Annonce
Faaborg-Midtfyn

Vild transport: Se på video hvordan to gamle togvogne kommer fra landevejen til skinnerne i Korinth

To gamle personvogne fra Kertemindebanen kørte på skinner fra Nordsjælland til Nyborg og derfra med blokvogn til Korinth, hvor to kranvogne løftede dem ned på skinnerne. Det var en vild dag for Syd Fyenske Veteranjernbane, som fik nyt materiel for første gang siden 1994.

Korinth: I gamle dage ville det være en smal sag at få et par togvogne fra Nordsjælland til Korinth. De kunne jo bare køre på skinner hele vejen.

Men det er snart mange år siden, der har været skinner mellem Ringe og Korinth. Her er der i dag natursti, hvor fodgængere, cyklister, ryttere og så videre kan nyde den skønne natur.

Og så må Syd Fyenske Veteranjernbane jo finde på en anden løsning, når de skal have transporteret to gamle personvogne fra Nordsjælland til Korinth.

Annonce
Det så vildt ud, da de to gamle togvogne på blokvogne rullede hen ad Reventlowsvej og rullede ind på Kaj Lykkesvej i Korinth fredag formiddag. Foto: Palle Søby

Løsningen blev sådan her - og den var faktisk ret genial:

Først kørte Nordsjællands Veterantog med deres eget lokomotiv de to vogne fra Græsted til Roskilde. Her blev de koblet på et vogntog, som Danmarks Jernbanemuseum skulle have til Odense.

Torsdag aften blev de to vogne læsset af i Nyborg, hvor Jørn Knudsen og Jørgen Christensen fra Syd Fyenske Veteranjernbane vågede over vognene hele natten. Tidligt fredag morgen kom to kranvogne og løftede vognene op på to blokvogne, som så kørte hele vejen ad rute 8 til Korinth.

De to kraner har løftet den første vogn af blokvognen, som er trillet væk, og nu kan vognen blive sænket ned på  skinnerne i Korinth. Foto: Palle Søby

Lidt efter klokken 11 fredag formiddag kunne hele kortegen svinge ind ad Kaj Lykkesvej og køre op langs Korinth Station.

Her blev de to vogne én efter én kørt hen over skinnerne på rangerterrænet. De to kraner løftede vognen så meget op, at blokvognen kunne trille væk, hvorefter vognen blev sænket ned på skinnerne. Voila!

Første gang i 27 år

Jørn Knudsen, formand for veteranjernbanen, var en både glad, lettet og træt mand, da de to gamle vogne var kommet godt på skinner i Korinth. For det var en historisk dag for veteranjernbanen.

Jørn Knudsen, formand for Syd Fyenske Veteranjernbane, var både glad, lettet og træt, da de to gamle vogne var kommet godt på skinner i Korinth. Foto: Palle Søby

- Det er lidt af en sensation, for det er første gang siden 1994, at vi får nyt materiel. Og det er en drøm, der går i opfyldelse at få teaktræsvogne med åbne endeperroner. Det har vi sukket efter i mange, år, siger Jørn Knudsen.

De to vogne er fra 1911 og 1914 og har begge levet deres liv på den gamle jernbane Odense-Kerteminde-Martofte, indtil den lukkede i 1966. Og nu kommer de så fra Nordsjællands Veterantog i Græsted.

De gamle togvogne måtte ad landevejen fra Nyborg til Korinth - her ruller de ind i byen lidt over 11 fredag formiddag. Foto: Palle Søby

- Den ene af vognene har kørt i mange år, og den kan vi sætte direkte i drift med det samme. Den anden har ikke kørt i en årrække og var faktisk tæt på at blive hugget op. Den skal vi i første omgang have i depot i Pejrup, og så skal den sættes i stand. Så der går nogle år, inden vi kan bruge den, fortæller Jørn Knudsen.

