Annonce
Erhverv

Vil ud i hele verden: Fynsk robotfirma kan noget, ingen andre har gjort

Direktør Anders Bundgaard Petersen med en af støbeforme, som Odicos udstyr kan lave. Arkivfoto: Lasse Hansen

Odense-firmaet Odico vil noteres på en svensk børs i begyndelsen af næste år. Målet er at skaffe penge til at komme ud på byggepladser verden over.

Efter nytår bliver den første af Fyns mange robotvirksomheder børsnoteret. Det lille Odense-firma Odico er i gang med at blive introduceret på den svenske børs Aktietorget. Det meddelte virksomheden fredag formiddag i en pressemeddelelse.

Børsnoteringen skal give virksomheden 16 millioner danske kroner fra nye investorer. Pengene skal bruges til at udbrede Odicos produkter til det globale byggemarked. Ved en børsnotering skyder fremmede investorer penge i virksomheden. Til gengæld får de aktier i firmaet og bliver dermed medejere af det sammen med de oprindelige stiftere.

Odico begyndte med at lave en slags robotstyret ostehøvl. Med den kan firmaets apparat skære et væld af former, så for eksempel betonelementer og teglsten kan få en helt bestemt og individuel form. Odicos udstyr gør det muligt at designe et byggeri på computeren og derefter få det formgivet præcist i virkeligheden. For eksempel kan en facade bestå af et stort antal individuelt skårne mursten, der tilsammen giver facaden sin form.

Odense-virksomheden har blandt andet lavet et stort fabriksanlæg til Strøjer Tegl ved Assens.

- Det er aldrig blevet gjort før, så det er en revolution i en mere end 400 år gammel branche, sagde daværende tegl-direktør Flemming Rasmussen dengang.

(Artiklen fortsætter under videoen)

I alt har Odico leveret mere 250 projekter til over 100 kunder i fem lande. Dermed mener virksomheden at kunne bevise, at teknologien fungerer og er attraktiv for byggevirksomheder.

Nu vil den op i en større skala og sælge udstyret på en helt ny måde. Målet er at kunne levere teknologien i en pakke - en container - direkte til byggepladser verden over. Odicos video herover viser, hvad den har tænkt sig at gøre.

Annonce

Tjener penge selv

- Virksomheden har hidtil været selvfinansierende, og det er også det bedste bevis på, at vores teknologi fungerer og er attraktiv, siger Anders Bundsgaard Petersen, der er administrerende direktør i Odico, som han stiftede sammen med Lars Baun og Asbjørn Søndergaard.

Virksomheden, der blev stiftet i 2012, har hjemme på Peder Skrams Vej i det sydøstlige Odense. Bortset fra det første år har det haft overskud hvert regnskabsår. 2015-16 gav et plus på 1,3 millioner kroner før skat. Det nyeste regnskab for 2016-17 er endnu ikke offentliggjort.

Odico har fra starten tænkt stort. "Vores mission er at transformere den globale bygningsindustri. Der er et enormt potentiale for digitalisering og automatisering i sektoren, og vi har udviklet de værktøjer, der kan realisere det potentiale på verdensplan," hedder det i virksomhedens mission.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Mandesex i skoven kan handle om uforløste fantasier i parforholdet: - Det kan være svært at tale med sin partner om, hvad man har lyst til

Annonce