Annonce
forside

Vil undgå drukneulykker: Nye stiger skal hjælpe nødstedte på havnen i Svendborg

Langs Udrustningskajen, som stykket her kaldes, er der sat gule stiger op i takt med, at fenderværket er blevet renoveret. En af dem sidder ud for stranden over for Kammerateriet. Foto: Julie Ruby Bødiker

I takt med at bylivet er rykket tættere på havnen, er Svendborg Havn gået i gang med at sætte flere stiger op langs kajerne uden for lystbådehavnen. Men de ændrer ikke på, at Svendborg Havn er en farlig havn at falde i, forklarer havnemester Hans Søby.

Annonce

Svendborg: Byudviklingen i Svendborg er gået præcist den vej, man ønskede. Havnen og byen er blevet bundet bedre sammen, og Frederiksø vokser sig i disse år til en ny, livlig bydel.

Det kan have en bagside. For når flere folk, og ofte af den unge, festende slags, færdes på havnen, stiger risikoen for tragiske hændelser som den, hvor en 19-årig mand natten til lørdag druknede i havnen og blev fundet næste formiddag i vandet ved broen over til den gamle værftsø.

Det er en udvikling, Svendborg Havn allerede er i gang med at tage højde for. Det forklarer havnemester Hans Søby.

- Det var den beslutning, vi tog, da byen rykkede tættere på, for så kan sådan noget her jo ske. Der mente vi, at det bedste, vi kunne gøre, var at sørge for, at der er nogle muligheder for i hvert fald at komme op igen, hvis man falder i vandet. Pludselig ligger vi jo simpelthen så tæt på der, hvor folk går i byen, siger han.

Derfor har man gennem noget tid sat neongule stiger op langs kajerne på Frederiksø og andre steder rundt i havnen uden for lystbådehavnen, som allerede er sikret grundigt med stiger og redningskranse.

Indtil videre er der kommet 15 flere stiger op, og flere kommer til løbende i takt med, at fenderværkerne bliver renoveret. De bliver sat med maksimalt 100 meters mellemrum, og farven er på ingen måde tilfældig.

- De er gule og ret synlige i dagslys, og så er de udstyrret med solceller, så de kan lyse om natten, siger havnemesteren.

Det var den beslutning, vi tog, da byen rykkede tættere på, for så kan sådan noget her jo ske. Der mente vi, at det bedste, vi kunne gøre, var at sørge for, at der er nogle muligheder for i hvert fald at komme op igen, hvis man falder i vandet. Pludselig ligger vi jo simpelthen så tæt på der, hvor folk går i byen.

Hans Søby, havnemester, Svendborg Havn
Annonce

En havn fyldt med strøm

Ifølge Hans Søbys vurdering er mennesker, der falder i havnen, ikke en sjælden hændelse.

- Vi havde jo en sidste vinter, som blev reddet op. Og en ældre mand, der druknede ude ved Kellogg's. Så det er i hvert fald en årlig begivenhed. Det er ikke ufarligt, siger han.

For Svendborg Havn er ikke som havnebassiner er flest.

- Selv om vi sætter stiger op, er Svendborg Havn stadig ikke en rar havn, for vandet står jo ikke stille. Man bliver nemt taget af strømmen, og her, hvor den unge mand er faldet i, er der også strøm. Og så er det altså ikke så nemt. Hvis vandet så også er iskoldt, går der ikke lang tid, før man ikke har nogen kræfter, og så er strømmen svær at kæmpe imod, lyder advarslen fra havnemesteren.

Han er dybt berørt af drukneulykken lørdag, men har ikke umiddelbart flere sikkerhedstiltag på vej.

- Men vi er med. Hvis nogen kommer med gode idéer og forslag, lytter vi bestemt til, hvad man kunne gøre. Og det kan jo også være, man kan tænke nogle nye ting ind i Blå Kant (havneudviklingsprojekt, red.), siger han.

Om der skal redningskranse op på Frederiksø, vil han dog endnu ikke forholde sig til.

- Det vil jeg være ked af at tage beslutninger om lige nu og her, men det er da noget, man kan forholde sig til, om der burde være, siger Hans Søby.

Fyns Politi arbejder på at kortlægge den 19-årige mands færden forud for, at han blev fundet livløs i vandet. Hans pårørende er underrettet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce