Annonce
Faaborg-Midtfyn

Vil se Lyngvilds billeder: Kirken er blevet Faaborgs største turistattraktion

Hver dag kommer op mod 1500 eller måske endnu flere for at se Jim Lyngvilds billeder, der trækker folk fra hele landet til Faaborg. Foto: Palle Søby
Langt over 1000 mennesker - måske 1500 eller endnu flere - besøger hver dag Helligåndskirken i denne tid. Det er 10-15 gange flere end på en normal god sommerdag. Folk kommer langvejs fra for at se Jim Lyngvilds billeder - og det høster både kirken og byen store sidegevinster på.

Faaborg: Det tør nok siges, at Helligåndskirken er kommet på det nationale landkort i denne sommer. Omtalen og debatten om Jim Lyngvilds billeder er nået vidt omkring, og det ses tydeligt på menneskemængden i og omkring kirken, der er åben hver dag klokken 8-19.

- Vi ved ikke 100 procent, hvor mange der kommer i kirken. Men hver dag ryger der cirka 1000 af de brochurer, vi har fået lavet om billederne. Og det er jo ikke alle, der tager en brochure. Fx vil ægtepar og grupper måske bare tage én brochure. Så det reelle tal er væsentlig højere, siger Thomas Ingemansen, formand for menighedsrådet ved Faaborg Kirke.

- Vi har aldrig rigtig målt besøgstallet, men et rådsmedlem, der har været med i mange år, siger, at der på en god sommerdag måske plejer at komme 100 mennesker i kirken. Så det her er helt vildt. Kirketjenerne har i hvert fald aldrig oplevet noget lignende, tilføjer Thomas Ingemansen.

Annonce

30.000 brochurer

Det er teologistuderende Carsten Seindal Eilertzen, Faaborg, der har lavet den brochure, som står ved indgangen til kirken og udførligt fortæller om Lyngvilds billeder.

- I starten printede vi selv brochurerne, men så brændte vores printer sammen lige op til en weekend. Derfor fik vi trykt 10.000 på et trykkeri i Svendborg, og efter otte dage er de nu ved at være brugt. Så nu har vi lige fået yderligere 20.000 brochurer hjem, som gerne skulle række, indtil kirken lukker 1. september, fortæller Thomas Ingemansen.

Annonce

Folk fra hele landet

Carsten Seindal Eilertzen er selv jævnligt til stede i kirken i denne tid, hvor han fortæller folk om billederne, og det sker tit, at han pludselig står med en større gruppe, som lytter og stiller spørgsmål.

Teologistuderende Carsten Seindal Eilertzen, menighedsrådsformand Thomas Ingemansen og Annette Jørgensen, sekretær i menighedsrådet, vil gerne gøre kirken til en mere synlig del af byen, og det er i høj grad lykkedes med Lyngvilds billeder denne sommer. Foto: Palle Søby

- Der kommer folk fra Aars, Augustenborg, Kolding, Varde, Ringsted - ja fra hele landet. Men det handler jo slet ikke om billederne og Jim Lyngvild. Det handler om, at kirken får mulighed for at forkynde noget kristendom. Brochuren er lavet for at sætte billederne ind i en kontekst og forklare, hvordan kirken udlægger det her. Og det er altså en brochure, som mange tusind mennesker allerede har taget med hjem, så den er blevet "årets teologiske bestseller", siger Carsten Seindal Ejlertzen.

Annonce

Næsten alle kan lide dem

- En kvinde kom hen og spurgte, om jeg ikke lige kunne forklare "det der med helligånden", for det havde hun ikke helt styr på. Pludselig var der en gruppe på 10-15 mennesker, som stod og  hørte mig tale en halv time om helligånden. Folk bliver nysgerrige, og børnefamilier siger, at de da lige skal hjem og tjekke børnebibelen bagefter. Eller måske snakke om det med konfirmation, hvis det er lidt større børn. Alle de her ting gør, at folk tænker over kristendommen, fortsætter Carsten Seindal Eilerrtzen, som har en klar fornemmelse af, at folk er glade for billederne.

Rundvisninger

Der er hen over sommeren en række rundvisninger, hvor enten præsterne eller frivillige fra menighedsrådet viser rundt og fortæller om Faaborg Kirke og Jim Lyngvilds kirkekunst. Rundvisningen varer cirka 40 minutter. Man møder blot op - ingen tilmelding.

Der er rundvisning følgende dage resten af sommeren:

Onsdage:

29. juli, 5. august og 12. august – alle dage kl. 19.

Søndage (alle dage efter gudstjenesten):

26. juli kl. 11.45 og 2. august klokken 10.

2. august handler rundvisningen primært om kirken og Klokketårnet. Her tager rundvisningen 75-90 minutter og slutter i Klokketårnet.

Alle rundvisninger er på dansk.

- Mit indtryk er, at det måske er en ud af 50, der ikke bryder sig om dem. Nogle synes, de er for store. Men der skal også være kirker om 20 år, og derfor er vi nødt til at være opmærksomme på fødekæden til kirken, siger han.

Annonce

Billeder som undervisning

Annette Jørgensen fra menighedsrådet fortæller:

- Den første onsdag med rundvisning, hvor Jim Lyngvild var med, mødte jeg en skolelærer fra Svendborg. Hun sagde, at hun helt sikkert skulle have klassen med herned, fordi de kunne bruge billederne til at visualisere bibelen. For eksempel ved at putte telefonen ind i et billede får børnene øje på pointen, og pludselig kommer budskabet i centrum.

- Det kan godt være, at folks primære formål er at komme og se de her billeder, men det har afledt en større interesse for kirken, og det har for eksempel også givet mange flere besøgende til Klokketårnet. Nogle går først derhen, fordi de tror, at billederne findes dér, og så henviser Klokketårnets kustoder folk her til kirken, nævner Thomas Ingemansen.

Annonce

Gevinst for hele byen

- Jeg har snakket med flere butiksejere, som er henrykte. Alle snakker om Lyngvild og kirken, og alle har været forbi kirken. Men de besøger også butikker og restauranter, som er fuldt booket, tilføjer han.

- Kirken har aldrig vært så meget i vælten - både på det gode og onde. Projektet her tænder en flamme i folk, og hvis vi kan være med til at give det mere ild, er vi med til at skabe interesse for kirken, kirkekunst, religion og så videre, siger Thomas Ingemansen.


Jeg har snakket med flere butiksejere, som er henrykte. Alle snakker om Lyngvild og kirken, og alle har været forbi kirken. Men de besøger også butikker og restauranter, som er fuldt booket.

Thomas Ingemansen, formand for menighedsrådet


- Det her samfund er ikke vant til at bruge kirken og præsterne på samme måde som førhen, og derfor mister vi lidt af de kristne værdier. Det prøver vi at give lidt tilbage af, og vi vil gerne vise, at præsten er meget mere end præst om søndagen. Præsten er også en, man kan snakke med. En der er uddannet til at snakke med og forstå mennesker uden at fordømme nogen. Ikke mindst unge kan måske i disse krænkelsestider have gavn af at snakke med nogen, der forstår den dybere mening med livet, fremhæver Thomas Ingemansen.

Teologistuderende Carsten Seindal Eilertze, Faaborg (bagerst), har forfattet brochuren om Lyngvilds billeder og er selv jævnligt i kirken, hvor han gerne samler en lille gruppe og fortæller om billederne. Foto: Palle Søby

- Thomas og jeg blandt andet gået ind i menighedsrådet for at kæmpe for, at kirken skal være en mere synlig del af byen, tilføjer Annette Jørgensen.

Og det må man sige er lykkedes ganske godt denne sommer.

Annonce

Maksimalt 250 ad gangen

Og hvordan tackler kirken så den store tilstrømning i forhold til coronaen?

- Helt lavpraktisk har vi sat en stander op med sprit, og vi informerer på vores hjemmeside og på skilte ved indgangen. Der bliver gjort rent hver dag og både før og efter kirkelige handlinger. Egentlig må der være 360 i kirken ad gangen, men vi har sat grænsen til 250. I løbet af dagen kan vi ikke kontrollere det, for eksempel når kirketjenerne har fri. Vi kan se, at alle spritter af, og jeg har endnu ikke oplevet, at der har været 250 på én gang, siger Thomas Ingemansen.

- Døren står åben hele tiden, så folk ikke skal røre ved dørhåndtag. Og vi har sat skilte op med, at der kun må være tre personer på hver bænk, nævner Annette Jørgensen.

Annette Jørgensen, Thomas Ingemansen og Carsten Seindal Eilertzen foran Helligåndskirken en solbeskinnet eftermiddag i juli. De har aldrig oplevet så stort rykind i kirken som denne sommer, hvor besøgstallet er 10-15 gange større end normalt. Foto: Palle Søby
Teologistuderende Carsten Seindal Eilertzen står bag brochuren om Jim Lyngvilds billeder, som foreløbig er trykt i over 30.000 eksemplarer. Den sætter billederne ind i en kontekst med den kirkelige forkyndelse. Foto: Palle Søby
Dagen igennem er der en jævn tilstrømning til Helligåndskirken i Faaborg. Trykket er typisk størst i tidsrummet 11-14. Foto: Palle Søby
Thomas Ingemansen, formand for menighedsrådet, glæder sig over, at de mange besøgende, der vil se Lyngvilds billeder, kaster sidegevinster af til både kirken og byen. Foto: Palle Søby
Mange tager en brochure om udstillingen med hjem. Her kan de få alt at vide om billederne i en kristen kontekst. I denne tid ryger der over 1000 brochurer om dagen, og der er trykt over 30.000 indtil nu. Foto: Palle Søby
Der står et spritapparat ved indgangen, og det benytter stort set alle gæster sig af. I denne coronatid må der højst være 250 mennesker ad gangen i kirken. Foto: Palle Søby
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Hvad skulle jeg ellers gøre? Da Alan blev født lungesyg, købte Kenneth en tankstation til hans familie

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Naboer til motorvej er endt i tvist med Vejdirektoratet: - Vi er villige til at gå i retten for det her

Odense For abonnenter

Åbnede for seks år siden: Nu skal indfaldsvej i Odense bygges om for millioner

Nordfyn

Bogense Hotel lukker efter corona-udbrud: - Vi kunne slet ikke overskue, hvad det kunne udvikle sig til

Livsstil

Zoo-direktør i Odense tror på dyret i mennesket og ikke mennesket i dyret: - Hvis jeg ikke søgte jobbet, ville jeg ikke kunne leve med mig selv

Flertal finder penge til bedre forhold for fødende efter tre år

Kerteminde For abonnenter

'Grønnely-metoden' får hug fra flere sider: De løber en 'vanvittig' risiko, der kræver 'røv i bukserne' hos kommunen

Navne For abonnenter

Leif Maibom fylder 70: Revykonge havde fornøjelige 12 år i Faaborg

Odense

Butiksejere raser over betalingsparkering: - Kommunen har trådt på os i årevis

DF: Danmarks Radio skal skæres voldsomt og blive meget bedre

Odense

Landsby vil genoplive forladt købmand - lokale har givet over en kvart million: - Det er næsten ikke til at tro

Nyborg For abonnenter

Friskole ansætter tredje leder på tre år: - Der er ingen tvivl om, at det at skifte leder skaber en eller anden usikkerhed

OB

Bashkim Kadrii: Det er det, jeg har efterlyst

Annonce