Annonce
Erhverv

Nyhedsanalyse: Vil Rema 1000 ødelægge eller styrke Rudkøbing? Det er stadig et spørgsmål om tro efter ny rapport

Ny rapport skal gøre politikerne kogere på, om det vil styrke Rudkøbing at lade Rema 1000 slå sig ned på den gamle gasværksgrund i byen. Men i sidste end er det stadig et spørgsmål om tro, for rapporten leverer ingen garantier. 
Rapporten, der skal danne grundlag for den politiske beslutning om Rema 1000 i Rudkøbing, er landet. Den synes umiddelbart noget mere positiv stemt overfor en ny dagligvarebutik på Nørrebro end detailhandelsanalysen fra sidste sommer.

Så er det nye indspark i Rema 1000-debatten landet i form af en rapport fra rådgivningsvirksomheden Cowi. Kommunen har bestilt rapporten, så politikerne kan blive klædt på til at tage en kvalificeret beslutning om, hvorvidt det er en god idé for Rudkøbing og for Langeland at lade Rema 1000 etablere sig på Nørrebro på den gamle gasværksgrund.

Det er kun et år siden, at Cowi leverede en omfattende detailhandelsanalyse, der indgående beskæftigede sig med detailhandlen i Rudkøbing, så det er svært ikke at have den in mente, når man læser den nye rapport. Umiddelbart synes den nye rapport noget mere positiv stemt overfor planerne om at udvide detailhandelsgrænsen for at gøre plads til Rema 1000 end den "gamle". Blandt andet kan man i detailhandelsanalysen finde en anbefaling, der handler om at indskrænke handelsgrænsen i netop det område, der nu måske skal huse Rema 1000.

Kilde: Cowi. Illustration: Mikkel Petersen

Cowi lægger derimod vægt på, at der er tale om to forskellige opgaver. I detailhandelsanalysen var opgaven at analysere handelslivet i Langeland Kommune, mens opdraget med den nye rapport var at vurdere, om planlægningen af en udvidelse af bymidten er i overensstemmelse med reglerne, lyder meldingen.

Annonce

Et blik på den 27-sider lange rapport efterlader helt overordnet to hovedkonklusioner. For det første kommer en Rema 1000 ifølge Cowi kun Rudkøbing til gavn, hvis byen formår at lukke hullet, så at sige, mellem området ved gasværksgrunden på Nørrebro og bymidten. I rapporten står der blandt andet: 

"Med etableringen af den nye Rema 1000 som en ny nordlig ankerfunktion er der potentiale for flere byfunktioner på strækningen mellem udvidelsesområdet ved Nørrebro og bykernen ved Østergade." Til gengæld lægges der i rapporten vægt på, at "det er vigtigt, at der arbejdes med at sikre større sammenhæng mellem udvidelsesområdet og bykernen, sådan at kundestrømmen til Rema 1000 i størst mulig grad kommer specialvarebutikkerne i bymidten til gode."

Der skal med andre ord flere nye butikker eller andre attraktioner på strækningen mellem gasværksgrunden og Østergade, så man lokker folk til fods fra Rema 1000 og ind til bykernen og den øvrige detailhandel. Og det synes at være det springende punkt i rapporten, hvis Rema 1000 ifølge Cowi skal blive en succes for byen.

Netop det er også kernen i den politiske debat. For vil en Rema 1000 på Nørrebro trække kunder til bymidten eller affolke den, groft sagt? Tilhængerne af udvidelsen argumenterer for, at bymidten bliver udvidet og styrket med en Rema 1000, mens modstanderne argumenterer for det modsatte. Det klareste svar, Cowi giver på det spørgsmål, er, at successen afhænger af, om man formår at binde områderne sammen, så kunderne bliver ledt til byen. I sidste ende synes det dermed at være et spørgsmål om tro.

