Annonce
Navne

Vil være journalist en dag: Aksel fra Ollerup er i praktik på avisen

Aksel Egholm Guldberg Madsen, erhvervspraktikant på Fyns Amts Avis. Foto: Katrine Becher Damkjær
Aksel Egholm Guldberg Madsen går til daglig på Ollerup Friskole i 9. klasse. Men i denne uge er skolebænken og klasseværelset byttet ud med et kontorbord og en avisredaktion.

Aksel Egholm Guldberg Madsen, 15 år, er i denne uge i praktik ved Fyns Amts Avis. Han vil gerne være journalist, da han synes det er spændende, hvordan en historie bliver til en artikel.

- Normalt læser jeg mere i de landsdækkende medier som DR og TV2. Men jeg synes også, det er spændende, hvordan de lokale medier fortæller deres historier, fortæller Aksel.

Specielt mediernes rolle i samfundet synes han er spændende, når medierne eksempelvis opdager svindelsager eller succeshistorier. Hvordan vælger man at fortælle historien, hvem skal man snakke med for at få den nødvendige viden, og hvad for nogle historier er overhovedet relevante for læserne? Det er noget af det, som han håber at få svar på i praktikugen.

Annonce

Aksel Egholm Guldberg Madsen

Født den 28. oktober 2004 på Skejby Hospital i Aarhus og boede i København de første seks år af sit liv.

I dag går han i niende klasse på Ollerup Friskole i Ollerup.

Flyttede i 2010 til Ollerup på Sydfyn. Her boede han indtil i sommeren 2019, hvorefter han flyttede til Svendborg i en 3-værelses lejlighed.

Bor i dag sammen med sin lillesøster og sin mor.

Flyttede fra Ollerup til Svendborg

Aksel blev født i Aarhus og levede de første seks år i København. Han nåede lige at starte i 0. klasse, før hans mor rejste til Sydfyn med ham, hans storebror og hans lillesøster til byen Ollerup. I dag tager han over til sin far med sin lillesøster hver weekend. Han beskriver sin barndom som en god barndom uden de store problemer.

I sommeren 2019 flyttede han med sin lillesøster og mor til Svendborg i en 3 værelses-lejlighed. Men på trods af flytningen går han stadig på Ollerup Friskole. Han tager dagligt bussen i en halv time sammen med mange de andre fra hans klasse.

- Jeg kan faktisk godt lide at tage bussen. Især med de andre fra klassen. Det er her, hvor man kan nå at snakke om det, som man ikke når i skolen, fortæller han.

Fremtiden er åben

Aksel har mange grunde til, han blev interesseret i medier. I hans familie har de tit set TV-avisen sammen, og det har givet ham en lyst til at læse nyheder og finde ud af, hvordan de bliver til.

- Jeg tror, jeg for alvor begyndte at interessere mig for nyheder i 7. klasse. Dengang læste jeg bare artiklerne og tog det ind. I dag er min interesse nok rykket mere væk fra artiklens indhold og mere hen til hvordan man laver artiklen, siger han.

På trods af interessen ved han ikke konkret, hvad han kommer til at lave i fremtiden. - Lige nu synes jeg, at arbejdet som journalist lyder som et arbejde, jeg kunne se mig selv i. Men jeg ved jo ikke, om jeg ændrer mening. Der er heldigvis god tid til, at jeg skal beslutte mig, fortæller han.

Næste år skal han på efterskole på Nordfyn. Efterskolen hedder Vesterdal Efterskole og han fortæller, at han gerne vil på det linjefag, som beskæftiger sig med, IT og medie. Året efter vil han gerne på Svendborg Gymnasium, men efter det ligger fremtiden åben.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce