Annonce
Erhverv

Vil ud i hele verden: Fynsk robotfirma kan noget, ingen andre har gjort

Direktør Anders Bundgaard Petersen med en af støbeforme, som Odicos udstyr kan lave. Arkivfoto: Lasse Hansen

Odense-firmaet Odico vil noteres på en svensk børs i begyndelsen af næste år. Målet er at skaffe penge til at komme ud på byggepladser verden over.

Efter nytår bliver den første af Fyns mange robotvirksomheder børsnoteret. Det lille Odense-firma Odico er i gang med at blive introduceret på den svenske børs Aktietorget. Det meddelte virksomheden fredag formiddag i en pressemeddelelse.

Børsnoteringen skal give virksomheden 16 millioner danske kroner fra nye investorer. Pengene skal bruges til at udbrede Odicos produkter til det globale byggemarked. Ved en børsnotering skyder fremmede investorer penge i virksomheden. Til gengæld får de aktier i firmaet og bliver dermed medejere af det sammen med de oprindelige stiftere.

Odico begyndte med at lave en slags robotstyret ostehøvl. Med den kan firmaets apparat skære et væld af former, så for eksempel betonelementer og teglsten kan få en helt bestemt og individuel form. Odicos udstyr gør det muligt at designe et byggeri på computeren og derefter få det formgivet præcist i virkeligheden. For eksempel kan en facade bestå af et stort antal individuelt skårne mursten, der tilsammen giver facaden sin form.

Odense-virksomheden har blandt andet lavet et stort fabriksanlæg til Strøjer Tegl ved Assens.

- Det er aldrig blevet gjort før, så det er en revolution i en mere end 400 år gammel branche, sagde daværende tegl-direktør Flemming Rasmussen dengang.

(Artiklen fortsætter under videoen)

I alt har Odico leveret mere 250 projekter til over 100 kunder i fem lande. Dermed mener virksomheden at kunne bevise, at teknologien fungerer og er attraktiv for byggevirksomheder.

Nu vil den op i en større skala og sælge udstyret på en helt ny måde. Målet er at kunne levere teknologien i en pakke - en container - direkte til byggepladser verden over. Odicos video herover viser, hvad den har tænkt sig at gøre.

Tjener penge selv

- Virksomheden har hidtil været selvfinansierende, og det er også det bedste bevis på, at vores teknologi fungerer og er attraktiv, siger Anders Bundsgaard Petersen, der er administrerende direktør i Odico, som han stiftede sammen med Lars Baun og Asbjørn Søndergaard.

Virksomheden, der blev stiftet i 2012, har hjemme på Peder Skrams Vej i det sydøstlige Odense. Bortset fra det første år har det haft overskud hvert regnskabsår. 2015-16 gav et plus på 1,3 millioner kroner før skat. Det nyeste regnskab for 2016-17 er endnu ikke offentliggjort.

Odico har fra starten tænkt stort. "Vores mission er at transformere den globale bygningsindustri. Der er et enormt potentiale for digitalisering og automatisering i sektoren, og vi har udviklet de værktøjer, der kan realisere det potentiale på verdensplan," hedder det i virksomhedens mission.

Annonce
For abonnenter

Kim solgte sin virksomhed for et trecifret millionbeløb: - Man skal aldrig blive iværksætter for pengenes skyld

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Charlottes børn har flere gange sovet på banegården: Transportminister vil nu have undersøgt behovet for nattog på Svendborgbanen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Nordfyn

Beredskabet måtte opgive søgningen: Mand svømmede ud på midten af sø og forsvandt fra overfladen

Kerteminde For abonnenter

Odense Havn har ulovligt bygget stort bassin: Kerteminde Kommune erkender fejl

Odense

- Det er et meget specielt øjeblik: I årevis har Ole jagtet det perfekte billede- pludselig sad ugleungerne lige foran ham

Navne For abonnenter

Som far så datter - Anika får energi af sit frivillige arbejde

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

OB

Se videoanalyse og højdepunkter: VB fik skovlen under OB til sidst

Navne For abonnenter

Stjerne i "Langt fra Las Vegas": Nu er Sofie revystjerne på Fyn

For abonnenter

Glohed efterspørgsel på brændeovne: Hver måned sætter virksomheden ny rekord

Erhverv

Stålgigant ansætter på livet løs til ny fabrik - breder sig over kæmpe areal

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Sport For abonnenter

Modgangen vendt til endnu en triumf - Odense Håndbold ser frem til drømmefinalen mod Esbjerg

Odense For abonnenter

Kendt fra Bagedysten - nu sælger hun kager i Odense: - Folk kan blive helt chokerede over prisen

Sydfyn

Slut med Stenstrup-manøvren: Bramsen og Helveg vil lave vigespor på Svendborgbanen

Annonce