Annonce
Sport

Vild sejr til Tyskland: Var det verdensmesterens vendepunkt?

Marco Reus, Toni Kroos og Mario Gomez var tre af vinderne hos Tyskland i kampen mod Sverige. De bør starte mod Sydkorea onsdag. Foto: Jonathan Nackstrand/Scanpix

Mens svenskerne gemmer skuffelsen over egne utilstrækkeligheder bag forargelse over uværdig tysk optræden, håber tyskerne på, at Toni Kroos med sin fænomenale scoring vækkede holdet til live. Men usikkerheden er der stadig.

Annonce

Det var så langt fra en verdensmesters værdighed, som det kunne blive.

Da den polske dommer havde fløjtet for sidste gang lørdag aften i Sotji, og det lå fast, at Tyskland havde trukket hovedet ud af galgen i sidste øjeblik, slået Sverige 2-1 og dermed overlevet sin største krise ved et VM vel nogen sinde, tabte Uli Voigt og Georg Behlau kasketten og kunne ikke længere holde glæde og hån adskilt.

Disse to ellers komplet anonyme og i den store sammenhæng ligegyldige personer - den ene er tysk rejsearrangør, den anden ansvarlig for landsholdets ageren på de sociale medier - tiltog sig en stærkt uheldig hovedrolle i det drama, der udspillede sig efter dramaet.

De viste sig som det værste, man overhovedet kan være i sportens verden, nemlig dårlige vindere, og hånede svenskerne for 2-1-nederlaget.

Løb over mod den svenske bænk og jublede taberne op i de åbne, skuffede, knuste ansigter.

Og trådte dermed ikke kun i den diplomatiske spinat og over linjen for al anstændighed, de forærede også svenskerne en gylden mulighed for at trække fokus væk fra egne utilstrækkeligheder.

Landstræner Janne Andersson brugte således påfaldende meget energi på lige præcis den sekvens efter kampen.

Kompliceret eller enkelt?

Alle fire hold i gruppe F kan stadig nå at gå videre, alle kan stadig nå at ryge ud. Hvis Sverige slår Mexico, og Tyskland slår Sydkorea, bliver det kompliceret med tre hold med seks point. Hvis Sydkorea slår Tyskland, og Mexico slår Sverige, bliver det kompliceret med tre hold med tre point. Den enkle løsning er, at Tyskland slår Sydkorea, og Sverige ikke slår Mexico - så går Tyskland og Mexico videre. Tyskland kan også definitivt sikre sig en plads i ottendedelsfinalen ved at slå Sydkorea med to overskydende mål. De to kampe spilles onsdag 16.00.

Annonce

De manglede mod

Forståeligt nok, for der var ikke grund til at være stolt af den måde, hans hold spillede den kamp til ende på.

Sverige havde jo Tyskland helt nede i VM-sækken. Med 1-1 og et lille kvarter tilbage tog Jerome Boateng et tåbeligt gult kort, hans andet, og røg ud.

Samtlige kort var dermed spillet over i de blågule hænder, og svenskerne skulle "bare" køre et yderst brugbart resultat hjem. Men det formåede de ikke.

Selv ikke i overtal viste svenskerne mod til at gå længere frem og tage en slags styring på kampen mod en modstander, der på det tidspunkt var så tæt på knockoutens rand, som den kunne være.

Og så kan der ske det, der skete. Så får modstanderen en chance eller to, og så kan det gå galt. Det gjorde det ikke, da indskiftede Julian Brandt på uforklarlig vis kom til helt frit skud fra kanten af feltet og endnu en gang ramte stolpen, som han også gjorde mod Mexico, men det gjorde det, da ligeledes indskiftede Jimmy Durmaz fældede tyskernes bedste, Timo Werner, i den svenske højre side.

Det var den chance, Tyskland skulle bruge. Det var den chance, Toni Kroos skulle bruge.

I det femte minut af overtiden høvlede han kuglen over i modsatte målhjørne og holdt dermed liv i det tyske VM-håb.

En gigantisk forløsning for tyskerne, en gigantisk nedtur for svenskerne, der altså valgte at bruge en del af deres kræfter på at forarges over den tyske opførsel uden for banen.

Forståeligt nok i øjeblikket, men hvis det her på onsdag ender med, at Sverige ryger ud af VM, skal blikket rettes den anden vej.

Ind mod det manglende mod, der reelt kostede det ene point.

Annonce

En besk hilsen hjemad

For tyskerne var det sene sejrsmål en forløsning al den stund, at det holdt håbet om en plads i ottendedelsfinalen i live, men det skjulte hverken den frustration, der har været i den tyske lejr siden 0-1 mod Mexico, eller de spillemæssige udfordringer, holdet stadig står over for.

Frustrationen satte målscorer Toni Kroos ord på, da han til tysk tv påstod, at mange hjemme i Tyskland ligefrem havde håbet på, at holdet røg ud.

- Men så nemme er vi ikke at komme af med, fnysede Kroos, der også med sit kropssprog umiddelbart efter scoringen signalerede en slags trods mod den harske kritik, der haglede ned over "Die Mannschaft" efter 0-1 i premieren.

Den kritik havde fået ny næring af en første halvleg mod Sverige, der bortset fra de første 10-12 minutter ikke var ret opmuntrende. Den viste i hvert fald, at blot en enkelt sejr i de seneste syv landskampe inden lørdag aften - 2-1 mod Saudi Arabien - har sat sine mentale spor.

Da først Antonio Rüdiger med en personlig fejl havde indledt den første store svenske chance, hvor der måske burde være dømt straffespark til Marcus Berg, gik der sprækker i den tyske selvforståelse. Alvorlige sprækker.

Det er nøgternt vurderet slutrundens bredeste trup med flest spillere af høj kvalitet, men det er lige nu også et hold uden ret mange spillere, der har overskud til andet end sig selv og sit. Med anfører og målmand Manuel Neuer som den åbenlyse undtagelse, men det er trods alt begrænset, hvor meget han i spillet kan påvirke sine usikre holdkammerater ude på banen.

Tyskerne spiller godt og sprudlende, når de ikke tænker over, hvad der kan gå galt, men så snart usikkerheden sniger sig ind, bliver det et helt ordinært mandskab uden ret megen styring.

Det satte Bayern Münchens Thomas Müller ord på, da han af tysk tv blev bedt om at vurdere, hvad man egentlig med rimelighed kan forlange af dette hold i denne slutrunde.

- Det kan blive alt fra det allerværste, altså farvel efter gruppespillet, til det allerbedste. Men nu er vi inden i turneringe, og vi kan håbe på, at det her bliver et vendepunkt for os, sagde Thomas Müller og ytrede dermed den stille forhåbning, der findes over alt i det tyske fodboldlandskab.

Håbet om, at holdet efter have været helt derude på kanten og kigge ned i afgrunden, har fået så mange mentale muskler, at det står betydeligt bedre rustet til de kommende opgaver. Sammenligningen med VM i 2006 blev nævnt flere steder. Dengang havde Tyskland sitret sig gennem åbningskampen og 4-2 mod Costa Rica, men da Oliver Neuville i kamp to scorede det forløsende 1-0-mål i sidste minut mod Polen i Dortmund, skete der et eller andet.

Troen og selvtilliden spillede usikkerheden og nerverne af banen, og tyskerne havde igen et fodboldlandshold, nationen kunne stole på og være stolt af.

Om de har det igen er fortsat meget, meget usikkert.

På onsdag får vi en fornemmelse af, om det her bare var en mere eller mindre tilfældig feberredning eller et reelt vendepunkt for verdensmesteren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Bekymret statsminister vil udsætte åbning af nattelivet og varsler mundbinds-påbud

Odense For abonnenter

Forstander fyret og bestyrelse på friplejehjem afsat: - Det er et kupforsøg

Annonce