Annonce
Fyn

Vild med Fyn: - Fynboerne er en glimrende cocktail af selvfedt københavneri og jysk bondskhed

Jim Lyngvild valfarter rundt til arrangementer på Fyn. Senest var han med, da Svend-prisen 2019 blev uddelt i Svendborg, ligesom han åbnede Rosenfestivalen 2019 i Bogense ved at døbe sin egen rose "Jim The Viking" i mjød. Foto: Betty Rasmussen
Jim Lyngvild er opvokset i Albertslund, men har i mange år boet på Sydfyn. Selvom Fyn måske kan virke lidt for lille til designerens store armbevægelser, er det bestemt ikke virkeligheden.

40-årige Jim Lyngvild har gennem årene har arbejdet sig til titler som designer, forfatter, modekommentator og debattør.

Egentlig er han opvokset i den københavnske forstad Albertslund, men i de sidste mange år har han kastet sin kærlighed på Fyn.

Siden 2012 har han, vikingeentusiast og asatroende, som han er, boet på vikingeborgen Ravnsborg i Korinth på Sydfyn. En borg, han selv har tegnet og bygget.

- Fyn er det perfekte sted for mit arbejde. Det er lige midt i Danmark. Jeg laver rigtig meget i både København og Jylland, og det gode udgangspunkt for at pendulet kan svinge, det er Fyn, siger Jim Lyngvild.

På Fyn hører også hans kosmetikvirksomhed "Raunsborg Nordic" til, ligesom det er her bryggeriet Frejdahl, som han er medskaber af, hører hjemme.

- Jeg kan se med min kosmetik og mine øl og så videre, at det alt sammen sælger bedst på Fyn. Det tror jeg, det gør, fordi fynboerne godt vil honorere, at man gider dem. Og det, synes jeg, er ret smukt.

Annonce

Fyn er kæmpestor

Selvom den 40-årige designer er opvokset i hovedstaden, er han adskillige gange i de seneste år blevet indstillet til Fyens Stiftstidendes hæderspris Årets Fynbo.

- Det er sjovt at se, hvordan fynboerne har taget mig til sig på en god måde. Ikke på den der stjerneagtige måde – ikke fordi jeg ser mig selv som kendt, man vågner ikke op om morgenen og tænker: Gud hvor er jeg kendt – men for de ting, jeg gør, siger Jim Lyngvild.

- Jeg synes, at fynboerne er en glimrende blanding af det selvfede københavneri og det lidt bondske – nogle steder jyske. Midt imellem er der en meget god cocktail, som er fynboen, der har lidt af det hele. Du skal ikke tro, at du er alt for meget, men du må faktisk også godt råbe en lille smule højt.

Og selvom man måske kunne tro, at Fyn kan føles lidt for lille til en mand med store armbevægelser, så kan man godt tro om igen.

- Fyn for lille? Nej, nej, nej. Det tager en time for mig, når jeg skal køre op og hente noget på Nordfyn, og jeg tænker altid: Gud, er Fyn så stor? Fyn er kæmpestor. Det er kun os fynboer, der gør Fyn lille.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

I Sherwood-skoven

Udligningsordningen er et fantastisk værktøj, der gør Danmark til et mere lige samfund, for den mellemkommunale udligning betyder i al enkelthed, at de kommuner, der har mange penge, giver en lille del af deres velstand til de kommuner, der har færre eller få penge. Udligningsordningen er derfor en ægte Robin Hood-løsning, som de fleste danskere bør kunne være enige om. Det betyder selvsagt ikke, at danskerne - både politikerne og folk, som vi er flest - er enige om, hvordan udligningsordningen skal strikkes sammen. Man kan, som det fremgår af stort set samtlige medier i denne tid, skændes om økonomiske nøgletal og detaljer i en sådan udligningsordning i én uendelighed. For ordningen skiller selvfølgelig vandene. De, der har udsigt til at få flere penge i kassen i kraft af en ny udligningsordning, er som regel fulde af ros til og argumenter for, hvorfor ordningen er velfungerende. Omvendt er de, der kan se frem til at få færre penge i kommunekassen, kritiske over for ændringerne. Sagen er, at alle politikere, uanset landsdel og politisk syns- og standpunkt, allerhelst bare vil have flere penge til deres egen kommune. Social- og indenrigsministeren blev i sidste uge kritiseret for at manipulere eller hemmeligholde en række af de tal, der ligger til grund for beregningerne i regeringens forslag til en ny udligningsreform. Det har ministeren undskyldt - og samtidig korrekt pointeret, at man kan gøre tallene op på flere forskellige måder. Og det er sandt. Udligningsordninger er svært stof for de fleste, inklusive mange økonomer og politikere. De enkelte parametre, der ligger til grund for både den gamle udligningsordning og regeringens forslag til en ny udligningsordning, kan diskuteres og endevendes i én uendelighed. Derfor er kritikken af og debatten om ordningen både relevant og nødvendig. Det ændrer blot ikke på, at vi alle, fattige som rige, socialister som liberale, jyder som fynboer, bør glæde os over, at udligningsreformen gør Danmark mere lige. På ægte Robin Hood-manér. Ligesom i Sherwood-skoven.

Kerteminde For abonnenter

Succesen af Langeskov Station kan måles på flere måder: - Da toget begyndte at stoppe, sagde det 'woom'

Nordfyn For abonnenter

Nomineret til årets iværksættere: Men de to venner startede med at købe ubrugelig maskine til en kvart million kroner

Annonce