Annonce
Debat

Vild natur kræver plads: - Hvis vi for alvor skal modvirke nedgangen i biodiversiteten, er haveejernes indsats slet ikke nok

SF og Flemming Risskov Jørgensen, byrådsmedlem for SF, vil give plads til mere vild natur. Arkivfotos: Carsten Kongshjelm og Yilmaz Polat

Lokaldebat: Vi er mange, der er begyndt at ændre holdning til, hvordan den perfekte have skal se ud. Flere og flere dropper sprøjtegiften og skruer lidt ned for gødningen. Mange omlægger dele af den tidligere veltrimmede have til ”bede”, hvor vilde blomster passer sig selv i næringsfattig jord.

Der sættes blomsterløg i den reducerede græsplæne. I et hjørne af haven opbevares grene og visne blade i en kvasbunke. I et andet hjørne etableres der måske en stenbunke. Den ordenssans, der prægede den tidligere havekultur, er så småt ved at blive erstattet af en anden orden: Naturens orden. Vi accepterer i højere grad, at den mangfoldige have fremstår mere rodet – ligesom naturen.

Det er godt, at haveejere eksperimenterer med at omlægge til mere vilde haver til gavn for en øget mangfoldighed af planter, insekter og andre dyr.

Annonce


Det er heller ikke tilstrækkeligt, at kommunen er begyndt at lave ”genforvildning” af mange af sine egne grønne arealer.

Flemming Risskov Jørgensen (SF)


Men hvis vi for alvor skal modvirke nedgangen i biodiversiteten, er haveejernes indsats slet ikke nok. Det er heller ikke tilstrækkeligt, at kommunen er begyndt at lave ”genforvildning” af mange af sine egne grønne arealer. Der er nemlig tre kodeord for biodiversitet: Plads, plads og plads. Derfor er vi også nødt til at give mere plads til den vilde natur ude i det åbne land.

SF går til valg på, at kommunen skal indgå partnerskaber med en række af de landmænd, der gerne vil bidrage til at etablere flere og større sammenhængende naturområder til gavn for biodiversiteten. Derfor bør vi i begyndelsen af den kommende valgperiode vedtage en konkret plan for, hvordan de i kommuneplanen kortlagte områder til potentiel natur og potentielle økologiske forbindelser kan udlægges til vild natur eller ekstensiv drift.

I nogle tilfælde kan det selvfølgelig være nødvendigt at gennemføre en lidt besværlig jordfordeling, så landmændene kompenseres med nye dyrkningsarealer. Men det skal nok kunne lykkes. Bøvl og begejstring går jo ofte hånd i hånd.

Annonce
Fyn For abonnenter

Ægteparret Roudyna og Abdel fra Syrien kan snart arbejde som læger i Danmark: - Vi har kæmpet i seks år for at nå hertil

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Har du også undret dig?: Ti kilometer af Odenses letbane er grøn - sådan skal græsset slås

Odense For abonnenter

Hvidevare-doktoren vækker det døde til live: I 35 år er Sørens brugte maskiner gået som varmt brød

Kerteminde

Pernille satsede alt på hotelgæster på fynsk gods: - Jeg havde simpelthen ikke kunnet nå begge dele

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Muslingefiskere skal holde sig væk: Vi vil hellere have lystfiskere og outdoor-turister

Odense

Jens gravede særdeles 'veludrustet' gulerod op i haven: - Jeg har aldrig set noget lignende

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Middelfart

Debat om ældrerådet: De har den indflydelse, politikerne giver dem

Kerteminde

Burgerne er tilbage i populær grill: - Jeg er ikke i tvivl om, at der går meget omsætning tabt der

Odense

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Assens

Politikommissær er overrasket, efter ny nærpolitistation er åbnet: Det er nærmest væltet ind med henvendelser

Erhverv For abonnenter

Det startede med to billetter til en boligmesse - nu har Lars og Marie en voksende blomsterbutik på nettet

Nyborg

Fra tømrer til filialdirektør: Jesper har altid sagt sin mening - og det gav ansvar

Annonce