Annonce
Indland

Vil styrke Ankestyrelsen med 35 millioner: Ventetid på klagesager skal ned

Økonomi- og Indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll på sit kontor i ministeriet.Victoria Mørck Madsen

Ankestyrelsen i Aalborg får nye medarbejdere, hvis Simon Emil Ammitzbøll-Bille og regeringen får flertal i Folketinget for en øget bevilling på 35 millioner kroner.

Ventelister: Regeringen og økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) vil styrke Ankestyrelsen med 35 millioner kroner fra næste år, så borgerne højst skal vente i 10 uger på at få afgjort klagesager om boligtilskud, børnetilskud og førtidspension.

Ombudsmanden har tidligere kritiseret ventetiderne i Ankestyrelsen, som siden 2016 er steget på grund af udflytning af arbejdspladser til Aalborg og væsentligt flere sager fra landets kommuner. Men med bevillingen på 35 ekstra millioner til styrelsens budget vil regeringen løse problemet permanent.

- Borgernes retssikkerhed ligger mig meget på sinde, og tiderne for sagsbehandling har været for lange gennem årene. Sagerne tager i snit over et halvt år, og med 35 millioner kroner vil sagsbehandlingen for de fleste sager komme ned på 13 uger, og 10 uger for sager om eksempelvis boligtilskud og børnetilskud. Vi får markant hurtigere tider med dette løft, siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Kort om styrelsen og ventetider

Ankestyrelsen er en uafhængig styrelse under Økonomi- og Indenrigsministeriet, og omkring 600 medarbejdere behandler 50.000 sager om året. En reform fra 2013 lukkede en række regionale nævn, så styrelsen nu behandler sager direkte fra landets kommuner. Klagemyndigheden behandler sager om dagpenge, efterløn, arbejdsskader og anbringelse af børn og adoption. Den gennemsnitlige liggetid for arbejdsskader er godt fem måneder, mens familieretlige sager i gennemsnit tager 5,4 måneder.

Udflytning har kostet

Ministeren erkender, at udflytningen af 51 arbejdspladser fra København til Nordjylland har kostet borgerne uvished om deres sager.

- Udflytning skaber midlertidige pukler, det er klart. Hvis vi skal ned på de hurtige tider, kræver det, at vi prioriterer området mere, og det har ikke noget med udflytning at gøre. Det er nye arbejdspladser, så den samme problemstilling vil ikke opstå her, siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Regeringens udspil bliver en del af forhandlingerne om finansloven og kræver altså et flertal i Folketinget, og Simon Emil Ammitzbøll-Bille ser gode muligheder for at få opbakning.

- Vi hjælper borgere, som er i klemme i systemet. Ombudsmanden og andre har tidligere kritiseret ventetiderne, så det vil være fornuftigt. Men det må vi tage en dialog, siger ministeren.

- Hvad er en rimelig tid for behandling af en sag i Ankestyrelsen?

- Nogle sager er mere komplicerede end andre, og det vil de fortsat være. Men et halvt år er alt for lang tid, så for de fleste sager skal tiden ned på et kvartal, siger han.

Annonce

Penge skal give resultater

Ankestyrelsen tæller omkring 400 medarbejdere i København, 20 i Ringsted og 170 i Aalborg, og det er her, at de fleste nye medarbejdere vil få job. Simon Emil Ammitzbøll-Bille vil ikke sætte tal på antallet af medarbejdere.

- Et slag på tasken er flere, end jeg har tæer og fingre - i hvert fald over 20, men jeg vil ikke give et konkret bud. Men hovedparten af de nye arbejdspladser bliver placeret i Aalborg, siger ministeren.

Ministeriet vil følge tæt op på udviklingen i Ankestyrelsen for at sikre, at en bedre normering også giver resultater. Simon Emil Ammitzbøll-Bille vil ikke komme med et bud på, om Ankestyrelsen vil få yderligere midler.

- Ideen er at sikre borgernes retssikkerhed, og vi tager en finanslov ad gangen. Men vi vil med disse penge løse problemet en gang for alle, siger ministeren.

Annonce
Odense For abonnenter

Tiltale mod 32-årig: Sendte bud efter Abdinurs drabsmand og to andre med skarpladte pistoler

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Jeanette Sandberg om SF-kollegas exit: - Det er urimeligt overfor vælgerne, at Mulle hiver sit mandat ud af partiet

Fyn For abonnenter

Forening svindlede med indsamling til kræftramte børn: Formand ville frifindes i landsretten - fik langt hårdere straf

Odense

Naboer vidste bedre end kommunen - uønsket endestation droppet: - Det kunne vi godt have fortalt dem

Odense

Slut med soft opening: Nu åbner børneuniverset Ville Vau, og det nye H.C. Andersens Hus er i fulde omdrejninger

For abonnenter

Kassetænkning holder hjemløse fanget i hjemløshed

Odense For abonnenter

Da rådhustårnet i Odense var i fare for at styrte sammen: En skandale ramte byrådet

GOG For abonnenter

Svingende GOG henter alligevel - igen - et point i topopgør

Odense

Første uheld: Letbanen støder sammen med personbil under testkørsel

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Nyborg For abonnenter

Unge i Nyborg får deres helt eget byråd

Faaborg-Midtfyn

Yildirim åbner nyt pizzeria: Én ting på menuen er han særlig stolt af

Annonce