Annonce
Faaborg-Midtfyn

Vil styrke nærdemokratiet: Radikal politiker foreslår udvidelse af kommunalbestyrelsen

Søren Hillers (RV) regner ikke med, at der opbakning til hans ønske på nuværende tidspunkt, men han håber, at resten af kommunalbestyrelsen vil være med til at drøfte senere hen. Arkivfoto: Kim Rune
Søren Hillers fra Radikale Venstre mener, der bør være flere politikere i Faaborg-Midtfyn for at styrke nærdemokratiet. Opjusteringen bør dog først ske, når økonomien er vendt, siger han.

Faaborg-Midtfyn: Der måtte gerne være 29 stole i byrådssalen fremfor de nuværende 25.

Det mener Søren Hillers fra Radikale Venstre i kølvandet på debatten om de lokale politikeres vederlag og ikke mindst antallet af kommunalbestyrelsesmedlemmer i Faaborg-Midtfyn.

Medarbejderne i Faaborg-Midtfyn Kommune har stillet et forslag om at skære de nuværende 25 politikere ned til bare 19 i næste valgperiode, fordi kommunen står over for milliondyre besparelser.

Den idé er de fleste folkevalgte dog ikke helt lune på, selvom enkelte tidligere har gået medarbejderne lidt i møde.

Det gælder for eksempel socialdemokraten Steffen Jensen, der kan gå med til at skære to politikere, hvis økonomien gør det nødvendigt. Ole Pedersen fra Venstre er også åben, men foretrækker i stedet at skære for eksempel 10 procent af politikernes vederlag, som for et almindeligt kommunalbestyrelsesmedlem lyder på omkring 154.000 kroner om året.

Søren Hillers fra Radikale Venstre mener dog omvendt, at der bør være flere politikere i Faaborg-Midtfyn.

Annonce

Så mange må sidde i kommunalbestyrelsen

Antallet af kommunalbestyrelsesmedlemmer fastsættes i styrelsesvedtægten, som kommunalbestyrelsen vedtager.

For kommuner med over 20.000 indbyggere - Faaborg-Midtfyn har lidt over 50.000 indbyggere - skal der være mindst 19 og højst 31 medlemmer.

Medlemstallet skal desuden være et ulige tal.

Givet godt ud

- Vi har ikke brug for mindre repræsentation, vi har brug for mere repræsentation. Vi har en meget vidtstrakt kommune, så hvis man hæver antallet af medlemmer på sigt, så vil flere dele af kommunen måske også være repræsenteret i kommunalbestyrelsen, siger han.

- Det er klart, at det vil koste lidt ekstra penge, men jeg tror, pengene vil være givet godt ud i forhold til at kunne møde borgerne. Men når vi er i en situation, hvor vi skal vende hver en mønt for at få enderne til at nå sammen, så er det selvfølgelig ikke på nuværende tidspunkt, at vi skal kaste os over sådan noget, lyder forbeholdet fra Søren Hillers.

- Hvornår så?

- Det skal vi, når vi får en bedre økonomi og nogle bedre rammer, siger han.

Flere samtaler med borgere

Han mener, at fire ekstra medlemmer i kommunalbestyrelsen vil kunne mærkes.

- Jeg tror, det gør en forskel i forhold til de demokratiske debatter. Både internt i kommunalbestyrelsen og eksternt, når vi møder borgerne. Man er jo også talerør for og i dialog med de borgere, som man bor op og ned af i lokalsamfundet. Det er vigtige samtaler, vi har derude, siger han og peger på, at flere pladser i kommunalbestyrelsen også kunne give rum til flere partier og lokallister.

Der har tidligere været 29 medlemmer i den faaborg-midtfynske kommunalbestyrelse, men i 2013 blev kommunalbestyrelsen nedjusteret til de nuværende 25 medlemmer. Ifølge Søren Hillers, som blev valgt første gang i 2017, burde man dog have beholdt de 29 pladser.

- Er det dit indtryk, at demokratiet har lidt, siden det blev lavet om?

- Det er svært at måle. Der er jo ikke en demokrati-skala. Men jeg tænker, at med 29 kommunalbestyrelsesmedlemmer kunne vi styrke dialogen - også nede hos købmanden, når vi møder borgere og er repræsentant for kommunen, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Fem riddere om det runde bord

Leder For abonnenter

Overvågning. Et nødvendigt onde

Avisen bragte i går en god nyhed fra Korsløkkeparken, der er et boligområde i Odense på den såkaldte ghettoliste. Efter opsætning af i alt 460 kameraer er området blevet markant fredeligere. Tidligere var Korsløkkeparken plaget af omfattende hashhandel, hærværk og anden kriminalitet, der gjorde bebeboerne utrygge. Men nu kan tillidsfolk for beboerne fortælle, at kameraerne har lagt en dæmper på de urolige elementer, som typisk er helt unge mennesker. De nye kameraer i Korsløkkeparken flugter således fint med regeringens planer om mulighed for mere markant overvågning i det offentlige rum. Dette forslag vil regeringen sandsynligvis komme igennem med, takket være støtte fra de blå partier, og det vil ikke mindst langt størsteparten af beboerne i større almene bebyggelser være glade for. Med god grund. Fredelige borgeres efterspørgsel af en tryg hverdag, hvor man ikke møder hashpushere i nedgangen til kælderen eller skal frygte hærværk mod sin parkerede bil, er forståelig og legitim. Men samtidig må man ikke se bort fra, at mere overvågning også indskrænker den frihed og ret til privatliv, som er grundlæggende for et åbent, demokratisk samfund. Folks behov for tryghed stritter altså imod nogle vigtige værdier, og dermed kan sammenstødet overføres til modsætninger mellem på den ene side almindelige danskere, der tager afsæt i deres hverdag, og på den anden side organisationer, der henviser til undersøgelser og statistikker. Mens hr. og fru menigmand tager overvågningen ret afslappet, er for eksempel Advokatrådet og Det Kriminalpræventive Råd betænkelige. De efterlyser dokumentation for, at øget overvågning gør det nemmere for politiet at opklare alvorlige forbrydelser. Skeptikerne påpeger også, at regeringens lovforslag, om det bliver vedtaget, vil indskrænke borgernes ret til privatliv mere, end man forestiller sig. Det kan meget vel være rigtigt, at kameraovervågning kun har begrænset betydning, når det drejer sig om alvorlig kriminalitet. Men skønt gamle begreber som ro og orden ikke i dag er på mode blandt fagpersoner, har de alligevel fylde i befolkningen. Derfor er øget overvågning et nødvendigt onde. I hvert fald indtil forældre og SSP-folk har lært de unge uromagere reglerne for almindelig god opførsel. Det vil desværre nok tage en rum tid.

Fyn

23-årig fodgænger dræbt på motorvejen: Han havde været til fastelavnsfest

Odense

Ny hanløve er ankommet til Odense Zoo

Annonce