Annonce
Erhverv

Vil ud i hele verden: Fynsk robotfirma kan noget, ingen andre har gjort

Direktør Anders Bundgaard Petersen med en af støbeforme, som Odicos udstyr kan lave. Arkivfoto: Lasse Hansen

Odense-firmaet Odico vil noteres på en svensk børs i begyndelsen af næste år. Målet er at skaffe penge til at komme ud på byggepladser verden over.

Efter nytår bliver den første af Fyns mange robotvirksomheder børsnoteret. Det lille Odense-firma Odico er i gang med at blive introduceret på den svenske børs Aktietorget. Det meddelte virksomheden fredag formiddag i en pressemeddelelse.

Børsnoteringen skal give virksomheden 16 millioner danske kroner fra nye investorer. Pengene skal bruges til at udbrede Odicos produkter til det globale byggemarked. Ved en børsnotering skyder fremmede investorer penge i virksomheden. Til gengæld får de aktier i firmaet og bliver dermed medejere af det sammen med de oprindelige stiftere.

Odico begyndte med at lave en slags robotstyret ostehøvl. Med den kan firmaets apparat skære et væld af former, så for eksempel betonelementer og teglsten kan få en helt bestemt og individuel form. Odicos udstyr gør det muligt at designe et byggeri på computeren og derefter få det formgivet præcist i virkeligheden. For eksempel kan en facade bestå af et stort antal individuelt skårne mursten, der tilsammen giver facaden sin form.

Odense-virksomheden har blandt andet lavet et stort fabriksanlæg til Strøjer Tegl ved Assens.

- Det er aldrig blevet gjort før, så det er en revolution i en mere end 400 år gammel branche, sagde daværende tegl-direktør Flemming Rasmussen dengang.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Annonce

I alt har Odico leveret mere 250 projekter til over 100 kunder i fem lande. Dermed mener virksomheden at kunne bevise, at teknologien fungerer og er attraktiv for byggevirksomheder.

Nu vil den op i en større skala og sælge udstyret på en helt ny måde. Målet er at kunne levere teknologien i en pakke - en container - direkte til byggepladser verden over. Odicos video herover viser, hvad den har tænkt sig at gøre.

Tjener penge selv

- Virksomheden har hidtil været selvfinansierende, og det er også det bedste bevis på, at vores teknologi fungerer og er attraktiv, siger Anders Bundsgaard Petersen, der er administrerende direktør i Odico, som han stiftede sammen med Lars Baun og Asbjørn Søndergaard.

Virksomheden, der blev stiftet i 2012, har hjemme på Peder Skrams Vej i det sydøstlige Odense. Bortset fra det første år har det haft overskud hvert regnskabsår. 2015-16 gav et plus på 1,3 millioner kroner før skat. Det nyeste regnskab for 2016-17 er endnu ikke offentliggjort.

Odico har fra starten tænkt stort. "Vores mission er at transformere den globale bygningsindustri. Der er et enormt potentiale for digitalisering og automatisering i sektoren, og vi har udviklet de værktøjer, der kan realisere det potentiale på verdensplan," hedder det i virksomhedens mission.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Annonce