, andre gange er det er bare ikke mere. Men der er tusindvis af steder, der bare venter på at blive opdaget.

LILLYS HUS I DANMARK: Det ser ud, som om ejeren af dette hus lige er gået ud af døren. Men ifølge Morten Kirckhoff og Jan Elhøj er det mere end 10 år siden, huset - som de kalder Lillys hus i Danmark - har været beboet. Askebægere i ler, strikketøj, plaider og ikke mindst den gamle, ikoniske Davre-Gryn-plakat i stuen sørgede for, at de to danskere blev mindet om, hvordan det så ud hos hjemme hos deres bedsteforældre. Huset er så småt begyndt at gå i forrådnelse. Foto: Morten Kirckhoff og Jan Elhøj
NARA DREAMLAND I JAPAN: "Vi har aldrig tilbragt så lang tid på ét sted. Menneskerne har forladt forlystelsesparken. Magien er der stadig". Sådan skriver de to danske eventyrer selv om deres billeder fra den forladte forlystelsespark i Japan. Parken blev bygget i 1961, men lukkede i 2006 efter mange år med økonomiske rutsjebaneture. Foto: Morten Kirckhoff og Jan Elhøj

Hvad er jeres næste rejsemål?

- Jordan, Kasakhstan og Rusland. Og så har vi Grønland i tankerne. Der står en masse forskerhytter, som forskerne bare smækkede døren til, da de smuttede. Og så er der nogle spændende militæranlæg, som amerikanerne byggede. Men vi vil helst ikke sige mere lige nu.

Hvad er det ultimative forladte sted, som I endnu ikke har besøgt og fotograferet?

- Camp Century i Grønland. Det er en gammel base under indlandsisen, som amerikanerne begyndte at bygge i 1958. Det var meningen, at der skulle kunne bo flere tusinde soldater, og der var både sovepladser, biograf og købmand under isen. Men basen lukkede, og det hele blev svejset til. Det vil være den ultimative oplevelse at komme derind.

SPØGELSESBY I SVALBARD: Sportshal, øvelokale, børnehave, skole og kulturhus. Pyramiden, en sovjetisk og senere russisk bosættelse, var et helt samfund i sig selv. Her sørgede det statsejede mineselskab Arktikugol og alle dets medarbejdere for, at der var liv i byen, lige indtil hele molevitten lukkede 10. januar 1998 på grund af dårlig økonomi. Kort efter var alle familier sejlet hjem til Rusland. I dag er Pyramiden en spøgelsesby, hvor der først og fremmest lever isbjørne. Derfor havde Morten Kirckhoff og Jan Elhøj rifler med, da de forevigede det forladte sted med deres kameraer. Foto: Morten Kirckhoff og Jan Elhøj
DINER I USA: Tynd kaffe og tykke pandekager. Det er ikke svært at forestille, at der er blevet serveret breakfast på denne diner på en indfaldsvej i West Virginia, USA. Da Morten Kirckhoff og Jan Elhøj knipsede løs med deres kameraer, fandt de ud af, at stedet har været lukket i 10 år. Den eneste grund til, at dineren ikke er blevet revet ned, er, at den ligger ved siden af en aktiv benzintank. Foto: Morten Kirckhoff og Jan Elhøj
LEVENDE BILLEDER: Jan Elhøj (tv.) og Morten Kirckhoff rejser verden rundt for at forevige forladte steder med deres kameraer. Det er forløbigt blevet til tre fotobøger og programserien "Alt forladt" på DR. Foto: PR
GAMMELT BORDEL I USA: Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det. Her har Morten Kirckhoff og Jan Elhøj foreviget et gammelt bordel somewhere i USA. Huset har stået tomt i mange år og er ikke blevet solgt. Om det er fordi, alle de lokale kender historien om stedet, eller om det er den ringe forfatning, huset er i, vides ikke. Som Morten Kirckhoff og Jan Elhøj siger: "Hvis bare væggene kunne tale." Foto: Morten Kirckhoff og Jan Elhøj
NARA DREAMLAND I JAPAN: "Vi har aldrig tilbragt så lang tid på ét sted. Menneskerne har forladt forlystelsesparken. Magien er der stadig". Sådan skriver de to danske eventyrer selv om deres billeder fra den forladte forlystelsespark i Japan. Parken blev bygget i 1961, men lukkede i 2006 efter mange år med økonomiske rutsjebaneture. Foto: Morten Kirckhoff og Jan Elhøj
FORAN KAMMERAET: Indimellem foreviger Morten Kirckhoff og Jan Elhøj også sig selv med de steder, de finder frem til. Her i en forladt kirke. Foto: Morten Kirckhoff og Jan Elhøj
Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Usandsynlig uheldig dødsulykke: Ældre mand forsøgte at komme væk fra skinnerne - gik ud foran tog

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Sport

Stærkt Superligamandskab gæster bundproppen Middelfart onsdag - mulig debut for nyborgenser i målet

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ny ansættelse skaber et nyt hul: Sjette folkeskole skal have ny leder

Odense

Konservative vil sætte tommelskruerne på arbejdsløse med lange uddannelser: De skal sendes i nyttejob efter tre måneder

Odense Håndbold For abonnenter

Formstærk Reinhardt i spidsen - Odense Håndbold i kamp mod Mulle og kompagni

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

GOG For abonnenter

GOG mod finner: Navne med en hal-speaker der kom galt afsted og skydevåben

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Danmark

Heunicke: Flere skal vaccineres hvis Danmark skal være åbent

Nyborg

248 dage til Tour de France: Trofæet er hjemme

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Snittet i halsen: Kvinde overfaldt ældre mand i hans hjem

Assens

Analyse: Derfor ligner Søren Steen Andersen en sikker vinder af valget i Assens Kommune

Annonce