Hvad der derimod ikke står til diskussion er, at det vil have økonomiske konsekvenser for særligt de eksisterende dagligvarebutikker, hvis Rema 1000 slår sig ned. Og det må være den anden hovedkonklusion i rapporten. For godt nok vil Rema 1000 ifølge Cowi bidrage til at holde en større del af dagligvarehandlen på Langeland - konkret vil det øge den årlige dagligvareomsætning med ca. 14-16 millioner kroner, lyder vurderingen. Men pengene vil primært blive taget fra de andre store store dagligvarebutikker i byen og i "begrænset omfang", som Cowi formulerer det, fra de mindre specialdagligvarebutikker i Rudkøbing.  


Det klareste svar, Cowi giver på det spørgsmål, er, at successen afhænger af, om man formår at binde områderne sammen, så kunderne bliver ledt til byen. I sidste ende synes det dermed at være et spørgsmål om tro.


Cowi vurderer, at en ny Rema 1000 vil opnå en omsætning på mellem 45 og 50 millioner kroner, hvor ca. 62 procent eller 28-31 millioner kroner årligt vil hentes fra Aldi, Fakta, Netto og Superbrugsen i Rudkøbing. Hårdest ramt vil Netto og Superbrugsen være, lyder vurderingen.  Omsætningsnedgangen forventes at blive på ca. 11-21 procent og anses af Cowi for en væsentlig nedgang.

Løfter vi blikket fra Rudkøbing, vil konsekvensen af en Rema 1000 være, at ca. 3-4 millioner kroner hentes fra de øvrige dagligvarebutikker på Langeland årligt. Det er ifølge Cowi en "forholdsvist begrænset omsætningsnedgang" på ca. 2-3 procent. Endelig vil en ny Rema 1000 hente ca. 12-13 millioner kroner årligt fra Vindeby.

Nu er det så op til politikerne at tage stilling. Konsekvenserne for de eksisterende dagligvarebutikker er til at føle på. Og det må være en overvejelse værd, om man ønsker, at Superbrugsen i Rudkøbing bliver hårdt ramt i lyset af, at det er et lokalt forankret supermarked, der bidrager til lokalsamfundet - modsat de andre kæder. Derudover er der stadig en  usikkerhed, hvad angår den øvrige detailhandel i Rudkøbing, for ingen kan med sikkerhed sige, at der vil skyde erhverv op, som lukker hullet mellem Nørrebro og bymidten. Det vil kun tiden vise, hvis politikerne beslutter at udvide bymidten for at gøre plads til Rema 1000.  

Annonce
Erhverv For abonnenter

Campingpladsejer har udsigt til ”århundredets” sæson: - Vi kunne have lejet 100 hytter ud - det er fuldstændig vildt

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Stort byggefirma sender 65 ansatte hjem efter smitteudbrud: - Det er ikke ovre endnu

Odense For abonnenter

Trafikforsker angriber rapport om letbanen: - Aarhus er for lille til en letbane, og Odense er endnu mere for lille

Assens

Sønderjyde i 'prisværdig' aktion: Fik standset formodet spritbilist, der slingrede 'voldsomt' på motorvejen

Kerteminde

Fynsk vinspecialist i stor omstilling: Ansatte tre chauffører og ’omfavnede internettet’ - resultatet kom bag på dem

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Faaborg-Midtfyn

Gik helt amok og raserede hjemmet: Køkken og badeværelse smadret - og møbler blev skåret op

Sydfyn

Oversete kræftknuder og stærke sovepiller: Svindellæge fra Svendborg har også været kritiseret for dårligt lægearbejde

Kultur

Barchef lovede gratis omgang for hvert mål: Måtte forære over 1000 fadøl til euforiske fans

Odense

Bolbro og skole bliver beriget: Ny hal, multibane, bedre legepladser og meget mere

Middelfart For abonnenter

Kæmpe interesse for luksusbiler: Middelfart-milliardærs leasingfirma vokser med rekordfart

Odense

Kirkegården er vild med vilje: Her bliver græsset kun slået én gang om året

Annonce