Annonce

Byttehandel

Den vogn, der kan køre med det samme, er i virkeligheden et "langstidslån" - eller en byttehandel, idet Nordsjællands Veterantog i stedet låner en af Syd Fyenske Veteranjernbanes vogne. Den anden vogn har veteranjernbanen købt til skrotpris.

Det var noget af et skue, som involverede to blokvogne og to kranvogne, da Syd Fyenske Veteranjernbane fik leveret to gamle personvogne fra Nordsjælland. Foto: Palle Søby

- Med coronarestriktioner kan vi til sommer sælge 100 billetter i stedet for 80 per tur. Og når der ikke er corona, øger vi det samlede antal pladser fra 169 til 213, så vi får 44 ekstra pladser på den måde, nævner Jørn Knudsen.

Annonce

Drama: Vognen hældede

Der nåede at komme lidt drama på, for da den anden vogn skulle læsses af, begyndte den pludselig at hælde faretruende til den ene side. Men de kompetente kranfolk fik flyttet stropperne, så de i stedet for at gå rundt om bufferne blev viklet rundt om vognens hjulaksler, og så kom også den anden vogn fint på plads på sit nye skinnelegeme.

Men det er også et par tunge sager - den tungeste vejer 17 ton, og de er begge cirka 13 meter lange.

Så er det ved at være overstået. Begge vogne er kommet på skinner, og Jørn Knudsen, formand for Syd Fyenske Veteranjernbane, kan glæde sig over det første nye materiel i 27 år. Foto: Palle Søby
Så er den første vogn kommet på skinner i Korinth. Til venstre Syd Fyenske Veteranjernbanes diesellokomotiv, som bagefter kørte de to "nye" vogne til remisen i Pejrup. Foto: Palle Søby
Det kan man vist roligt kalde et vogntog, som her ruller ind i Korinth. Foto: Palle Søby
De to blokvogne med de to gamle togvogne er kommet ind på Kaj Lykkesvej efter turen fra Nyborg. Foto: Palle Søby
Så er den anden vogn ved at blive læsset af ved stationen i Korinth. Foto: Palle Søby
Der måtte håndkraft til for at skubbe vognen det sidste stykke hen til lokomotivet. Foto: Palle Søby
Syd Fyenske Veteranjernbanes eget diesellokomotiv sørgede for den videre transport fra Korinth til remisen i Pejrup. Foto: Palle Søby
Blokvognen bakker ind på Syd Fyenske Veteranjernbanes rangerterræn i Korinth. Foto: Palle Søby
Det er en drøm for Jørn Knudsen at få teaktræsvogne med åbne endeperroner, og dem fik Syd Fyenske Veteranjernbane hele to af på én gang. Foto: Palle Søby
Syd Fyenske Veteranjernbane får to gamle vogne leveret med blokvogn til stationen i Korinth.
Syd Fyenske Veteranjernbane får to gamle vogne leveret med blokvogn til stationen i Korinth.
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Efter ballade på værtshus: Ung kvinde overfaldt betjent

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Flere bilister kogte over, da farten blev sænket til 80 km/t: Forfulgte forankørende og passede ham op ved frakørslen

OB For abonnenter

Kommentar: Det er for tidligt at nedgøre OB efter nederlaget mod FCK

Sport

Middelfart i nød: Jagter desperat målmand

Odense

Tidligere landmand er gået til kamp for rent drikkevand: - Denne gang skal vi være på forkant

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Debat

Ikke kun Assens Kommunes svigt

Odense

Varmt boligmarked og flere togafgange: Nu tør landsby ved Odense drømme om købmand og arbejdspladser

Sport

Fynboer sætter ny olympisk rekord på cykelbanen

Faaborg-Midtfyn

Det vrimler med katte i hele kommunen: -Lad være med at fodre den fremmede kat - den bliver hængende

Odense For abonnenter

Drikkevandet bliver testet for pesticider: Men giftige planter kan også være en trussel

Fyn

Se videoen: Hej, her kommer jeg - Hubot kører med blodprøver på OUH

Annonce