Annonce
Fyn

Vil vide mere før et salg: Venstre kræver flere svar om fjernvarmen

Christoffer Lilleholt ønsker, hvordan det er gået med fjernvarmeprisen i fjernvarmeværker, der er solgt. Foto: Nils Svalebøg
En orientering af Odense Byråd tirsdag om perspektiverne ved et salg af Fjernvarme Fyn A/S til Energi Fyn a.m.b.a. har rejst nye spørgsmål. Venstres Christoffer Lilleholt kræver uddybende svar fra Borgmesterforvaltningen.
Annonce

Odense: Hvad vil der ske med fjernvarmeprisen, hvis Odense Kommune sælger Fjernvarme Fyn A/S til Energi Fyn a.m.b.a.? Og er der overhovedet sket tilsvarende salg af fjernvarmeværker i Danmark?

Det er et par af de spørgsmål, Borgmesterforvaltningen i Odense Kommune er blevet bedt om at komme med svar på. Spørgsmålene - og tre andre - er stillet af Venstres byrådsmedlem Christoffer Lillholt, efter at han og det øvrige byråd tirsdag fik en orientering om de mulige perspektiver ved en handel.

- To ting er meget vigtige for os: At fjernvarmeprisen holdes i ro, og at vi skal være sikre på, at vi kan fortsætte den grønne omstilling, vi er i færd med med, og som indebærer blandt andet udfasning af kul på Fynsværket. Den omstilling kræver store investeringer i de kommende år, og den skal vi kunne gennemføre uanset ejerskabet, siger han.

Fjernvarme Fyns kunder havde i 2018 den femtebilligste pris på fjernvarme i Danmark i sammenligning med 19 andre værker, og i årtier har Odense haft forholdsvis billig fjernvarme. I de senere år er prisen endda faldet, og fremover skal den i hvert fald holdes i ro, mener Christoffer Lilleholt.

Fem spørgsmål om fjernvarmen

De fem spørgsmål, Christoffer Lilleholt (V) har stillet til Borgmesterforvaltningen, lyder:

1. Er der sket nogle sammenlignelige salg af fjernvarme værker og kunder i Danmark?

2. Kan vi få en liste over de 10 sidste salg af fjernvarmeværker og den efterfølgende indflydelse på varmeprisen to år efter?

3. Vil der i en ny organisation under Energi Fyn være mulighed for at hæve fjernvarmeprisen for at investere i f.eks. fibernet?

4. Er det korrekt forstået at Energi Fyn er en andelsbevægelse, hvor man har stemmer efter antal målere og ikke det aggregerede forbrug og kan dette ændres ved et salg?

5. Har man i forbindelse med med indhentning af eksterne rådgivere for Odense Kommune og Fjernvarme Fyn spurgt lokale rådgivere fra Fyn?

Hvornår svarene kan forventes at foreligge, er ikke oplyst.

Annonce

Orientering til byrådet

På mødet for byrådet tirsdag gav de to direktørerer, Jan Strømvig, Fjernvarme Fyn, og Bent Agerholm, Energi Fyn, en orientering, lige som der var mulighed for at stille uddybende spørgsmål.

- Når informationerne bundfælder sig, giver det anledning til nye spørgsmål, og desuden er det vigtigt, at vi får skriftlige svar på nogle af de ting, som er mest afgørende, derfor har jeg bedt om disse svar, uddyber Christoffer Lilleholt.

Han ønsker også svar på, om prisen på fjernvarme eksempelvis kan stige, hvis det er nødvendigt for at investere mere i fibernet, som er en de ydelser, Energi Fyn leverer i dag. Med det spørgsmål ønsker han det belyst, om de andre aktiviteter, Energi Fyn har, kan påvirke driften af fjernvarmedelen, hvis de to selskaber slås sammen.

Annonce

Pas på gartnerne

Også ejerkonstruktionen stiller han spørgsmål til. I dag er Energi Fyn et andelsselskab med begrænset ansvar (a.m.b.a.), mens Fjernvarme Fyn er et A/S. Hvis Fjernvarme Fyn sælges, bliver det nye selskab så fortsat et a.m.b.a., og vil det give ændringer for nogle af de store kunder, for eksempel gartnerne?

- Vi skal passe på gartnerne, for mange er sårbare i forhold til prisen på fjernvarme. Og vi skal være sikre på, at de ikke bliver klemt i et forbrugerejet selskab. 50 procent af gartnerierhvervet i hele Danmark er placeret her med omkring 10.000 job i gartnerierne med underleverandører, så vi skal passe meget på ikke at forringe deres forhold, påpeger Christoffer Lilleholt.

Endelig har han spurgt om, hvorvidt der er anvendt lokale rådgivere i de undersøgelser om et muligt salg, som er i gang. Som udgangspunkt mener han, at kommunen skal bruge lokal arbejdskraft, hvis det er muligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart For abonnenter

Lovændring kan bane vejen for boliger i Gamborg: Der skal være noget til både børnefamilier, sølvbryllup-segmentet og de ældre

Kerteminde For abonnenter

Ekskæresten dræbte hendes bror: Line forsøgte i flere uger at få hjælp til at slippe fri fra voldelig kæreste

Annonce