Annonce
Kerteminde

Vild med vand: De frivillige søreddere er altid klar

Dans Sørednings Selskab demonstrede, hvordan man redder en bevidstløs kakajkroer op i redningsbåden. Ham der ikke var bevidstløs lå i mellemtiden ved sin kajak og ventede på, at det skulle blive hans tur til at blive reddet. Foto: Helle Nordström

Noget af det mest spektakulære på Havnens Dag, var Dansk Sørednings Selskab, der demonstrerede, hvordan - og hvor hurtigt . de kan redde en bevidstløs kajakroer op af vandet.

Kerteminde: Der er mange måder at være vild med vand på - det bliv rigt illustreret, da Kerteminde Marina lørdag var rammen om Havnens Dag. Der blev sejlet i joller, der blev sejlet i kajakker, der blev spillet musik og repræsentanter for Kerteminde Maritime Haver bød sågar på en muslingehaps.

Og så var der Dansk Sørednings Selskab - dem der står klar til at hjælpe, når det er gået galt for de andre derude på havet. I samarbejde med et par medlemmer af Kerteminde kajakklub gav de i bassinet en opvisning af, hvordan og ikke mindst hvor hurtigt, de kan redde en nødstedt sejler, også selvom han er faldet bevidstløs ud af sin kajak.

Dansk Sørednings Selskab består af frivillige, der døgnet rundt alle årets dage er klar til at tage ud og hjælpe nødstedte sejlere, hvad enten de er i motorbåd, sejlbåd eller kajak.

Afhængig af donationer

Dansk Sørednings Selskab får ikke så meget som en halvtredsøre fra de offentlige kasser. De er i et og alt afhængig af donationer fra private, virksomheder og fonde til at supplere det, der kommer ind i kontingenter.- Det kræver jo lidt at holde søredningen i gang. Alene en redningsdragt koster 7.500 kroner, så vi er taknemmelig for alle donationer, siger Bruno Hvid.

Har man lyst til at give et bidrag, kan det ske via Dansk Sørednings Selskabs hjemmeside på internettet på adressen dsrs.dk, hvor man også kan melde sig ind.

Ved redningsbåden, der lå ud forsejlklubbens klubhus, stod søredder Søren Dreier klar til at kapre nye medlemmer og gerne også et par nye aspiranter. Foto: Helle Nordström
Annonce

Rutinerede sejlere

- I Kerteminde/Bregnør er vi 18 frivillige, der deler vagterne imellem os, fortæller Bruno Hvid, der er en af de 18 aktive søreddere.

- Gennemsnitsalderen er 50+, men der er nogle af os, der stadig har et arbejde at passe. Så det er de "gråhårede" der har vagt i dagtimerne, så tager de med arbejde aftentimerne og så deles vi om nætterne.

For at være søredder skal man være rutineret sejler, så man skal være medlem nogle år, før man er fuldbefaren og kan blive bådfører.

- Det første år er man aspirant, og hvis man holder ud, kommer man i løbet af det andet år på navigationsskole og får et VHF-certifikat. Derefter kan man blive redder, og først når man har været det i et års tid, er man erfaren nok til at blive bådfører, forklarer Bruno Hvid.

Bådføreren er ham, der bestemmer på det hold, der rykker ud. Et redningshold består af en bådfører en eller to reddere og så eventuelt en aspirant.

Kerteminde Maritime Haver var klar til en snak og bød også på en kogt blåmusling. Foto: Helle Nordström
Annonce

Ikke så meget som en knækket møtrik

- Erfaring er meget vigtig, for man kan let komme til skade, enten med sig selv, med dem man skal redde eller med materiellet. Det er jo sjældent i stille vejr, vi bliver kaldt ud, bemærker Bruno Hvid.

- Men heldigvis sker der meget sjældent noget. Sidste år var vi kaldt ud 75 gange, og vi ødelagde ikke så meget som en møtrik. Personskader kender vi heldigvis heller ikke til. Det vildeste, jeg kan komme i tanker om, var da Erik Hovmand fik sin tommelfinger i klemme.

Erik Hovmand griner og tilføjer, at den ikke engang blev blå. Erik Hovmand er aspirant. Han sluttede sig til flokken sidste år efter at have set dem i aktion.

- Jeg har selv en lille båd, og da jeg så dem slæbe en båd ind, tænkte jeg, at det ville jeg gerne være med i, fortæller han.

- Jeg troede ikke, at det var så meget i det, men der er godt nok en del at lære.

Fordi der er så meget at lære, og fordi rutine er så vigtig, træner søredderne hver eneste onsdag året rundt, uanset vind og vejr.

Og de håber at få nogle nye at træne med til efteråret, for der er plads til at være lidt mere end de nuværende 18. Det var bl.a. derfor de var så synlige på Havnens Dag.

Konservator Morten Boesen var klar til at fortælle om sit usædvanlige arbejde samtidig med at han arrangerede en død måge til at tage sig godt. Foto: Helle Nordström
Man kunne også bare nyde havnelivet med en kop kaffe ved Kerteminde Søsportscenter. Foto: Helle Nordström.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Corona-nødråb fra børnehaver i Vollsmose: Vi bliver svigtet mens smitten spreder sig

Odense

Truede med at sætte ild i betjente: 19-årig kvinde erkender at have sat ild i papir og plastikplanter i Plantorama

Annonce