x
Annonce
Erhverv

Vil ud i hele verden: Fynsk robotfirma kan noget, ingen andre har gjort

Direktør Anders Bundgaard Petersen med en af støbeforme, som Odicos udstyr kan lave. Arkivfoto: Lasse Hansen

Odense-firmaet Odico vil noteres på en svensk børs i begyndelsen af næste år. Målet er at skaffe penge til at komme ud på byggepladser verden over.

Efter nytår bliver den første af Fyns mange robotvirksomheder børsnoteret. Det lille Odense-firma Odico er i gang med at blive introduceret på den svenske børs Aktietorget. Det meddelte virksomheden fredag formiddag i en pressemeddelelse.

Børsnoteringen skal give virksomheden 16 millioner danske kroner fra nye investorer. Pengene skal bruges til at udbrede Odicos produkter til det globale byggemarked. Ved en børsnotering skyder fremmede investorer penge i virksomheden. Til gengæld får de aktier i firmaet og bliver dermed medejere af det sammen med de oprindelige stiftere.

Odico begyndte med at lave en slags robotstyret ostehøvl. Med den kan firmaets apparat skære et væld af former, så for eksempel betonelementer og teglsten kan få en helt bestemt og individuel form. Odicos udstyr gør det muligt at designe et byggeri på computeren og derefter få det formgivet præcist i virkeligheden. For eksempel kan en facade bestå af et stort antal individuelt skårne mursten, der tilsammen giver facaden sin form.

Odense-virksomheden har blandt andet lavet et stort fabriksanlæg til Strøjer Tegl ved Assens.

- Det er aldrig blevet gjort før, så det er en revolution i en mere end 400 år gammel branche, sagde daværende tegl-direktør Flemming Rasmussen dengang.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Annonce

I alt har Odico leveret mere 250 projekter til over 100 kunder i fem lande. Dermed mener virksomheden at kunne bevise, at teknologien fungerer og er attraktiv for byggevirksomheder.

Nu vil den op i en større skala og sælge udstyret på en helt ny måde. Målet er at kunne levere teknologien i en pakke - en container - direkte til byggepladser verden over. Odicos video herover viser, hvad den har tænkt sig at gøre.

Tjener penge selv

- Virksomheden har hidtil været selvfinansierende, og det er også det bedste bevis på, at vores teknologi fungerer og er attraktiv, siger Anders Bundsgaard Petersen, der er administrerende direktør i Odico, som han stiftede sammen med Lars Baun og Asbjørn Søndergaard.

Virksomheden, der blev stiftet i 2012, har hjemme på Peder Skrams Vej i det sydøstlige Odense. Bortset fra det første år har det haft overskud hvert regnskabsår. 2015-16 gav et plus på 1,3 millioner kroner før skat. Det nyeste regnskab for 2016-17 er endnu ikke offentliggjort.

Odico har fra starten tænkt stort. "Vores mission er at transformere den globale bygningsindustri. Der er et enormt potentiale for digitalisering og automatisering i sektoren, og vi har udviklet de værktøjer, der kan realisere det potentiale på verdensplan," hedder det i virksomhedens mission.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Link til de nyeste corona-tal

Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Danmark

Live: Ikke alle skoler og daginstitutioner åbner efter påske

Nyborg

Ingen voldspil i år: Cyrano udsættes

Annonce